Tottenham - FC Twente CL 2010-2011

LONDEN - FC Twente heeft ook de tweede groepswedstrijd in de Champions League niet in winst kunnen omzetten. De landskampioen verloor in Londen in een uiterst enerverend duel met 4-1 van Tottenham Hotspur.De Noorse scheidsrechter Terje Hauge speelde de hoofdrol, door de thuisclub in Londen maar liefst drie strafschoppen te geven. Rafael van der Vaart, de Nederlandse uitblinker aan Engelse kant, miste de eerste. Vervolgens maakte de van Real Madrid gekochte middenvelder kort na rust wel de 1-0. Na een uur liep Van der Vaart vervolgens tegen de rode kaart op.

In de slotfase van de eerste helft was er een heldenrol voor Nikolai Michailov. Eerst stopte de Bulgaarse doelman van FC Twente op indrukwekkende wijze de strafschop van Van der Vaart. Even later sloeg hij een schot van de international van Oranje uit de bovenhoek.

De penalty was wel erg 'gemakkelijk' gegeven door scheidsrechter Hauge, na een duel tussen Peter Wisgerhof en Peter Crouch. Eerder had de Noor FC Twente ook al benadeeld. Tom Huddlestone haalde met een rake elleboogstoot spits Marc Janko van FC Twente onderuit. De arbiter deed niets.

,,Ik denk dat zeker twee strafschoppen niet terecht waren'', zei Peter Wisgerhof naderhand. ,,Als hij ze al geeft, dan had hij er ons ook wel één of twee kunnen geven'', vond de aanvoerder van FC Twente. ,,Toch mogen we onszelf ook verwijten maken. Als we de kansen beter hadden benut had er meer ingezeten.''

De Spurs zorgden vooral tussen de 15e en 30e minuut voor veel druk. Vooral als Gareth Bale aan de linkerkant weer eens over Roberto Rosales heen liep. FC Twente maakte in die fase te veel fouten in de opbouw en leed daardoor vaak balverlies. Toch voetbalde de formatie van coach Michel Preud'homme aardig mee met de Engelse favoriet. De beste kans was zelfs voor Bryan Ruiz, die zijn inzet echter prachtig zag gekeerd door oud-PSV'er Heurelho Gomes in het Londense doel.

In de eerste vijf minuten na de hervatting sloeg Tottenham toe. Eerst scoorde Van der Vaart, nadat Crouch een luchtduel van Wisgerhof had gewonnen en de bal met het hoofd had klaargelegd. Vervolgens benutte Roman Pavljoetsjenko wél een strafschop, nadat Rosales een overtreding had begaan tegen Bale. Het was waarschijnlijk de enige terechte penalty van de avond.

,,Het was prettig dat ik na die gemiste strafschop toch nog scoorde'', vond Van der Vaart. ,,Ik denk ook dat onze overwinning verdiend was. 4-1 zegt volgens mij genoeg. Daarnaast hebben we nog een paar open kansen gehad om verder uit te lopen.''

Door een treffer van Chadli kwam FC Twente terug. Na een uur maakte Van der Vaart een overtreding op Rosales en kon met zijn tweede gele kaart van de avond vertrekken. In de 64e minuut kreeg Tottenham opnieuw een strafschop, nadat Kuiper een bal van dichtbij tegen zijn elleboog kreeg aangeschoten. Opnieuw benutte Pavljoetsjenko het buitenkansje. Bale maakte er nog 4-1 van.