Nieuws

"Trainen van perfectie met 10.000 balcontacten".

"Trainen van perfectie met 10.000 balcontacten".

Column van John Townsend in ´The Guardian´ over de methodieken die worden toegepast om spelers op te leiden. “Om gelijke tred te houden met de Nederlanders, zouden jonge Engelse spelers deze trainingsmethode over moeten nemen."

[google] "In de zomer van 2001 was ik gelukkig genoeg om te mogen trainen in Nederland bij een club in Enschede voor 16 weken. Ik speelde vriendschappelijke wedstrijden en toernooien. Ik zag hoe jonge Nederlandse spelers werden opgeleid, voorbereid en het spel leerden.

Op een morgen na het spelen van een paar uur straatvoetbal, fietste ik naar FC Twente´s gloednieuwe oefenterrein in Hengelo in de hoop om het eerste team te zien trainen. Wat ik aantrof waren de jongeren van de club, acht of negen jaar oud. Ze waren te vinden op een klein veld net buiten de grote hekken van het trainingscomplex. Ze werden in groepen begeleid door een team van coaches die allemaal een klikker in de hand hielden om mee te tellen.

Elke speler had een bal en was ingedeeld in een groep van zes spelers. Na het horen van instructies, blies het fluitje en alle spelers begonnen synchroon aan een reeks korte aanrakingen van de bal. De coaches drukten bij elke aanraking op de klikker. Het duurde niet lang om erachter te komen wat er gebeurde; deze spelers werkten een gerepeteerde set af met de bal van 100-200 handelingen, bij gelijke snelheid.

Na rondes van puntertjes, Cruijff draaiingen, terughalen, pirouettes, hooghouden, dribbels en passeerbewegingen, begon een andere set gericht op een andere vaardigheid. Toegegeven was ik verbaasd over de vloeiende bewegingen op het veld.

Ik keek nog maar enkele minuten, toen één van de coaches oogcontact met mij maakte. Hij kwam naar me toe en sprak mij aan in het Nederlands. Ik werd er wat verlegen van en na wat onhandig gestamel kon hij afleiden dat ik geen Nederlands sprak. Vervolgens vroeg hij in bijna perfect Engels of ik mee wilde spelen. Ze waren zojuist begonnen en ik mocht me bij de groep voegen als ik dit wilde.

Nog in grote verbazing ging ik natuurlijk akkoord. Ik had 11km gefietst om naar een training kijken en de uitnodiging om deel te nemen vond ik erg spannend. Een oudere, meer ervaren coach gaf me een hand en plaatste een bal aan mijn voeten. Hij legde uit dat `Hup´ beginnen betekent en ´stoppen´ Stop. Ik knikte. Niets ingewikkelds, niets uitgebreids. Elke beweging werd gemodelleerd door een van de coaches voordat we begonnen met de training. Belangrijker werd bij elke oefening een overgang van de voorgaande basis-beweging in een meer geavanceerde beweging.

Nadat ik was gestart in deze groep, mocht ik met een coach mee naar een ander veld om me bij een ouder team te voegen. Hier waren spelers van mijn leeftijd aan het werk.

Na 70 minuten had ik pijn, ik was moe, maar het meest van al, was ik blootgesteld aan een compleet nieuwe manier van trainen. Dit was niet een op conditie gerichte sessie, ik zou nooit meer zo rigoureus en exclusief trainen op deze fundamentele bewegingen.

Mijn techniek was niet zo gepolijst als die van de jongere spelers. De coach vertelde me dat ik in deze training alleen in totaal 10.000 balcontacten had gehad. Elk van zijn jonge spelers deed het één keer per dag, minstens zes dagen per week en ik zou hetzelfde moeten doen. Hij vertelde me dat ze een variatie van die training dagelijks voltooiden, meestal thuis en elke speler wist dat dit noodzakelijk was. Hij maakte een vergelijking: Het aantal aanrakingen van de bal omzetten naar geld in een spaarpot. Een passende analogie." Aldus John Townsend over zijn ervaringen bij FC Twente in 2001.

[google]De vele herhalingen leiden tot gewoontepatronen. Spel en techniek wordt gecombineerd tot een punt waar complexiteit eenvoudig is geworden. Een speler die geïntegreerd is in deze methodiek kan 10.000 accenten per dag ‘gemakkelijk’ aan. Deze methode is niet langer exclusief voor de Nederlandse stijl ( totaal voetbal). Stijlen in Spanje ( tiki - taka ), Italië ( catenaccio ), Frankrijk ( carre magique ) en Duitsland ( gegenpressing ) gebruiken allen ondertussen eenzelfde soort methode. Zo leiden ze technisch goede spelers op met de mogelijkheid om snel van positie te wisselen in het veld zonder problemen. De sleutel is: Herhaling

[nederbet]
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties