Transfers

Twente-target en Vitesse-killer Smit: "Moest weg bij FC Twente"

Twente-target en Vitesse-killer Smit: "Moest weg bij FC Twente"

Milan Smit is bezig aan een geweldig seizoen bij Cambuur Leeuwarden. De spits scoorde in de competitie al 20 doelpunten en was ook woensdagavond belangrijk in de KNVB-beker. Cambuur behaalde de halve finale door Vitesse uit de beker te knikkeren. Smit scoorde de 1-0 en de 3-1 en was dan ook de gevierde man. Smit staat inmiddels op de radar bij FC Twente, uitgerekend de club die hem wegstuurde uit de jeugdopleiding.

Smit is een Drent en afkomstig uit het dorp Hollandscheveld. Hier is oud-Twente-speler en trainer Theo ten Caat zijn dorpsgenoot. Vierenhalf jaar speelde de spits in de jeugdopleiding alvorens hij te horen kreeg dat er geen plek meer voor hem was. Het was vlak voor het moment dat Streuer en Jans bij de club kwamen. "Na de Onder 17 moest ik weg bij FC Twente en ben ik bij Cambuur in de Onder 18 gekomen", vertelt hij na de bekeroverwinning in gesprek met Jeroen Kapteijns van De Telegraaf.

Het is echter niet zo dat het allemaal direct van een leien dakje ging. In de jeugd bij Cambuur was hij allesbehalve de onbetwiste nummer één. "In het eerste jaar heb ik nog veel op de bank gezeten. Ook in de Onder 21 heb ik nog veel onder de bank gezeten, maar toen ging de spits van de Onder 21 weg en daarna zochten ze een spits voor het eerste en heb ik mijn kans gepakt. Dit seizoen beleef ik een beetje mijn doorbraak. Ik ben bezig aan een individueel goed seizoen. Ik heb 20 goals in alle competities."

Op dit moment geniet hij met volle teugen onder leiding van mensenmens Henk de Jong. "Het is geweldig. Hij geeft me soms ook goed op mijn flikker, maar dat hoort erbij. Hij wil het beste uit mij halen. Ik kan het van hem hebben en weet dat het goed voor me is. Hij leert me veel. Hoe ik soms kleine slimmigheidjes moet doen als er een hoge bal komt."

De Jong is andersom ook blij met Smit. "Ik heb vrijdagavond (tegen TOP Oss, red.) nog op hem gefoeterd omdat hij geen duels won van die grote kerels. Hij moet ook duels winnen en niet alleen maar wat rondhuppelen. Nu maak je een goal en kan hij de hele wereld aan. Hij heeft een trap, zo hard en gericht. Die kan heel ver komen."

Smit is de zoveelste speler die opleeft nadat hij is vertrokken uit de jeugdopleiding van FC Twente. Onder andere Mats Wieffer, Tijjani Reijnders en Sam Beukema gingen hem voor. Volgens Tijmen van Wissing heeft Smit zich nadrukkelijk in de kijker gespeeld bij FC Twente. De spits heeft echter nog een doorlopend contract tot medio 2026 plus een optie tot 2027. Zijn huidige marktwaarde is 600.000 euro, maar voor dat bedrag zal Cambuur hem niet laten gaan.

Poll

Moet FC Twente een poging wagen Smit terug te halen komende zomer?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties