Transfers

Uitspraak over Eiting volgt binnen één week, lees de zaak hier terug

Uitspraak over Eiting volgt binnen één week, lees de zaak hier terug

Naast de wedstrijd tegen Riga FC stond er donderdagavond nog een spannend duel op het programma voor FC Twente. Carel Eiting nam het op tegen zijn eigen club FC Volendam. FC Twente wil een clausule in het contract van de 25-jarige middenvelder lichten, waardoor hij voor 400.000 is over te nemen van FC Volendam. De club lichtte echter een optie in het contract van Eiting, die hem tot medio 2025 in plaats van medio 2024 aan de Noord-Hollandse club verbonden houdt. Volgens kamp Eiting had deze optie echter niet zomaar in zo'n vroeg stadium gelicht mogen worden.

Eiting en FC Volendam stonden tijdens de arbitragezaak recht tegenover elkaar. Beide partijen voelden zich genaaid en Eiting heeft het duidelijk lastig met de situatie. De belangrijkste punten van de arbitragezaak zijn hieronder terug te lezen. Uiterlijk donderdag 24 augustus verwacht de commissie de uitslag van de zaak te hebben.

Belangrijkste punten 

  • De advocaat van Eiting, Frans de Weger, over gelichte optie: "We betwisten de lichting van de optie niet. Maar die vinden we prematuur en niet conform goed werkgeverschap. Die is gelicht op het moment dat beide partijen lijnrecht tegenover elkaar stonden."
  • De Weger citeert uit overeenkomst tussen speler en club: 'De geest van de samenwerking is een tijdelijke met de voorkeur voor één seizoen. Door als springplank te dienen naar een grotere, derde club, bij voorkeur direct na het seizoen 2022/2023.'
  • De Weger bevestigde een 'inspanningsverplichting', wat betekent dat Eiting zich maximaal in zou spannen voor FC Volendam om na het seizoen 2022-2023 een mooie transfer te kunnen maken voor een maximale transfersom. Eiting deelt 30 tot 35 procent mee in een eventuele transfersom.
  • De Weger: "Voor het geval Volendam zou vasthouden aan een te hoge vergoeding is er een minimale ondergrens afgesproken, waar de club genoegen mee zou nemen en dat is het terugverdienscenario. Via dit scenario zou Volendam per 1 augustus genoegen moeten nemen met 383.806 euro. FC Twente heeft een finaal bod gedaan van 500.000 euro en dat vervalt op 24 augustus om vijf uur. Dat ligt hoger dan het minimale vergoedingsbedrag volgens het rekenmodel, dat op dit moment rond 400.000 euro ligt."
  • Advocaat FC Volendam: "Gang van zaken bevestigt het een-tweetje tussen FC Twente en Eiting en het samenspannen van die twee partijen. Het onderhandelen moet iets zijn tussen de clubs. Het lijkt er nu op dat arbitragecommissie wordt gebruikt om de transfer erdoorheen te drukken."
  • Advocaat FC Volendam: "Alleen als Volendam een aantoonbaar te hoge transfersom zou eisen, zou gebruik gemaakt kunnen worden van het rekenmodel, dat in dat uitzonderlijke geval de ondergrens zou zijn. Dat is de kern van de afspraak."
  • Advocaat FC Volendam: "Volendam heeft überhaupt nooit kans gehad om met FC Twente in onderhandeling te komen. Volendam heeft nooit vraagprijs kunnen noemen en is daarvoor nooit gevraagd. Dat heeft te maken met extreem lage bod van FC Twente. Volendam stond van meet af aan buitenspel."
  • Volgens FC Volendam was er serieuze interesse van het Franse Bordeaux in Eiting en heeft die club een indicatie afgegeven voor een hogere prijs. "Maar er was bij Eiting geen enkele interesse om daar te gaan kijken", zegt de advocaat van de club.
  • Advocaat Eiting De Weger: "Je merkt boosheid bij FC Volendam op Carel, wegens het eventuele lekken. Zij zijn ook boos op Twente, omdat zij de meldingsplicht hebben geschonden in hun ogen. Zij willen hem koste wat kost behouden. Wij verzoeken de commissie om Volendam te verplichten om mee te werken aan de transfer."
  • Eiting heeft het moeilijk met de situatie. "Ziek is een benaming. Het betekent niet dat ik ziek in bed lig, maar dat ik me niet meer veilig en prettig voel op de club. Sommige mensen kijken mij niet meer aan." Volgens NH Nieuws klinkt er zelfs een emotie in de stem van Eiting. "Er zijn wel een paar mensen, die hebben gevraagd hoe het mij gaat. Er is geen conflict met de supporters of de spelers. Ik heb mij 24 uur van tevoren al afgemeld. Mijn vriendin heeft niet kunnen slapen door de reactie van de trainer na mijn afmelding."

Lees hieronder alles terug

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties