FC Twente - Ajax: 1-2 (2011-2012)

FC Twente speelde op zondag 29-April 2012 tegen Ajax. De doelstelling was duidelijk, winnen om een kans te houden op direkte plaatsing voor de Europa League of misschien zelfs wel de Champions League. Voor de liefhebbers van statistieken. FC Twente won thuis 15 keer van Ajax, speelde 10 keer gelijk en verloor 20 maal. 'Keep fighting Stan'. Dat staat op de ondershirts van de spelers van FC Twente gedrukt. Dat is een steunbetuiging aan Stiliyan Petrov (aanvoerder Aston Villa) die aan leukemie lijdt. Petrov is een vriend van Twente-doelman Twente-doelman Nicolai Michailov.

De eerste helft begon met twee kansen voor Ajax. Mihaylov redde op schoten van Boerrigter en Janssen. Aan de andere kant was John dicht bij een treffer, na een mooie individuele actie schoot hij op de paal. Even later was er ook nog een kans voor Fer, hij raakte de bal na een voorzet echter totaal verkeerd. Na een half uur kwam Ajax op voorsprong. Mihaylov legde Van der Wiel neer in het strafschopgebied, de doelman kreeg geel en Janssen mocht aanleggen van elf meter. De voormalig FC Twente-speler faalde niet. Vijf minuten later kreeg ook Eriksen nog een kans, hij schoot naast.

De eerste kans in de tweede helft was voor Siem de Jong, maar Mihaylov bracht opnieuw redding. Even later lag Alderweireld met een bebloed hooft op het veld nadat hij was geraakt door iets dat uit het publiek werd gegooid. Na zeventig minuten was Douglas dicht bij de gelijkmaker, Vermeer redde op zijn omhaal. Uit de gegeven corner was het wel raak voor Twente. Fer schoot de afgeslagen hoekschop kiezelhard binnen. Even later kreeg hij opnieuw een kans, maar schoot naast. Aan de andere kant was het wel raak. Van der Wiel schoot in de kruising na een pass van invaller Ebecilio. John kreeg vijf minuten voor het einde een grote kans op de 2-2, maar schoot te slap in. Ebecilio kon er in de blessuretijd nog 3-1 van maken, maar Mihaylov redde. In de laatste seconde was Douglas nog dicht bij de gelijkmaker, maar de bal ging over.

Door de nederlaag zakt Twente naar plek zes in de stand van de eredivisie. Als die ploeg daar eindigt moet het aan het eind van het seizoen play-offs spelen voor Europees voetbal.

De landstitel leverde dat nog niet op voor Ajax. Met nog twee duels te gaan, kan Feyenoord in theorie nog op gelijke hoogte komen.

Bron: TVOost.nl en FCTwente.nu