Twents getinte Oranje Leeuwinnen nipt onderuit tegen België

Donderdagavond heeft het Nederlands vrouwenelftal een teleurstellende nederlaag geleden in de oefeninterland tegen België. In het Belgische Leuven moest de ploeg van bondscoach Arjan van der Laan met 3-2 zijn meerdere erkennen tegen de tegenstander op het aanstaande UEFA Women's EURO 2017 in Nederland.

Bij de Oranje Leeuwinnen konden Ellen Jansen en Lineth Beerensteyn van de FC Twente Vrouwen rekenen op een basisplaats. In de eerste helft was Nederland heer en meester en kwam het na 23 minuten op een 0-1 voorsprong door een eigen doelpunt van Janice Cayman. Het leek erop dat dat Nederland met deze voorsprong de rust zou gaan halen, maar Davina Philtjens maakte de gelijkmaker uit een counter.

In de tweede helft kwam FC Twente-middenveldster Jill Roord in de ploeg voor Daniëlle van de Donk. Door een blunder van keeper Justien Odeurs maakte Tessel Middag in de 48ste minuut de 1-2 voor de Oranje Vrouwen. Vervolgens ontbrak de snelheid, accuratesse en de overtuiging in het spel en speelden de Oranje Leeuwinnen steeds slechter. Via Cayman, die haar eigen doelpunt goed maakte, kwamen de Belgen weer op gelijke hoogte. Al was er ernstige twijfel of de bal de doellijn wel gepasseerd was.

Lang leek het erop dat de wedstrijd in 2-2 zou eindigen, al kreeg Oranje via Jansen en Roord nog wel enkele kansen op de overwinning. Een foutje van invaller Kelly Zeeman leidde uiteindelijk tot een penalty voor België. Aline Zeler schoot het buitenkansje feilloos binnen: 3-2. Daarmee verloren de Oranje Leeuwinnen voor het eerst in zestien jaar weer van België.

[google]Naast het feit dat de FC Twente-speelsters Ellen Jansen, Lineth Beerensteyn en Jill Roord in actie kwamen, kwamen ook de voormalig FC Twente-speelsters Shanice van de Sanden, Sherida Spitse, Stefanie van der Gragt en Sari van Veenendaal in actie. Bij België speelde Lenie Onzia de gehele wedstrijd mee en kwam voormalig FC Twente-speelster Lorca van de Putte na de rust binnen de lijnen.