UEFA voert historische verandering door en schrapt uitdoelpunt-regel

Het zal er al een tijdje aan te komen, maar vandaag laat de UEFA officieel weten dat het de uitdoelpunt-regel heeft geschrapt voor alle UEFA clubcompetities. Dit houdt in dat er geen wedstrijden meer beslist worden aan de hand van uitdoelpunten en dat er altijd een ploeg één keer meer moet hebben gescoord dan de tegenstander, of moet wint via een strafschoppenserie.

Als bijvoorbeeld FC Barcelona afgelopen seizoen in de Champions League uit met 4-1 won en thuis met 3-0 verloor was de stand 4-4, maar gingen de Spanjaarden alsnog door omdat het meer doelpunten had gescoord in de uitwedstrijd. Vanaf komend seizoen komt er bij een gelijke stand altijd een verlenging van twee keer vijftien minuten. Is er dan nog altijd geen winnaar dan volgen er strafschoppen om te bepalen wie doorgaat naar de volgende ronde.

De reden om de regel te schrappen is het feit dat het gat tussen de clubs de afgelopen jaren steeds kleiner is geworden. Het verschil tussen thuis- en uitoverwinningen was in de zeventiger jaren 61% om 19%. De verhouding is nu 47% om 30%. Ook het gemiddeld aantal doelpunten is flink veranderd tijdens de thuis- en uitwedstrijden van 2.02 thuis en 0.95 uit naar 1.58 thuis en 1.15 uit, zo schrijft de UEFA ter verdediging.