Volg ons op Social Media

Eerste elftal

Van Phoenix tot Icarus en weer terug: FC Twente zal herrijzen

Gepubliceerd

op

supporters-vak-p-twente-komt-eraan

De pikzwarte jaargang van FC Twente lijkt afgesloten te gaan worden met directe degradatie naar de Jupiler League. Dat is een ongekende blamage, maar óók een uitgelezen kans, volgens fanatiek Twentesupporter Sander Schimmelpenninck.

In 2004 schreef ik als tweedejaarsstudent in Rotterdam een brief aan de toen net aangetreden voorzitter van FC Twente, Joop Munsterman. Twente was een jaar eerder van een faillissement gered en ik schreef hem dat hij moest aansturen op een fusie met Heracles, destijds nog anoniem in de Eerste Divisie. Het was de tijd dat er nog meewarig geglimlacht werd als je zei dat je voor Twente was. ‘Leuk, Twente. Maar voor welke club van de Top Drie ben je dan?’ vroegen mijn huisgenoten steevast. Dat je alleen voor Twente kon zijn, leek uitgesloten.

Munsterman belde me tot mijn verbazing een week later op. ‘Goede brief, maar voor een fusie is het te laat.’ Hij kon bij mij niet meer kapot, ook omdat hij gelijk kreeg. ‘Ik ben ervan overtuigd dat Twente ook op eigen kracht de top kan halen’, zei hij toen aan de telefoon al. Zelfs toen de club verstrikt raakte in een web van leningen, grootheidswaan en ander typisch Icarusgedrag kon ik niet boos op hem worden; we waren kampioen geworden, met een fantastisch team van echte kerels en dik verdiend bovendien. Het kampioenschap maakte alles anders. Twente was een topclub en het is veelzeggend dat vrijwel elke Ajacied de kampioenswedstrijd van 2011 de mooiste wedstrijd ooit van hun Ajax in de Arena vond. Dat kan alleen met een tegenstander van statuur.

De val van Munsterman en het daarmee samenhangende verval van Twente bleek onvermijdelijk en ik weet nog altijd niet wiens schuld dat was. Munsterman was een creatieve en verbindende figuur, die strak gehouden had moeten worden door een verstandige raad van commissarissen. Die was er niet, en dat is volgens velen de schuld van Munsterman zelf, omdat hij als een alleenheerser alle macht naar zich toe zou hebben getrokken. Maar toch, was er nou niemand in heel Twente die begreep dat zo’n creatieveling een paar stabiele lui om zich heen moet hebben? Is het nou zo moeilijk om in de statuten van zo’n grote club wat checks & balances in te bouwen?

voorzitter fc twente munsterman

Na Munsterman kwam de sneue worstenmiljonair Aldo van der Laan, wiens zoon (net als die van Munsterman trouwens) voor Ajax is, en wiens vrouw bij ons jammert dat de lokale middenstand haar hogere prijzen rekent omdat haar man in de Quote 500 staat. Hij hield het nog geen jaar vol door de gelekte Doyenconstructies. Daarna kwam er zo’n bonte stoet aan bestuurders dat het de gemiddelde Tukker eigenlijk niet meer kon schelen wie nu de voorzitter was.

Jan Van Halst maakte gebruik van het machtsvacuüm en werd een-soort-van-voorzitter. Een paar weken geleden kwam ik hem tegen bij Twente-Sparta. Het zou wel loslopen, dacht ik toen nog. Van Halst liep op krukken, hij was van de trap gelazerd. ‘4-0, komt allemaal goed’ zei ik. ‘Ik hoop het, maar ik vrees het ergste’, zei Van Halst. De paniek straalde ervan af, ik schrok ervan. Hier zat iets goed mis. Ik zag het opeens aan alles. Het interieur van de Twentse lounges en skyboxen, toch vrij nieuw, deed hopeloos verouderd aan. De beenham smaakte opeens matig en de Twentse sponsoren zagen er nog ongemakkelijker uit dan normaal, met hun lelijke schoenen en van die vrouwen die altijd gekleed gaan alsof ze naar de Boekelose Military gaan – witte broek, laarzen, polojas, sjaaltje. Het zag er opeens allemaal uit als vergane glorie.

De tragiek van FC Twente is de tragiek van de regio Twente en tegelijkertijd ook haar charme. Van onderontwikkeld agrarisch gebied tot het Bangladesh van de 19e eeuw en weer terug. Na de oorlog kwam er weer een opleving door de (staal)industrie en enkele Quote 500-mannen, met Dik Wessels als grootste. Maar, en dat is dus Twente: de enige stabiele factor is dat zo’n opleving gevolgd wordt door neergang. Anno 2018 is Wessels dood, en FC Twente bijna. En dreigt het weer de vergeten uithoek te worden die het zo vaak was. De Groningense gasbaten zijn door Den Haag besteed aan mensen die niet willen werken in plaats van een moderne infrastructuur naar het Noorden en Oosten. Het Twentse vliegveld dat een perfecte overloop voor Schiphol en alternatief voor Lelystad zou kunnen zijn is bijna vergeten. De trein uit Amsterdam doet er een half uur langer over dan in 1950 en wie de A1 (toch echt de snelweg Amsterdam-Moskou) berijdt komt in een gekmakende tweebaansvariant van Tetris. Een kilometerslange kolonne inhalende vrachtwagens blokkeert elke doorstroming en maakt Twente alleen bereikbaar met een enorme dosis ergernis en vertraging.

gertjan-verbeek-fc-twente-nors-bedenkelijk

Dat had de verder waardeloze Gert-Jan Verbeek goed gezien.

Maar elke periode van neergang biedt kansen. Dat had de verder waardeloze Gert-Jan Verbeek goed gezien: soms is het goed om helemaal terug te moeten naar de tekentafel. De aanstaande degradatie van Twente is dus een enorme kans. De schuldenlast van het stadion zal een financiële molensteen vormen, maar dat moeten die 600.000 Tukkers linksom of rechtsom toch maar zien op te hoesten. Ondertussen staat dat geweldige stadion, waar nog altijd 30.000 trouwe fans komen, er maar mooi. En zou de basis kunnen worden van een nieuw FC Twente, waar in tegenstelling tot het grootste deel van de voetbalwereld, een écht duurzaam voetbalmodel wordt gesmeed.

Een systeem met supporters als aandeelhouders? Een nieuwe manier om topvoetbal en vooral een topjeugdopleiding te financieren? Nieuwe financiële modellen ter vervanging van het hopeloos verouderde sponsormodel? Wie zal het zeggen. In Twente, en de (Duitse) regio’s grenzend aan Twente, spelen kinderen nog op straat en is de sportclub deel van het leven. Vroeg of laat komt daar weer talent uit; allereerst alle ballen op de jeugd dus. Twentesupporters willen nu eenmaal een Jordy Olde Köttelkamp of Brian Brookhuis in het team en bovendien is het Nederlandse voetbal veroordeeld tot opleiden en handel. Joop Munsterman en veel voorgangers hadden handelsgeest en een goed neusje voor exoten, al overschatte Munsterman soms zijn eigen welzijnswerkerschap. Combineer dergelijke mensenkennis met de technologie van de Enschedese campus, en je hebt een goed begin.

Met de nog altijd enorme achterban en een fantastisch stadion liggen er volop kansen om Twente de disruptor van het desolate Nederlandse voetballandschap te laten zijn. Qua timing kan het haast niet beter; in een tijd waarin Nederland met Oostenrijk en Kroatië moet concurreren om de twaalfde plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst, is het prima om even in de luwte het wiel opnieuw uit te vinden.

Sander Schimmelpenninck
Hoofdredacteur Quote / FC Twente supporter

5 Reacties

5 Comments

 1. Johan

  16 april 2018 at 22:47

  Waarom Fox opzeggen? Wil je dan voor uitwedstrijden ’s nachts om half 3 op Veronica nog de samenvatting kijken?

 2. Richard

  16 april 2018 at 19:41

  Top verhaal zou ook wel graag namen willen horen voor de nieuwe leden vd rvc
  Trainer en techn dir zal F. Rutten moeten worden.
  Op hoop van zegen dan maar.
  Oja mss is er toch nog een rolletje voor Munsterman wrggelegd ik zou het hem wel gunnen

 3. Ton

  16 april 2018 at 17:59

  Die man praat geen poep….

  Ondanks tekortkomingen, heeft Joop Munsterman toch heel veel voor de club betekend en betekent de club veel voor hem. Tenminste, daar ga ik nog steeds van uit. Misschien is er wellicht in de nabije toekomst een plek voor hem weggelegd om, op zijn minst, een “adviserende” rol te gaan spelen……? Het gebrek aan capabele mensen bij FC Twente op dit moment lijkt me wel heel erg duidelijk…

 4. Kieknwatwort

  16 april 2018 at 14:02

  Mooie positieve column! Bravo!

 5. Busch

  16 april 2018 at 13:13

  Mochten we onverhoopt degraderen (Ik heb nog steeds hoop dat het niet gebeurt!) dan allemaal je FOX eredivisielive abonnement opzeggen en meedoen aan de vriendenloterij ten gunste van onze FC Twente. Je geld gaat niet naar al die clubs die ons zo graag zien doodgaan, maar naar onze jeugdopleiding en de sociale acties van “Scoren in de wijk” en bovendien maak je kans op een prijsje voor jezelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

marino-pusic-trainer-fc-twente-2018-dugout-grolsch-veste marino-pusic-trainer-fc-twente-2018-dugout-grolsch-veste
Eerste elftal3 uur geleden

Opstelling: Pusic kiest wederom voor Gonzalez naast Bijen

Om 20:00 uur wordt in de eigen Grolsch Veste afgetrapt tussen FC Twente en Jong FC Utrecht. Wederom een belangrijke...

haris-vuckic-jensen-maher-fc-twente haris-vuckic-jensen-maher-fc-twente
Eerste elftal9 uur geleden

LOL! Vuckic richt zich tijdens revalidatie op nieuwe rol binnen FC Twente

Afgelopen zondag hervatte FC Twente de tweede seizoenshelft met een uitwedstrijd op bezoek bij MVV, welke met 0-2 werd gewonnen...

tom-boere-zekhnini-vieren-doelpunt-fc-twente-jong-psv tom-boere-zekhnini-vieren-doelpunt-fc-twente-jong-psv
Eerste elftal10 uur geleden

Zekhnini verhoogt de druk: “Er is geen andere optie dan kampioen worden”

Rafik Zekhnini speelt dit seizoen op huurbasis bij FC Twente. De rappe vleugelaanvaller wordt gehuurd van het Italiaanse Fiorentina, dat...

Eerste elftal11 uur geleden

Kemperink brengt ode aan FC Twente-supporters: “Zij zijn de beste”

Dinsdagavond hield FC Twente haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Tijdens deze avond hield Dennis Schipper, interim-voorzitter van de Raad van Commissarissen van...

leon-ten-voorde-clubwatcher-fc-twente-telefoon leon-ten-voorde-clubwatcher-fc-twente-telefoon
Eerste elftal12 uur geleden

Snel witte rook bij FC Twente: “Het lijstje is niet al te groot meer”

De transferperiode is momenteel ruim twee weken geopend en FC Twente wacht nog altijd op haar eerste versterking. Het is...

Tim holscher en rafik zekhnini na afloop van mvv - fc twente 2019 Tim holscher en rafik zekhnini na afloop van mvv - fc twente 2019
Eerste elftal12 uur geleden

Zekhnini bloeit op: “Ik heb een speciale band met Espinosa”

FC Twente nam deze zomer Rafik Zekhnini op huurbasis over van Fiorentina en de Noorse vleugelaanvaller is de laatste wedstrijden...

Eerste elftal1 dag geleden

Boerrigter duidelijk: “Zie mezelf niet in de Keuken Kampioen Divisie spelen”

Derk Boerrigter beëindigde twee jaar geleden zijn loopbaan als profvoetballer. De voormalig FC Twente-aanvaller hoopte na zijn avontuur bij Celtic...

FC Twente Nieuws1 dag geleden

Voormalig FC Twente-middenvelder op amateurbasis naar eredivisionist

ADO Den Haag heeft Kyle Ebecilio op amateurbasis weten vast te leggen. Dit heeft Jeffrey van As, manager voetbalzaken van...

supporters-fc-twente-uitvak-heracles-polman-banner-ultras supporters-fc-twente-uitvak-heracles-polman-banner-ultras
Eerste elftal1 dag geleden

FC Twente start met verkoop autocombikaarten voor Almere City-uit

Op zaterdag 26 januari gaat FC Twente op bezoek bij Almere City FC. De kaartverkoop voor het duel startte afgelopen...

marino-pusic-trainer-fc-twente-2018-dugout-grolsch-veste marino-pusic-trainer-fc-twente-2018-dugout-grolsch-veste
Eerste elftal1 dag geleden

FC Twente staat voor drukke week: “Maar hebben we al drie keer eerder gehad”

FC Twente heeft in de komende week een druk programma voor de boeg met op vrijdagavond een thuisduel tegen Jong...

Advertentie