Nieuws

'Verplichte combiregeling verdwijnt mogelijk in seizoen 2013-2014'

'Verplichte combiregeling verdwijnt mogelijk in seizoen 2013-2014'

De verplichte combiregeling voor supporters verdwijnt. Fans met een stadionverbod krijgen een strengere meldingsplicht. Hooligans kunnen rekenen op een forsere aanpak. Dat staat in de nieuwe Voetbalwet, die de huidige regels moet vervangen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de aangepaste wet zo snel mogelijk wordt ingevoerd. Dat is in ieder geval voor aanvang van de nieuwe voetbalcompetitie, het seizoen 2013-2014. De Tweede Kamer bespreekt de voorstellen maandag tijdens het sportoverleg.

Supporters zijn voor risicowedstrijden verplicht gebruik te maken van de combiregeling. Dat is doorgaans een combinatie van busvervoer en ticket. Die verplichting leidt geregeld tot eindeloos reizen. Dat komt doordat fans vaak niet in de buurt van de vestigingsplaats van hun favoriete club wonen, desondanks verplicht zijn met de bus mee te rijden en hun vouchers voor een plaatsbewijs op een aangewezen plek moeten omruilen. Bij de combiregeling lijden de goedwillenden onder de kwaden.

Combiregeling vaak niet fraai


Kamerlid Tjeerd van Dekken van de PvdA, een van de initiatiefnemers van de aangepaste voetbalwet: 'We willen af van de combiregeling, zoals we ook de clubcard kwijt willen. We wensen een betere behandeling van supporters bij uitwedstrijden, want die is vaak niet fraai. Alvorens de nieuwe wet kan worden ingevoerd is nog een indringend gesprek nodig met het Supportersplatform, waarin 28 supportersverenigingen zijn vertegenwoordigd. Het draagvlak moet goed geregeld zijn.'

De meldingsplicht, waarbij supporters met een stadionverbod zich ten tijde van wedstrijden van hun club dienen te melden op politiebureau, krijgt meer inhoud. 'Wie niet komt opdagen, krijgt een boete. Onze Voetbalwet gaat meer lijken op de Hooligan Act uit Engeland', aldus Van Dekken.

Volkskrant / HardcoreHooligan

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties