Volg ons op Social Media

FC Twente Nieuws

Veurink: "Ben klaar voor de taak als coach"

Gepubliceerd

op

Sinds de winterstop worden de vrouwen van FC Twente getraind door Arjan Veurink. De nog maar 25-jarige Ommenaar zag de afgelopen weken de kampioenskansen verminderen. Vanavond wacht de ploeg de laatste kans tegen FC Utrecht.

Wie kan er nu op zijn 25e zeggen dat hij fulltime trainer is?
Arjan Veurink kan het. Hij is sinds begin dit jaar de nieuwe hoofdcoach van de FC Twente Vrouwen. Veurink (25) volgde begin januari John van Miert (50) op, die op andere plekken in de organisatie nodig was.

„Voor mezelf is het enorm plezierig om me volledig op voetbal te kunnen richten”, zegt Veurink.
„En als jonge trainer kan ik me goed verplaatsen in de belevingswereld van de speelsters. Overigens hebben we een jonge groep, alleen Anouk Dekker is even oud als ik. Maar als je me vijf jaar geleden had gezegd dat ik nu fulltime coach van een vrouwenteam zou zijn, had ik je niet geloofd…”

Want gek genoeg had Veurink tot zijn twintigste weinig met voetbal en vrouwen als combinatie. De nieuwe hoofdcoach trainde de jeugd bij OZC in Ommen en volgde de opleiding sport en bewegen in Zwolle. „Mijn beeld was, zoals veel mensen denken, wat voor niveau is dat vrouwenvoetbal nou?”

Inmiddels is hij 360 graden gedraaid. De ommekeer kwam in de Verenigde Staten. „Vijf jaar geleden ging ik voor een zomerkamp naar Amerika. Daar kwam ik in aanraking met vrouwenvoetbal. En zag ik dat het wel degelijks iets voorstelt. Het niveau is, ook in Nederland, gewoon hoog. Als je ziet wat de speelsters er hier elke dag voor over hebben om beter te worden, vind ik dat indrukwekkend.
Je moet vrouwenvoetbal alleen niet willen vergelijken met mannenvoetbal.”

De Ommenaar kwam in 2007 via een project bij FC Twente over de vloer en werd niet veel later door Mary Kok opgepikt als assistent-trainer voor het eerste elftal.
Dat deed hij twee seizoenen. De afgelopen anderhalf jaar kreeg Veurink met de beloften van de FC Twente Vrouwen een eigen team onder zijn hoede. Afgelopen winter schoof hij door naar het eerste elftal. Daar heeft hij nog een contract voor twee jaar.

„Ik ben jong, maar voel dat zelf niet zo”, zegt Veurink. „Voor mezelf ben ik klaar voor dit werk en lever ik een bijdrage. Als een voetballer op 16-jarige leeftijd goed genoeg is, speelt hij ook. Natuurlijk moet ik nog veel leren en ervaring opdoen, maar dat kan bij deze club. Ik praat ook veel met de trainers bij FC Twente. Zo deed laatst Patrick Kluivert bij ons een oefening, daar steek ik veel van op.”

Desondanks had hij zich meer voorgesteld van zijn debuutseizoen. De vrouwen van FC Twente lieten de afgelopen weken bij VVV (1-1) en Heerenveen (0-0) dure punten liggen en lijken uitgeschakeld in de strijd om de landstitel.
„En dat was vooraf toch wel het doel. Het is teleurstellend als dat niet lukt. We staan virtueel vijf punten achter met nog vier wedstrijden te gaan en moeten nog naar de koploper. Ik houd dus nog een slag om de arm.”

Vanavond probeert Veurink met zijn team de laatste strohalm te grijpen. Als de ploeg zelf wint van FC Utrecht en koploper ADO Den Haag een misstap begaat tegen Telstar, maakt de ploeg nog kans op titelprolongatie. Aan de andere kant: wanneer FC Twente punten verspeelt en ADO gewoon wint, dan krijgen de Hagenezen vanavond al de schaal uitgereikt. „We hebben het niet meer in eigen hand”, weet Veurink. „De resultaten vallen tegen. In alle wedstrijden waren we voetballend de betere ploeg, maar het gaat mis in de afronding. ADO bijvoorbeeld heeft een keer zo veel gescoord als wij. Dat breekt ons nu op.”

Veurink kijkt uit naar het nieuwe seizoen, waarin er eindelijk een volwaardige competitie moet ontstaan. Sinds de invoering van de eredivisie vrouwen telde de competitie maximaal acht teams. Het komende seizoen wordt dat, door de start van de BeNeLiga, uitgebreid naar minimaal vijftien ploegen.


„We zijn dan verzekerd van 28 wedstrijden per jaar en spelen niet telkens tegen dezelfde tegenstanders. Bovendien hadden we dit jaar te maken met blokken, waarin we soms drie wedstrijden in de week speelden. En dan vervolgens weer een maand niet. Dat zorgde ook bij supporters voor onduidelijkheid.”

Met nog een 2-jarig contract op zak ziet Veurink genoeg uitdagingen zichzelf te ontwikkelen. Bovendien, iemand van zijn leeftijd heeft de tijd. „Mijn ambitie is om fulltime bezig te blijven in het voetbal. Ik wil doorgroeien als trainer, ben nog lang niet uitgeleerd.

Ooit hoop ik het diploma coach betaald voetbal te halen, maar dat is nu nog niet aan de orde. Ik sluit een overstap naar de mannen niet uit, maar voel me voorlopig uitstekend op mijn plek in de wereld van het vrouwenvoetbal. Daar wil ik eerst iets neerzetten.”

Bron: Tubantia

Reageer op dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

Eerste elftal5 uur geleden

Chery transfervrij na afkopen contract bij Chinese club

Tjaronn Chery vertrekt per direct uit China, zo weet het Algemeen Dagblad te melden. De voormalig FC Twente-middenvelder heeft zijn...

supporters-fc-twente-vak-p-sfeer-2018 supporters-fc-twente-vak-p-sfeer-2018
Eerste elftal6 uur geleden

“Het kan me ergens niet schelen, het gaat mij er om wat ze op het veld doen”

De mogelijkheid bestaat dat ‘You’ll Never Walk Alone’ komend seizoen verdwijnt als opkomstlied van FC Twente. Het ene deel van...

grolsch-veste-fc-twente-65-reclame grolsch-veste-fc-twente-65-reclame
Eerste elftal6 uur geleden

VIDEO: Nieuwkomer Berggreen betreedt veld in Grolsch Veste

FC Twente breidde onlangs haar selectie uit met Emil Berggreen. De 26-jarige centrumspits komt transfervrij over van het Duitse FSV...

Eerste elftal6 uur geleden

FC Twente opent opnieuw extra vakken voor oefenduel met FC Schalke 04

Op dinsdag 23 juli werkt FC Twente een oefenwedstrijd af tegen FC Schalke 04. Het duel wordt om 19:00 uur...

logo-fc-twente-doek-trainingscentrum logo-fc-twente-doek-trainingscentrum
Eerste elftal6 uur geleden

FC Twente maakt voorlopige rugnummerindeling bekend

FC Twente heeft de voorlopige rugnummerindeling voor het seizoen 2019/20 bekendgemaakt. Opvallend is dat ‘keepersnummer’ 1 wederom niet gekozen is,...

FC Twente Nieuws6 uur geleden

FC Twente met ‘slechts’ 21 spelers op jaarlijkse teamfoto

Voor FC Twente stond donderdagmiddag tussen de trainingen door de fotomiddag op het programma. In de Grolsch Veste gingen slechts...

emil-berggreen emil-berggreen
FC Twente Nieuws10 uur geleden

FC Twente waagt gok met Berggreen: “Medisch dossier puilt uit”

FC Twente presenteerde woensdagavond haar nieuwe aanvalsleider, Emil Berggreen. De 26-jarige Deense spits komt transfervrij over van FSV Mainz. In...

logo-fc-twente-ingang-grolsch-veste logo-fc-twente-ingang-grolsch-veste
Eerste elftal11 uur geleden

Oud-speler FC Twente Harry Bruggink (66) overleden

Oud-speler van FC Twente Harry Bruggink (66) is overleden, zo schrijft Leon ten Voorde van de TC Tubantia. ‘Een karakterspeler,...

wout-brama-kampioensschaal-veld-grolsch-veste-supporters wout-brama-kampioensschaal-veld-grolsch-veste-supporters
Eerste elftal12 uur geleden

FC Twente krijgt boete van KNVB voor veldbestorming tegen Jong AZ

FC Twente moet een boete van €7.500 betalen aan de KNVB, vanwege de supporters die het veld betraden na afloop...

logo-fc-twente-doek-trainingscentrum logo-fc-twente-doek-trainingscentrum
Eerste elftal12 uur geleden

Achterhoeker verzamelt shirts FC Twente: “Sommigen hebben hier nog wel smaak”

Jelle Nijhof (21) verzamelt al tien jaar lang wedstrijdshirts van FC Twente. Inmiddels heeft hij er 198 in zijn collectie....

Advertentie