[google]Het is alweer veertig jaar geleden dat Antonin Panenka de beslissende penalty in de EK-finale van 1976 nam. Nadat de wedstrijd tussen Tsjecho-Slowakije en West-Duitsland in 2-2 eindigde, eindstand na 90 minuten en na verlenging, moesten strafschoppen bepalen wie de finale zou winnen. Nadat de eerste zeven strafschoppen raak gingen, miste Uli Hoeness namens West-Duitsland de achtste penalty. Waarna Panenka de bal op karakteristieke wijze de bal achter de Duitse doelman, waarmee hij Tsjecho-Slowakije naar de eerste, en tevens laatste EK-titel schoot.

Bij FC Twente zijn er ook vele spelers succesvol geweest met het nemen van een Panenka-penalty in de Eredivisie, zo valt ze zien in een filmpje van FOX Sports. Al waren er ook enkele missers. In een filmpje van Peradze en Mr. Mourinho, waarin ze een top 10 hebben gemaakt van wereldwijde panenka's is ook een plekje weggelegd voor Hakim Ziyech. Met zijn panenka tegen SC Cambuur Leeuwarden is de Marokkaan terug te vinden op een zevende plek.