Vitesse langs FC Twente in duel van de strafschoppen

FC Twente nam het zaterdagavond in eigen huis op tegen Vitesse. Het duel betekende voor beide ploegen de hervatting van de eredivisie na de interlandbreak. Vitesse was vanaf het begin tot het eind heer en meester in Enschede. Ondanks dat bleef het tot de laatste minuut spannend , maar wist Vitesse de drie punten toch mee naar huis te nemen.

Het duel zal de boeken in gaan als de wedstrijd van de strafschoppen. Alle drie de goals kwamen namelijk voort uit een strafschop. FC Twente kreeg na een duidelijke handsbal van Doekhi de mogelijkheid vanaf elf meter. Danilo greep deze kans en maakte zo de openingstreffer. Even later maakte Pierie hands, hier leek minder aan de hand maar ook toen ging de bal op de stip. Tannane wist koelbloedig te tekenen voor 1-1. In de allerlaatste minuut maakte Bosch een heel lichte overtreding, ook nu was dit, opmerkelijk genoeg, reden voor een penalty. Tannane tekende zo voor de eindstand: 2-1.

De eerste helft

Na een ontzettend tamme openingsfase kreeg FC Twente een vrije trap op 30 meter van het vijandelijke doel. Na een voorzet van Narsingh, en de daarop volgende kopbal van Dumic, belandde de bal op de arm van Doekhi. De aanvoerder van de Arnhemmers had zijn arm in een onnatuurlijke positie, er werd daarom een penalty toegekend aan de Tukkers. Danilo bleef rustig en benutte zo de strafschop: 1-0.

De Tukkers bleven echter in de verdrukking, wat onder meer zorgde voor twee pogingen van Tannane. De Marokkaan mocht via twee vrije trappen tweemaal aanleggen vanaf een behoorlijke afstand van het Twentse doel. De eerste eindigde op de lat, de tweede eindigde keihard op het dak van het doel.

Vlak voor rust wisten de Arnhemmers het betere spel op de valreep nog te vertalen in een goal in de eerste helft. Nadat een uithaal van buiten de zestien op de hand van Pierie belandde werd ook nu een penalty toegekend, ditmaal mocht Tannane aantreden vanaf de stip. Ook hij bleef rustig en tekende zo voor 1-1. Bij FC Twente was uiteraard niemand tevreden over de gegeven penalty, zeker niet omdat er voor het handsindicident wellicht sprake was van gevaarlijk spel aan de kant van Vitesse.

De tweede helft

Het spelbeeld veranderde niet in de openingsfase van de tweede helft, Vitesse bleef immers heer en meester. Dit mondde uit in meerdere gevaarlijke momenten voor de Arnhemmers. Onder andere Openda kwam ,na een geweldig hakje van Tannane, in kansrijke positie, de Belg schoot echter net naast.

Rond de 65e minuut kregen beide ploegen vlak na elkaar de kans om van elkaars fouten te profiteren. Na een fout achterin bij Vitesse kreeg Menig opeens heel veel ruimte. De linksbuiten leek hier van te schrikken waardoor hij de bal verspeelde. De bal belandde via de Arnhemmers nog wel bij Zerrouki, maar ook hij leverde knullig in. Hierdoor kon Vitesse counteren, Tannane wist zoals wel vaker een ploeggenoot in kansrijke positie te brengen. Maar ook nu leidde dit niet tot een Arnhemse goal.

In de laatste seconde kreeg Vitesse wederom een penalty. Naar een heel licht tikje van Bosch besloot Van Boekel, tot verontwaardiging van velen, een penalty toe te kennen aan Vitesse. Tannane benutte deze penalty en schoot zijn ploeg zo naar de overwinning in Enschede.

De opstelling: Drommel, Ebuehi, Dumic, Pierie, Oosterwolde, Bosch, Zerrouki ('94 Staring), Ilic ('79 Abass), Narsingh ('46 Roemeratoe), Danilo, Menig ('71 Van Leeuwen).