Twente Insite

FC Twente Nieuws

Voormalige spits FC Twente: “Heb er de mooiste tijd van m’n carrière gehad”

Voormalige spits FC Twente: “Heb er de mooiste tijd van m’n carrière gehad”

Aanstaande woensdag speelt FC Twente een oefenwedstrijd tegen Everton. De Engelse club is op trainingskamp in De Lutte, waar de wedstrijd ook gespeeld zal worden. Voor Billy Ashcroft roept deze wedstrijd speciale herinneringen op. Ashcroft, geboren en woonachtig in Liverpool, speelde van 1982 tot 1985 voor FC Twente. In die periode scoorde hij 29 doelpunten voor de club.

Twente nam de speler destijds over van Middlesbrough. “Bij Middlesbrough speelde toen Heini Otto, die net uit Nederland kwam”, zegt Ashcroft tegen de Liverpool Echo. “Hij vertelde dat FC Twente nog een aanvaller zocht. Ik mocht meedoen in een oefenwedstrijd en scoorde gelijk drie of vier keer. Toen kreeg ik meteen een contract aangeboden, met de boodschap dat ik alles kon krijgen wat ik wilde.”

Ashcroft ging naar Twente met het idee dat zijn loopbaan er bijna opzat. “Maar ik heb er de mooiste tijd van mijn carrière gehad. Het was geweldig om er te spelen, hoewel het wel moeilijk was dat ik er één van de eerste Engelse spelers was. In het spelershome spraken de spelers wel Engels tegen me, maar op het veld was het alleen Nederlands. Een groot deel van wat ze zeiden kreeg ik niet mee.”

Ashcroft is supporter van Everton en heeft een hekel aan alles van stadgenoot Liverpool. Zo ook het You’ll Never Walk Alone, dat ook bij FC Twente voor iedere thuiswedstrijd wordt gespeeld. “Dat was het enige negatieve aan mijn hele ervaring daar. Ik heb best veel vrienden uit die tijd die voor Liverpool speelden, maar als dat nummer gespeeld wordt doe ik mijn vingers in m’n oren.”

Sinds Ashcroft is vertrokken bij FC Twente is hij niet meer terug gekomen. “Laatst vroegen ze me nog of ik naar Stranraer wilde komen, ze wilden zelfs een limousine regelen. FC Twente heeft me ook een aantal keer aangeboden om naar Enschede te komen. Maar ik ben niet zoals de voetballers van tegenwoordig, die even een paar dagen vrij kunnen nemen. Ik moet gewoon werken”, aldus de sympathieke oud-spits van de Tukkers.

Laat wat van je horen

*