Twente Insite

FC Twente Nieuws

Vrouwenvoetbal moet af van amateurstatus bij de KNVB

Vrouwenvoetbal moet af van amateurstatus bij de KNVB

Het vrouwenvoetbal moet af van haar amateurstatus. Dat vindt Frank Kolsteeg, commercieel directeur van de Coöperatie Eredivisie Vrouwenvoetbal (CEV). Nu het EK wordt gespeeld in eigen land wordt het vrouwenvoetbal steeds serieuzer genomen en het is nu tijd om te zorgen voor financiële steun aan de vrouwelijke voetballers.

Donderdag werd Nicole Edelenbos aangesteld als de voorzitter van de Raad van Commissarissen waar onder meer ook Barbara Barend deel van uitmaakt. “Sterke vrouwen zijn het. Daar ben ik heel blij mee”, aldus Kolsteeg in gesprek met het Leidsch Dagblad.

In Nederland kan er bijna geen enkele speelster leven van het voetbal, dit in tegenstelling tot landen als Duitsland, Frankrijk en Zweden. Dit gaat veranderen als het aan Kolsteeg ligt. “Het vrouwenvoetbal valt bij de KNVB nog onder de amateursport. De structuur van de KNVB zal moeten veranderen. Dan komen de vrouwen in aanmerking voor een stipendium van het NOC*NSF. Met zo’n stipendium kunnen de vrouwelijke voetballers zich een paar jaar volledig aan hun sport wijden.”

Ondertussen is er ook vanuit de KNVB een actie op touw gezet om het vrouwenvoetbal meer serieus te nemen. Vijftig clubs zijn door de bond gevraagd om deel te nemen aan een ontwikkelingsprogramma waardoor het vrouwenvoetbal steeds meer als een gelijkwaardig onderdeel wordt gezien binnen bestaande voetbalclubs.

Aanstaande zondag gaat het EK voor vrouwen van start. Nederland opent als gastland in de Utrechtse Galgenwaard het toernooi tegen Noorwegen. Voor het complete speelschema, klik hier.

Laat wat van je horen

*