Twente Insite

FC Twente Nieuws

Wat is FC Twente eigenlijk waard? “Enkele jaren geleden was de waarde circa 150 miljoen”

Wat is FC Twente eigenlijk waard? “Enkele jaren geleden was de waarde circa 150 miljoen”

FC Twente is momenteel bezig met de verkoop van 25% van haar aandelen. Hiervoor wil de club 14 miljoen euro ophalen om onder andere te investeren in de selectie. Het uiteindelijke doel is om binnen twee jaar weer terug te keren naar de eredivisie. Maar hoe bepaal je de waarde van een club? Sporteconoom Pieter Nieuwenhuis van bureau Hypercube legt het uit.

“De waarde wordt bepaald door de spelersgroep, de jeugdopleiding en de potentie van de regio waarin de club actief is. Enkele jaren geleden was de waarde van FC Twente circa 150 miljoen, nu schat ik die rond de 50 miljoen. Want Twente heeft ver beneden gemiddeld gepresteerd. Normaal gesproken bepaalt de transferwaarde van de spelersgroep de helft van de waarde van de club, maar bij Twente is dat nu even niet zo. Maar als Twente 14 miljoen voor 25 procent van de aandelen vraagt, is dat niet raar.”

“Je zult mogelijke aandeelhouders een prognose van het bedrijfsresultaat en een prognose van de ontwikkeling van spelerswaarde moeten voorhouden”, vervolgt Nieuwenhuis in gesprek met Ten Voorde en Kuitert van de TC Tubantia. “Voor dat laatste zijn allerlei rekenmodellen op basis van data-analyse. Hoe het plan van Twente er uit ziet, weet ik niet. Ik heb wel eens vrijblijvend met ze van gedachten gewisseld over deze case, maar tot samenwerking is het niet gekomen.”

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
JanFCTHenk Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
JanFCT
Gast
JanFCT

FCTwente gewoon verkopen aan RedBull ofaan een buitenlandse partij/inversteerder die grote belangstelling heeft. Twente moet af van het regio gehalte en het Ons kent Ons mentaliteit. Tijd voor vernieuwing en verkoop de club Velderman aan een buitenlandse inversteerder Rus, Chinees of uit Midden Oosten. Daar is het nu tijd voor op rand van faillesement!

Henk
Gast
Henk

Van onschatbare waarde! Clubliefde, de trots en het plubliek dat is de club.