Wedstrijdverslag: FC Twente een maatje te klein voor Vitesse

De avond waarop de raadsleden van de Gemeente Enschede besloten om met een meerderheid voor de garantstelling van €32 miljoen te stemmen, werd er in Arnhem gevoetbald tussen Vitesse en FC Twente. Olaitan kreeg de voorkeur in de spits, Schilder keerde terug na hersteld te zijn van een blessure en René Hake werd gedwongen om Joël Drommel weer een kans onder de lat te geven door de schorsing van Marsman. Gutiérrez keerde weer terug in de basiself. In de eerste helft speelde FC Twente leuk en leek het een geduchte tegenstander voor Vitesse, maar bleken uiteindelijk toch een maatje te klein voor de Arnhemmers: 5-1.

Het zelfvertrouwen van Drommel werd al snel op de proef gesteld. Binnen twintig minuten na de aftrap stond Vitesse al op een 2-0 voorsprong. Qazaisvili (10) en Rashica (18) waren de boosdoeners. FC Twente kwam af en toe leuk aan voetballen toe met soms gevaarlijke aanvallen. Toch was het Vitesse dat de overhand had in het eerste half uur.

Ondanks de snelle achterstand bleven de Tukkers strijdbaar en verschenen ze regelmatig voor het doel van uitblinker Room, van de thuisploeg. Op slag van rust kregen de Enschedeërs waar ze recht op hadden. Jerson Cabral, die opnieuw mocht starten, gaf een lage voorzet op Hakim Ziyech die op zijn beurt de bal in het dak van het doel knalde: 2-1.

In de tweede helft was FC Twente geen schim meer van de ploeg die de kleedkamers opzocht. Opnieuw scoorde Vitesse twee doelpunten vrij snel achter elkaar. In minuut '55 was het Solanke die de 3-1 op het scorebord zette, drie minuten later was het opnieuw Rashica die tekende voor de 4-1.

Voorin bewees Michael Olaitan maar weer eens geen pottenbreker te zijn. De spits verloor het merendeel van zijn kopduels en creëerde weinig tot geen kansen. Dit in tegenstelling tot Cabral die net als tegen De Graafschap een hele behoorlijke wedstrijd speelde, net als Peet Beijen als rechtsback. Uitgerekend laatstgenoemde maakte een eigen doelpunt, ook al kwam de goal op naam van Olijnyk.

Na de twee snelle goals aan het begin van de tweede helft verloor Vitesse de concentratie. De Tukkers verloren hun strijdbaarheid om er nog een wedstrijd van te maken. Door deze nederlaag eindigen de Tukkers de eerste seizoenshelft met 13 punten. Als Cambuur dit weekend weet te winnen, kan FC Twente de winterstop in gaan als nummer 17 van de Eredivisie.