Volg ons op Social Media

Eerste elftal

Welke scenario’s wacht FC Twente? Alles op een rij.

Gepubliceerd

op

fc-twente-grolsch-veste
Dat FC Twente er niet goed voor staat mag onderhand een understatement worden genoemd. De club is op sterven na dood en probeert met man en macht het hoofd boven water te houden. Er lopen diverse zaken door elkaar heen en uiteindelijk is het de licentiecommissie van de KNVB die het lot van de club in handen heeft. Afgelopen week liet KNVB directeur betaald voetbal Bert van Oostveen weten zich zware zorgen te maken over het voortbestaan van FC Twente. Dit blijkt helaas niet ongegrond. Gerben Kuitert van de Tubantia zette de scenario's op rij en concludeerde net als Van Oostveen dat de kans dat FC Twente komend seizoen geen betaald voetbal speelt groter is dan dat het wel betaald voetbal speelt.

Crediteurenakkoord

In eerste instantie is FC Twente afhankelijk van het crediteurenakkoord dat getekend dient te worden door 15 van de schuldeisers. Zonder dit akkoord zal de gemeente geen garantstelling geven van 32 miljoen euro en zal de licentiecommissie de licentie intrekken. Een situatie waar ook de schuldeisers niet op zitten te wachten, want dan zijn ze al hun geld kwijt.

Jaarrekeningen

Of FC Twente de licentie mag behouden is niet alleen afhankelijk van de financiën van de club. Komt er een akkoord met de crediteuren, maar kloppen de jaarrekeningen weer niet, dan wacht er wederom puntenaftrek. De licentiecommissie mag FC Twente nog één keer drie punten in mindering brengen en een boete geven.

Belastingdienst

Heeft FC Twente daadwerkelijk de transferreglementen overtreden en moeten hierdoor de jaarrekeningen worden aangepast, dan is het voortbestaan van FC Twente zeer onzeker. Mocht het zijn dat er zwart tekengeld is betaald dan zal FC Twente een naheffing krijgen van de belastingdienst en zal de jaarrekening moeten worden aangepast. In dat geval zal FC Twente ook weer afhankelijk zijn van de coulance van de licentiecommissie. Plaatst deze alles onder de Tadic affaire dan zal FC Twente er mee weg komen. Zo niet komt het voortbestaan wederom in gevaar. Het rapport van het nog lopende onafhankelijke onderzoek naar de transfers tussen 2012 en 2015 zal nog deze maand nog gepresenteerd.

Instroom 5e klasse

Een belangrijk gegeven is dat mocht FC Twente de licentie kwijtraken de club failliet zal gaan en hierdoor ook een instroom in de nieuwe Tweede divisie, de huidige Topklasse, onmogelijk is. De schuldenlast die dan achterblijft zal zo hoog zijn dat de club niet kan voldoen aan de eisen om deel te nemen aan de nieuwe topklasse. De club zal dan opnieuw worden opgericht en starten in de 5e klasse.

Doorstart

Toch is er bij een faillissement de mogelijkheid dat de club blijft bestaan door middel van een zogenaamde doorstart. De curator zal op zoek gaan naar een partij die de club over wil nemen inclusief (een deel van) de schuldenlast. Deze wordt in deze situatie geschat op 50 miljoen euro. Als de curator een partij vindt die alles op tijd rond krijgt dan zal FC Twente instromen in de nieuwe Tweede divisie. Al met al ingewikkelde materie waarbij iedereen die FC Twente een warm hart toedraagt afhankelijk is van zaken die buiten hun macht liggen. Het enige dat de supporters nu kunnen doen is de club blijven steunen zowel in het stadion als daarbuiten. Aanstaande zaterdag is dé kans om ook de rest van Nederland te laten zien hoe de club leeft onder de supporters door deel te nemen aan de Twente Leeft! Mars. Meer info, klik hier.

16 Reacties
 • JansenJansen34 schreef:

  Frank Reuevers ongelooglijke achterlijke staatsmongool. Wie denk je dat je bent. Dat jij er voor peinst om de club opnieuw te laten beginnen, laat zien dat je club niet kent. Als je zo denkt rot dan lekker op naar Heracles.

  Twente is groter dan men denkt 25.000-30.000 supportersschare en een club dat heel wat betekent heeft voor het Nederlands voetbal en op europees niveau heel wat resultaten heeft behaald. Dat mensen denken dat de club overnieuw moet beginnen, laat zien dat ze de media napapagaaien.

  Heracles staat nu voor 1 seizoen boven Twente, maar dat zal niet lang duren dat zij weer op gepaste plaats onder Twente plaatsnemen. Twente is en zal voor altijd groter zijn dan Heracles.Wij zijn nog steeds en ook volgend seizoen de 4e club van Nederland.

  • postduif1 schreef:

   Frank reuvers heeft gelijk, want als er iemand hier een mongool is dat ben jij dat. Dat wat jij daar omschrijft is geheel bullshit. Ook denk ik dat fc utrecht boven twente plaats vindt.

   Dat als de stekker eruit gaat zal het ongetwijveld wel invloed hebben op de handel, maar als het puntje bij paaltje komt is twente net zo goed een bedrijf als alle andere bedrijven in Nederland.
   Ik vindt het persoonlijk niet erg als die 30.000 niet naar het voetbal kunnen want ze raken hun baan niet kwijt, ik vindt het erger dat de stekker er uit gaat bij bedrijven zoals V&D en Koops-Furness. Weet je wat voor een financieel invloed dat pas heeft? Hoeveel mensen werkloos zijn? Dat als je naar het werk gaat dan niet 2 maar 5 op je rug meeneemt?
   Ik zeg stekker eruit en opnieuw beginnen.

  • frank reuvers schreef:

   Natuurlijk Is Twente veel groter dan Heracles,maar dat heeft hier helemaal niets mee te maken.Jan Smit heeft de zaken goed op de rij,dit kon je niet zeggen van Münster man en aanhang,die zijn er voor verantwoordelijk.

 • frank reuvers schreef:

  Waar heeft Twente dan nog voor te spelen?Kampioen worden doen ze niet en degraderen ook niet.Dacht je echt dat Hakim en Philippe elke week een wedstrijd gaan spelen om des keizers baard,die gaan weg en met hun vele anderen.In mijn ogen moet Twente een doorstart maken in de tweede divisie.Dan maar met minder kwalitatief mindere spelers,maar dan hebben ze ieder geval iets om voor te spelen.Dit is naar mijn mening de beste oplossing.

 • postduif1 schreef:

  Hahaha IK HOOP DAT JULLIE NOG MEER KAPOT GAAN. FUCK TWENTE.

  GROETJES UIT EEENSKE

 • Analist schreef:

  Ik lees nog steeds geen onderbouwing voor iitspraken van die Bert.

  Om risico te bepalen moet je kijken naar waarschijnlijkheid en impact.

  Dus impact weten we, maar hoe waarschijnlijk bepaalde zaken zijn is nu nog steeds koffie dik kijken.

 • Twente supporter schreef:

  Weer een verhaal door een of andere grijze muis die zich journalist noemt. Allemaal oude koek wat iedereen allang weet en wat nog lang niet zeker is al met al dus het zoveelste lulverhaal. En gewoon om de krant te vullen.

 • frank reuvers schreef:

  Ik ben een enorme Twente-fan,dat vooropgesteld.Het is een feit,dat de club telkens weer de regels heeft geschonden.Het moet nu eens en voor altijd afgelopen zijn met bedrog,ook is het niet fair tegenover de clubs,die het wel voor elkaar hebben,Zwolle,Heerenveen,Heracles enz.Als mijn club hiermee weg komt,kunnen ze die licentiecommissie net zo goed opdoeken,want anders is het een wassen neus.Ik zeg helemaal opnieuw beginnen,met goede en verstandige mensen,zonder gerotzooi.

  • KOOG schreef:

   Frank, ook bij andere Clubs vindt creatief boekhouden plaats, of doet men zaken met schimmige makelaars, of is een RvC lid financieel direct of indirect betrokken bij de Club.

   Daar is FCT uberhaubt geen uitzondering in.

  • gast schreef:

   Opnieuw beginnen is geen optie! Hoe wil je de tussenliggende jaren financieel opvangen? Je hebt een stadion dat voor amateurwedstrijden te groot maar vooral te duur is. Om terug te komen in het betaalde voetbal, zal je moeten investeren in spelers die eigenlijk onder hun niveau spelen ( anders zal je niet 1 2 3 promoveren van 5e naar 4 e enzovoorts) die nemen natuurlijk geen genoegen met een schijn vergoeding. Dit is nog maar ene greep uit de kosten ( en dan heb je het nog niet eens over het afbetalen van de schulden)Dus als je terug wilt komen zal je (veel) geld uit moeten geven.
   Daarvoor heb je inkomsten nodig en die zullen ook drastisch naar beneden gaan. Sponsors zullen afhaken en het aantal bezoekers zal dramatisch teruglopen. Niet alleen omdat Twente lager speelt, maar ook de speelschema’s passen velen niet ( veel supporters moeten dan zelf spelen), en ook de afstand en de reistijd zullen van invloed zijn. Want wees eerlijk wie reist er voor amateurvoetbal 1½ uur enkele reistijd als je dit binnen een halfuurtje van je eigen huis ook kunt krijgen.

   Nee neem van mij aan dat bij het intrekken van de licentie er geen Twente meer is of zal komen. Hetgeen ik natuurlijk zal betreuren na ruim 45 jaar zo goed als alle thuis ( en vele uitwedstrijden , ook Europees) wedstrijden bezocht te hebben.

   En ja Twente is fout geweest en hoort gestraft te worden, maar waarom Twente extra zwaar straffen en voor ieder vergrijp apart terwijl er toch een causaal verband gezien kan/moet worden, waardoor 1 keer straffen voldoende zou zijn.

   Mocht Twente alsnog bestraft worden en de licentie verliezen. Dan ben ik benieuwd wie de volgende wordt. Want als je om je heen kijkt is er geen enkele vereniging die zonder zonden leeft. Waarom wordt daar niet ook naar gekeken en wordt daar niet ook zo zwaar gestraft, of krijgt Twente de voorbeeldfunctie in de schoenen geschoven.

  • Bennie Tevreden schreef:

   @ gast

   Voor zover valt na te gaan is er nog helemaal geen sprake van causaal verband tussen de diverse vergrijpen waarvoor wordt gestraft. De club heeft echter altijd de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen straffen, maar dat doen ze tot op heden niet.

   Dat ook veel andere clubs niet geheel vrij van zonden zijn is waar, maar ook andere clubs krijgen straffen opgelegd. De pijnlijke waarheid is echter dat geen enkele club het ooit zo bont heeft gemaakt als FC Twente. Het is echter onzin om steeds naar andere clubs te wijzen.

 • Sebas schreef:

  Mocht de Licentie daadwerkelijk worden ingetrokken dan snijdt de licentiecommissie zichzelf ook in de vingers aangezien ze in het belang van het nederlands voetbal horen te denken. Dit is namelijk indirect ook slecht voor alle andere clubs in de eredivisie! Met andere woorden: de hoofdschuldige zijn uiteraard de mensen bij Twente die dit hebben veroorzaakt maar mocht de licentie worden ingetrokken is de licentiecommissie weldegelijk ook voor een deel schuldig!

  • Bennie Tevreden schreef:

   Was het handelen van FC Twente dan wél in het belang van het Nederlandse voetbal?

   De licentiecommissie is ingesteld om het licentiereglement te handhaven. Dit door de clubs vastgestelde reglement bevat geen vrijblijvende afspraken. Als een club het dusdanig bont maakt dat intrekken van de licentie het gevolg is, dan heeft de commissie geen andere mogelijkheid dan de regels toe te passen. Doen ze dit niet dan betekent dat dat het reglement geen enkele waarde heeft en elke club daarmee een vrijbrief heeft om er net zo’n rotzooi van te maken als FC Twente, dat is pas slecht voor het Nederlandse voetbal.
   De schuldigen bevinden zich alleen bij FC Twente en nergens anders.

   Elke club kan omvallen, zelfs FC Twente, maar laten we duimen dat dat niet het geval gaat zijn.

  • Sebas schreef:

   Bennie, geen enkele club in de eredivisie heeft hier aanwijsbare schade van opgelopen, Twente heeft hier alleen zichzelf pijn mee gedaan.

   En een scheidsrechter is er ook niet alleen maar om de regeltjes te handhaven, die behoort ook de wedstrijd ‘aan te voelen’! dat maakt namelijk een echt goede scheidsrechter. Er zijn vele andere mogelijkheden om Twente te straffen! Vind sowieso iedere straf die ze krijgen misplaatst want iedereen die nu nog bij de club zit inclusief de supporters hebben hier helemaal geen schuld aan!! Dus bij afname van de licentie doe je vooral die mensen heel veel pijn. Hoezo?? Om nog maar niet te spreken van alle andere consequenties die dit met zich mee brengt! Dus hoop vooral dat er verstandige mensen zitten bij de licentiecommissie met gevoel en een HART!

 • 020 schreef:

  Hoe veel mensen zeggen het abonnement van Tubantia op .Als onze fc er niet meer is.

 • Advertentie

  Laatste Nieuws

  aitor-cantalapiedra-love-groningen-twente-2019-2020 aitor-cantalapiedra-love-groningen-twente-2019-2020
  Eerste elftal7 uur geleden

  Afscheidsbrief ‘Tukker’ Aitor: “Draag de herinneringen mee in mijn hart”

  Vandaag heeft Aitor via social media afscheid genomen van de supporters van FC Twente. Hij schrijft dankbaar te zijn en...

  ik-verling-seizoenkaart-2020-2021 ik-verling-seizoenkaart-2020-2021
  Eerste elftal7 uur geleden

  HOPPA! Bijna 60% heeft zijn of haar seizoenkaart verlengd!

  Op zaterdag 16 mei ging de verlenging van de seizoenkaarten voor het seizoen 2020-2021 van start. Diezelfde dag werden er...

  logo-fc-twente-ingang-grolsch-veste logo-fc-twente-ingang-grolsch-veste
  Eerste elftal11 uur geleden

  Nieuw spelersbudget FC Twente: “Praat je over salarissen van meer dan 250.000 euro”

  Een van de onderdelen waarop FC Twente komend seizoen gaat bezuinigen is het spelersbudget. Afgelopen seizoen had technisch directeur Ted...

  paul-van-der-kraan-huldiging-fc-twente-2019 paul-van-der-kraan-huldiging-fc-twente-2019
  Eerste elftal13 uur geleden

  Eerste details nieuwe beleidsplan gelekt: 2023 aansluiten bij de top 4

  Vandaag wordt het nieuwe beleidsplan van Paul van der Kraan voorgedragen aan de Raad van Commissarissen. Als deze wordt goedgekeurd...

  leon-ten-voorde-pusic-garcia-garcia leon-ten-voorde-pusic-garcia-garcia
  Eerste elftal13 uur geleden

  Ten Voorde: “Van der Kraan zou eigenlijk vertrekken bij FC Twente”

  Paul van der Kraan gaf afgelopen week een uitgebreid interview in de TC Tubantia. Het eerste deel werd op vrijdag...

  Eerste elftal14 uur geleden

  ‘FC Twente op zoek naar nieuwe kledingsponsor voor langere termijn’

  Met het oog op de toekomst is FC Twente onderzoekt FC Twente momenteel de mogelijkheden om over te stappen op...

  javier-espinosa-middenvelder-fc-twente-2019-2020 javier-espinosa-middenvelder-fc-twente-2019-2020
  Eerste elftal16 uur geleden

  Espinosa vertrekt bij FC Twente: “Club wilde wel met me door”

  Javier Espinosa is één van de spelers waarvan het contract komende zomer af zal lopen. De Spanjaard kwam medio 2018...

  grolsch-veste-stadion-fc-twente-2014-parkeerplaats grolsch-veste-stadion-fc-twente-2014-parkeerplaats
  Eerste elftal17 uur geleden

  FC Twente hoopt op huurverlaging mede-eigenaar Grolsch Veste

  FC Twente moet wederom saneren om het hoofd boven water te kunnen houden. Deze keer niet door eigen toedoen, maar...

  aitor-cantalapiedra-haris-vuckic-fc-twente-2019-2020 aitor-cantalapiedra-haris-vuckic-fc-twente-2019-2020
  Eerste elftal17 uur geleden

  Worden Aitor en Vuckic herenigd in Spanje? Clubs staan in de rij

  Na twee jaar FC Twente komt er deze zomer een eind aan het verblijf van Aitor Cantalapiedra bij FC Twente....

  jesus-corona-hakim-ziyech-fc-twente-teamgenote jesus-corona-hakim-ziyech-fc-twente-teamgenote
  FC Twente Nieuws17 uur geleden

  Jesus Corona sloeg concreet aanbod FC Barcelona af

  Jesus Corona kreeg vlak voor zijn komst naar FC Twente een aanbod van FC Barcelona. Een overstap waar bijna iedere...

  Advertentie
  >