Connect with us

FC Twente Nieuws

Wie trekt FC Twente uit het dal?

Published

on

Grolsch Veste Kanaal
FC Twente zit al enige tijd financieel en sportief gezien op haar gaat. Toen de omstreden Doyen-contracten eerder deze week uitlekten, bleek de catastrofe nog groter dan op voorhand gedacht. Munsterman noemde het toentertijd een 'Gouden Deal', nu blijkt dat de club door de deal geen baas meer was in eigen huis. De contracten met Doyen zijn inmiddels afgekocht en FC Twente mag weer zelf de lijnen uitzetten, maar hoe? De problemen voor de club zijn nog niet de wereld uit. Onlangs gaf financieel directeur Gerald van den Belt aan dat de Enschedeërs op de goede weg zijn. Het plan van aanpak wordt gepast gevolgd en Van den Belt had vorige week verwacht goed nieuws te kunnen presenteren, maar toen gooiden de uitgelekte contracten met Doyen roet in het eten. Toch komt FC Twente er niet zomaar bovenop. Er zijn nog andere mogelijkheden waardoor de club gered kan worden. Twente Insite heeft ze op een rijtje gezet.

1. Dik Wessels

Zijn naam zong al eerder rond in de Grolsch Veste toen bleek dat Joop Munsterman de club met een enorme schuld had achtergelaten. De succesvolle (bouw)ondernemer uit Rijssen staat op plek twee in de Quote 500 een heeft een geschat vermogen van drie miljard euro. De bouwmagnaat gaf in een eerder stadium aan best zijn geld in FC Twente te willen steken, maar dan moest 'het huidige bestuur vertrekken'. Na het vertrek van Aldo van der Laan lijkt de mogelijke komst van Wessels stukje bij beetje dichterbij te komen.

2. Red Bull

100px-Red_Bull_Salzburg_Logo De tweede heeft zelf FC Twente al een keer benaderd, maar Munsterman besloot in zijn zoektocht naar liquide middelen Doyen te verkiezen boven Red Bull. Bij een overname, door het bedrijf achter het energiedrankje, ademt de club Red Bull. Dan wordt er voortaan gespeeld in het Red Bull stadium, is Red Bull de shirtsponsor, heet de club Red Bull Twente en maakt het ros in het logo plaats voor twee rode stieren. Allemaal erg nadelig, maar de club beschikt dan wel over de middelen om direct financieel gezond te worden. Voorbeelden van clubs die spelen onder de paraplu van Red Bull zijn Red Bull Salzburg en Red Bull Leipzig.

3. Buitenlandse investeerder

Voorbeelden in Nederland hiervan zijn ADO Den Haag (overgenomen door een Chinese investeringsmaatschappij - United Vansen International Sports) en Vitesse (eerst Jordania en nu Tsjigirinski). In de basis zijn de Arnhemmers een opvanghuis voor talenten van Chelsea. De optie van een buitenlands investeerder is vergelijkbaar met optie 1, alleen komt de investeerder/eigenaar nu niet uit de regio, maar uit Verweggiestan. Een vermogende Rus of een oliesjeik uit de woestijn die zijn geld achterlaat in Enschede?

4. Supporters kopen aandelen

Deze optie is van een heel andere orde dan de voorgaande opties. Met deze optie verkoopt FC Twente een deel van haar aandelen aan supporters, die op hun beurt medezeggenschap krijgen in het beleid van de club. Voor een klein bedrag kunnen supporters mede-eigenaar worden van FC Twente. Deze optie brengt voor de club wellicht het minste geld in het laatje, maar de binding met de achterban zal floreren als nooit tevoren. De binding die soms wel even zoek was.

5. Op eigen houtje

De laatste optie is dat de club zelf uit het dal klimt. Met Gerald van den Belt bewaakt een capabele man de financiën van de club. Het plan van aanpak van Munsterman en Van der Laan, wat zou moeten leiden tot het herstel van de club, leverde de club uit Enschede vorig seizoen zes punten in mindering op. Het was veel te ambitieus opgesteld. Het herschreven plan van pak door Gerald van den Belt en zijn team werd door de KNVB goedgekeurd. Bij dit scenario gaat de club een aantal zeer moeilijke jaren tegemoet. Jaren waarin financieel nagenoeg niks mogelijk is en waarbij het succes afhankelijk is van de doorstroom uit de jeugdopleiding. Feyenoord heeft bewezen dat het kan, maar geldt dit ook voor FC Twente? Opinie: Wat zie jij als de beste optie voor FC Twente?

8 Comments

8 Comments

 1. Jan

  1 december 2015 at 00:23

  Jan van Halst wordt nooit genoemd. Hij werd omhelsd toen het dak van de tribune van Fc Twente instortte. Van Halst spuugde nooit in de wereld van Fc Twente. Het echte talent is Jan van Halst. Ik hou Fc Twente. . Ga met de benen op de realiteit staan haal Jan van Halst op.Hij trekt Fc Twente uit de modder.

 2. Bam

  30 november 2015 at 22:15

  Als Enschede Dik helpt met zijn luchthaven Twente zie ik goede mogelijkheden dat Dik FC Twente een helpendehand toereikt.
  Een win – win situatie voor de gemeente Enschede en voor Dik Wessels.

 3. robbert

  30 november 2015 at 20:40

  Blijkbaar gaat de gemeente dat doen. Die wordt er overigens geen cent armer van. Alleen de Stichting die de Veste overneemt gaat de hypotheekkosten of iets dergelijks voor z’n rekening nemen. Het is niet duidelijk of de gemeente in die Stichting participeert; FCT in ieder geval niet.
  Door de inlossing van de dure lening aan de gemeente van €17mil (waarvoor Twente jaarlijks een aardig rentepercentage voor betaalt) vervallen die ‘extra’ inkomsten van de gemeente en waar de gemeente nooit zo’n hoog percentage voor hoeft te betalen.). En FCT betaalt geen rente meer voor de lening, maar een normale’ huur voor het stadion. Voor alle partijen een goede oplossing, die er al veel eerder had moeten komen.

 4. Bennie Tevreden

  30 november 2015 at 16:39

  Wat een onzin staat hierboven. Aangezien er bij FC Twente sprake is van een BV met als enig aandeelhouder de stichting FC Twente ’65 is er dus geen sprake van dat er aan wie dan ook aandelen verkocht worden. Niet aan Red Bull en niet aan supporters, aandelen van een BV zijn namelijk niet vrij overdraagbaar.
  De komst van Dik Wessels is een typisch gevalletje van “wish full thinking”.
  Op eigen houtje is dus de enige serieuze optie.

  • Daan

   30 november 2015 at 18:02

   “Om aandelen in een besloten vennootschap rechtsgeldig te kunnen overdragen is in Nederland de tussenkomst van een notaris een vereiste. Met andere woorden: de overdracht van aandelen gebeurt bij een notariële akte. De aandelenoverdracht dient voorts door de directie van de vennootschap te worden erkend. Ook dit gebeurt meestal in de akte van overdracht. Pas als aan beide vereisten is voldaan, de notariële akte van overdracht en de erkenning van door de vennootschap, is de aandelenoverdracht perfect.”

   tinekegrootnotaris.nl/voorwaarden-aandelenoverdracht.html

  • Bennie Tevreden

   30 november 2015 at 21:10

   En na de aandelenoverdracht is de club overgeleverd aan de grillen van de nieuwe eigenaar. Je zou het niet eens moeten willen.

 5. renier

  30 november 2015 at 15:39

  Dik wessels
  deze man is een Tukker en kan de club heel erg helpen
  zelfs lid van VAK-P dus waarom niet?

  red bull is geen optie want bij twente hoord de twentse ros
  en niet 2 rode stiertjes

  • herman

   30 november 2015 at 16:16

   Een kondor op het witte paard?? Kan een mooi plaatje worden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertisement

Laatste Nieuws

jan-streuer-peinzend-presentatie-juni-2020 jan-streuer-peinzend-presentatie-juni-2020
Eerste elftal2 uur ago

FC Twente besteedt relatief weinig geld aan zaakwaarnemers

FC Twente is niet terug te vinden in de top-10 van eredivisieclubs die het meest uitgegeven hebben aan zaakwaarnemers. In...

grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion. grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion.
Eerste elftal3 uur ago

Via een gratis sneltest weer naar De Grolsch Veste

Zondag 25 april zullen er eindelijk weer supporters toegelaten worden in De Grolsch Veste. Het stadion is dan het decor...

jan-streuer-trainingscomplex-fc-twente-2020 jan-streuer-trainingscomplex-fc-twente-2020
Eerste elftal6 uur ago

Overzicht: Dit staat Streuer komende zomer te doen in de achterhoede

In de eerste seizoenshelft kon het geluk bij de FC Twente-supporters niet op. Ron Jans won met zijn ploeg wedstrijd...

fc-twente-psv-supporters-grolsch-veste-clublogos fc-twente-psv-supporters-grolsch-veste-clublogos
Eerste elftal12 uur ago

Wagelaar: “Misschien krijgt FC Twente straks nog wel een dealtje met PSV”

Deze week zijn PSV en FC Twente na wekenlange onderhandelingen overeengekomen over de voorwaarden voor de transfer van Joël Drommel....

queensy-menig-dribbel-fc-utrecht-twente-2020-2021 queensy-menig-dribbel-fc-utrecht-twente-2020-2021
Eerste elftal13 uur ago

Menig over wegvallen Cerny: “Niet te lang als excuus gebruiken”

FC Twente heeft al de hele tweede seizoenshelft moeite met scoren. Het gebrek aan doelpunten gaat gepaard met een tekort...

joel-drommel-feyenoord-fc-twente-de-kuip-2020-2021 joel-drommel-feyenoord-fc-twente-de-kuip-2020-2021
Eerste elftal1 dag ago

Zaakwaarnemer Drommel: “We wilden geen onnodige conflictsituatie”

De realisatie van de transfer van Joël Drommel duurde al behoorlijk lang. Nu er eindelijk sprake is van een akkoord...

jayden-oosterwolde-fc-twente-ajax-2020-2021 jayden-oosterwolde-fc-twente-ajax-2020-2021
Eerste elftal1 dag ago

Oosterwolde gepasseerd: “Zijn progressie is wel gestagneerd”

Afgelopen zaterdag nam FC Twente het in de Overijsselse derby op tegen PEC Zwolle. Ron Jans hoopte voorafgaand met een...

rene-roord-fc-twente-vrouwen-technisch-directeur rene-roord-fc-twente-vrouwen-technisch-directeur
FC Twente Nieuws1 dag ago

Roord gaat veel meer uren maken voor FC Twente Vrouwen

Maandag werd op de clubsite van FC Twente naar buiten gebracht dat het het contract van René Roord had verlengd....

troupee-fc-utrecht-rechtsback-2019 troupee-fc-utrecht-rechtsback-2019
Eerste elftal1 dag ago

Troupée rijp voor een terugkeer? “Het liefst wil ik natuurlijk eredivisie spelen”

Een seizoen lang werd Troupée bestempeld als een (groot) talent. De rechtsback groeide bij FC Utrecht uit tot publiekslieveling. Troupée...

rasmus-bengtsson-fc-twente-wijzen rasmus-bengtsson-fc-twente-wijzen
FC Twente Nieuws1 dag ago

Bengtsson stopt na conflict met voetballen: “Niet zoals ik had gewild”

Voormalig FC Twente-verdediger Rasmus Bengtsson heeft besloten om zijn kicksen aan de wilgen te hangen. De inmiddels 34-jarige verdediger is...

Advertisement