FC Twente Nieuws

Woerts: 'Verbod gaat de clubs jaarlijks 20 tot 30 miljoen euro kosten'

Woerts: 'Verbod gaat de clubs jaarlijks 20 tot 30 miljoen euro kosten'

Op 1 oktober 2021 was het dan eindelijk zover en ging de gokmarkt open in Nederland. Goed nieuws voor de Nederlandse clubs die al jaren zien dat buitenlandse collega-clubs flinke sponsordeals afsluiten met de diverse gokbedrijven. Bijna elke club heeft inmiddels een deal en profiteert mee. Het blijkt echter van korte duur want gokreclame op voetbalshirts wordt per 1 januari 2025 verboden.

De clubs die het hardst worden getroffen zijn momenteel AZ en Ajax. AZ presenteerde BetCity onlangs als de nieuwe hoofdsponsor tot medio 2026. Ajax ging in zee met Unibet voor dezelfde periode. Beide clubs moeten door de nieuwe regelgeving per 1 januari de overeenkomst ontbinden. Ook FC Twente wordt geraakt want die spelers dragen een badge van TOTO op hun mouw.

Sportmarketeer Chris Woerts ziet het met lede ogen aan. "Nederland heeft in tegenstelling tot andere landen jaren gewacht met het openen van de markt voor gokbedrijven. Op 1 oktober 2021 was het zover. Drie jaar later is het alweer voorbij, terwijl concurrerende clubs in het buitenland wel inkomsten van gokbedrijven hebben. Het is een rare situatie dat de overheid er na zeven maanden alweer mee stopt", aldus Woerts in gesprek met Wilbert Hack van de Telegraaf.

Woerts noemt het verbieden van gokreclame op voetbalshirts symboolpolitiek. Hij denkt dat de beslissing het betaald voetbal jaarlijks 20 tot 30 miljoen euro gaat kosten. Daarbij is hij van mening dat de overheid bij voorbaat had kunnen weten dat er massaal reclame gemaakt zou gaan worden na het openen van de gokmarkt. Ook gaan de Eredivisie CV, de Nederlandse Sport Federatie en de KNVB volgens hem niet vrijuit. "Die hadden kunnen voorzien dat er veel behoefte zou gaan bestaan aan reclame en zelf de spelregels kunnen bepalen."

De clubs die de inkomsten van de gokbedrijven mee hebben genomen in hun meerjarenbegroting komen dus bedrogen uit. "Clubs zullen andere inkomstenbronnen moeten zoeken om het gemis van die gelden te compenseren. Anders is het terug naar normaal. Want er is geen weg meer terug", besluit Woerts.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties