Zenit – FC Twente EL 2010-2011 (2-0)

Michel Preud'homme kan in zijn eerste seizoen als trainer van FC Twente nog steeds alle prijzen winnen. De Enschedeërs wisten hun Europese avontuur donderdag met de grootst mogelijke moeite te verlengen. Twente verloor in Rusland weliswaar met 2-0 van Zenit Sint-Petersburg, maar bereikte door een zege van 3-0 uit de thuiswedstrijd wel de kwartfinale.

Eerder plaatste de landskampioen zich al voor de eindstrijd van het nationale bekertoernooi. In de competitie bedraagt de achterstand op koploper PSV, zeven wedstrijden voor het einde, één punt.

Overtuigend is het spel van FC Twente al een tijdje niet meer. Ook in Sint-Petersburg ging het moeizaam en lag het initiatief vanaf het begin bij Zenit. Een week eerder had Twente ook al moeite met de Russische titelverdediger, maar toen was het team van Preud'homme bijzonder effectief.

Ondanks de ruime voorsprong uit de eerste wedstrijd was Twente, dat speelde zonder de geblesseerde Bryan Ruiz en de geschorste Douglas, er niet gerust op. Het doel was om een tegentreffer in de beginfase te voorkomen, maar dat lukte niet. De eerste serieuze kans voor Zenit leverde direct een treffer op. Roman Sjirokov schoot de bal eerst nog op de paal. In de rebound was het wel raak: 1-0.

Acht minuten voor de pauze viel ook het tweede doelpunt. International Aleksander Kerzjakov kreeg de bal in het strafschopgebied voor zijn voeten en liet doelman Nikolai Michailov kansloos.

FC Twente leek de wanhoop even nabij, zeker toen de druk van Zenit in het begin van de tweede helft aanhield. De Russen hadden een strafschop verdiend toen de bal tegen de hand van Denny Landzaat kwam. De scheidsrechter en zijn assistenten zagen er geen penalty in. Landzaat kreeg van Preud'homme de voorkeur boven Marc Janko, die zondag tegen VVV nog in de basis stond. Nu schoof Luuk de Jong door naar de spitspositie van de Oostenrijker en voetbalde Landzaat op het middenveld. Ook Peter Wisgerhof, die tegen de Venlonaren rust kreeg, was weer van de partij.

Omdat Zenit in het laatste kwart van het duel steeds meer risico moest nemen, kreeg Twente in de tegenaanvallen steeds meer ruimte. Oguchi Onyewu kreeg de grootste mogelijkheid, maar de Amerikaanse verdediger kopte van dichtbij op de doelman. Ook Nacer Chadli liet een mogelijkheid onbenut. Zenit wist ook niet meer te scoren, zodat Twente ook in Europa actief blijft en een drukke periode tegemoet gaat.