Nieuws

Zo slecht is clubvoetbal ook weer niet

Zo slecht is clubvoetbal ook weer niet

Bijna tien jaar na de laatste Europese beker voor het Nederlandse clubvoetbal maken PSV, FC Twente en AZ een gerede kans op het bereiken van de laatste zestien van de Europa League, editie 2011-2012. Dat is best een goede prestatie, zo analyseert Willem Vissers.

Wie negatief wil praten over de wederwaardigheden van het Nederlandse clubvoetbal in Europa, heeft argumenten voor het oprapen; weinig te zoeken in de Champions League. En dat is logisch en begrijpelijk met een nationale competitie die een voortdurend foutenfestival is, een liga zonder hiërarchie, met zes kanshebbers op de titel.

Bovendien is het alweer bijna tien jaar geleden dat Feyenoord de UEFA Cup won, op 8 mei 2002. Langer dan negen jaar bleef Nederland, sinds de eerste zege van Feyenoord in 1970, nooit zonder zege in een Europa Cup. Dat gebeurde tussen 1978 (UEFA Cup PSV) en 1987 (Europa Cup II, Ajax), dus het 'record' is al verbeterd.

Je kunt ook opgewekter kijken naar de verrichtingen, rekening houdend met de financiële verhoudingen en de emigratie van talent. Dan blijkt dat Nederland op de Europese coëfficiëntenlijst (bepalend voor het aantal clubs in de bekertoernooien) over dit seizoen vierde staat, na Engeland, Spanje en Duitsland, maar vlak voor Italië en Frankrijk.

De afvaardiging uit de Eredivisie besloot vorig seizoen als zesde. In het (bepalende) klassement over vijf seizoenen wordt de negende plaats ingenomen, achter directe concurrenten als Portugal, Rusland en Oekraïne. Nog een paar jaar zo doorgaan en een tweede startbewijs in de Champions League is heroverd.

Vergeleken met het onmetelijk rijkere voetballand Engeland, dat een voor zijn begrippen slecht seizoen beleeft, zijn de prestaties bijzonder, hoewel Ajax afgelopen week dan niets in te brengen had tegen Manchester United. Engeland echter zag Manchester United en Manchester City degraderen naar de Europa League, waaruit Fulham, Tottenham Hotspur en Birmingham al verdwenen.

Arsenal en Chelsea zijn bijna uitgeschakeld in de Champions League, net als Stoke City in de Europa League. De kans bestaat dat alleen United en City straks nog meedoen, in hetzelfde toernooi als de resterende clubs uit Nederland, die dan mogelijk zelfs met meer zijn bij de laatste zestien.

Het perspectief op een vervolg is gunstig, nu PSV en FC Twente uitduels wonnen bij Trabzonspor en Steaua, terwijl AZ thuis een knappe zege behaalde op Anderlecht, waarbij aangetekend dat AZ een zware avond wacht in Brussel.

De Nederlandse clubs zijn te klein voor de top, maar doen het aardig onder subtoppers. Vorig seizoen schaarden Ajax, PSV en FC Twente zich onder de laatste zestien. PSV en FC Twente bereikten zelfs de kwartfinales, waarin ze kansloos verloren van Benfica en Villarreal. Vorig seizoen evenaren is een hele klus. Mochten de drie kansrijke clubs zich plaatsen, dan wacht PSV vermoedelijk Valencia, treft FC Twente mogelijk Schalke en is AZ toe aan een confrontatie met Udinese of PAOK Saloniki. Moeilijke opgaven, doch niet bij voorbaat kansloos.

Hoe lang het Europese avontuur ook duurt, de kans op de eindzege lijkt te verwaarlozen met de deelnemers uit Manchester. De inspanningen trekken bovendien een wissel op de kansen op de nationale titel. Vandaar ook de wat tweeslachtige houding soms tegenover de tweede Europese competitie. Die levert relatief weinig geld op en leidt af van nationale besognes.

Daarin verschillen de huidige Nederlandse deelnemers wezenlijk met Feyenoord, tien jaar geleden. Feyenoord, dat geen brede selectie had, liet de titelkansen min of meer lopen en sprak een duidelijke voorkeur uit voor de UEFA Cup. Dat het eigen stadion decor was voor de finale, was een extra motivatie.

Die onbetwiste motivatie om de Europa League (de opvolger van de UEFA Cup) te winnen, is nog niet uitgesproken door PSV, FC Twente en AZ. De Europese inspanningen kosten vrijwel zeker punten. Dat is in de razend spannende competitie van Nederland mogelijk funest, in de strijd tegen concurrenten voor de landstitel die vrij zijn van Europese verplichtingen: Heerenveen, Feyenoord en, vanaf morgen, Ajax. Het maakt de last voor PSV, Twente en AZ zwaar, en mogelijk ondraaglijk.

Bron: Volkskrant

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties