Connect with us

FC Twente Nieuws

Zonder Collins geen Ola in Oranje

Gepubliceerd

op

Ola John keek geamuseerd naar Steven Berghuis, op dat moment the new kid in town. De fotograaf had het gewaagd om Berghuis te vragen of hij met blote voeten in het water wilde gaan staan.

Berghuis, in dat moderne staccato: “Dat dóe je toch niet? Ts…” John haalde zijn schouders op. Met licht Twents accent: “Hoezo niet, dan?”

Trainer Co Adriaanse was gek op Berghuis, vergeleek hem zelfs met Lionel Messi. John was niet jaloers, zei hij. “Steven en ik zijn vrienden, ik gun hem het beste.”

Een half jaar later zit Berghuis op huurbasis bij VVV en is John belangrijk voor titelkandidaat FC Twente. Na zijn uitverkiezing voor de Oranjeselectie tegen Engeland is hij zelfs potentieel EK-ganger.

Ook de rollen met zijn oudste broer zijn omgedraaid. Collins John (inmiddels 26) nam op 19-jarige leeftijd de dure wijk naar Londen (Fulham) waar zijn ontwikkeling stagneerde, Ola John koos op diezelfde leeftijd bewust voor een langer verblijf bij FC Twente en leert nu hoe je snelheid en techniek in dienst stelt van een elftal, tegenwoordig de sleutel tot succes.

Balotelli
Collins had wel wat van Mario Balotelli. Te jong te rijk, onaangepast gedrag en zo voort, Ola krijgt er genoeg vragen over. Maar wat moet de jongste John zeggen? Mensen snappen toch niet hoe groot de last was die rustte op de volwassen ogende, maar amper volgroeide schouders van zijn broer.

Acht jaar oud was Collins toen hij met zijn broertjes Ola (2) en Paddy (4) en hun moeder Esther de burgeroorlog in Liberia ontvluchtte. Dan heeft een brein al aardig wat opgeslagen. Hun vader? Op 27-jarige leeftijd vermoord door de rebellen.

Het getraumatiseerde gezin John kwam terecht in een Nederlands asielzoekerscentrum. Daar vandaan werden meer tegenslagen overwonnen tot de man des huizes, Collins dus, via de jeugdopleiding van FC Twente doorbrak en de eerste de beste kans greep op financiële zekerheid.

Gruwelijk
Het was na die transfer naar Fulham dat Ola, hij was een jaar of dertien, in een serie van gesprekken moest vernemen hoe gruwelijk de gebeurtenissen eigenlijk zijn die zich in Liberia nestelden in het geheugen van Collins en zijn moeder.


Ola groeide op in rustiger vaarwater, dat van de Twentse jeugdopleiding waar hij jarenlang optrok met Jurjan Mannes (nu Jong FC Twente) en Thomas Bruns (nu Heracles), volgens insiders twee nuchtere generatiegenoten met wie Ola een drie-eenheid vormde.

Vastigheden
Er ontstonden vastigheden die Ola wellicht mentaal sterk genoeg hebben gemaakt om straks de sprong te maken die zijn broer niet kon maken. Misschien hebben we het wel over de opvolger van Arjen Robben, Ola John wordt op 19 mei pas 20 jaar.

Tja, en de vragen over Collins, wat moet hij ermee? Zijn broer is degene die stormend het pad voor hem effende en, deels ook voor hem, de moeilijkste weg aflegde. Zonder Collins geen Ola in Oranje.

Ik denk dat het goed is om daar de komende tijd af en toe bij stil te staan. In ieder geval beter dan Ola John telkens te vragen naar de bekende weg.

Remco Regterschot / NuSport

Reageer op dit artikel

Plaats een reactie

Laatste Nieuws

Eerste elftal13 uur ago

Goede hoop op behoud Vlap, Limnios, Brenet én Ugalde bij FC Twente

Jan Streuer is druk bezig met het samenstellen van een nieuwe selectie voor het komende seizoen. Op 15 juni staat...

degradatiespook-heracles-twente-2018-almelo degradatiespook-heracles-twente-2018-almelo
Columns13 uur ago

Column: Schadenfreude & Karma

Heracles Almelo staat op het randje van degraderen. Die pijn gun ik normaliter geen enkele supporter. Echter, het leedvermaak was...

Casparij-fc-twente-vrouwen Casparij-fc-twente-vrouwen
FC Twente Nieuws14 uur ago

“Zolang de schaal niet binnen is, rekenen we ons niet rijk”

Afgelopen zaterdag was FC Twente Vrouwen in de Grolsch Veste met 3-0 te sterk voor PSV. Door de overwinning kan...

feyenoord-fc-twente-supporters-corona-de-kuip-2020 feyenoord-fc-twente-supporters-corona-de-kuip-2020
FC Twente Nieuws15 uur ago

Keiharde kritiek op niveauloze Feyenoord-fans: “90 minuten vuurwerkgeluiden”

FC Twente kende afgelopen zondag een prima afsluiting van het seizoen. De ploeg had plek vier al veiliggesteld, maar verzaakte...

jan-streuer-technisch-directeur-fc-twente-2021 jan-streuer-technisch-directeur-fc-twente-2021
Eerste elftal16 uur ago

Streuer hoeft geen gesprek met Ulderink: “Vinden wel een nieuwe trainer”

Jan Streuer heeft een hele wrange nasmaak overgehouden aan de abrupt beëindigde samenwerking met Andries Ulderink. De assistent-trainer vroeg afgelopen...

fc-twente-vrouwen-kampioen-seizoen-2020-2021 fc-twente-vrouwen-kampioen-seizoen-2020-2021
FC Twente Nieuws17 uur ago

Van Es op haar hoede: “Niet denken dat 10-0 onmogelijk is”

Vrijdagavond staat voor FC Twente Vrouwen de laatste en allesbeslissende wedstrijd van het seizoen 2021-2022 op het programma. Met drie...

jahnoah-markelo-fc-twente-grolsch-veste-oefenwedstrijd-2021 jahnoah-markelo-fc-twente-grolsch-veste-oefenwedstrijd-2021
Eerste elftal18 uur ago

Markelo vindt 11 dagen na vertrek bij FC Twente nieuwe werkgever

Op 8 mei maakte FC Twente bekend dat het contract met aanvaller Jahnoah Markelo was verscheurd. De jongeling mocht eerder...

piet-keur-spitsentrainer-az-alkmaar piet-keur-spitsentrainer-az-alkmaar
Eerste elftal19 uur ago

Terug in de tijd: | Piet (Li)Keur: Tweevoudig clubtopscorer van FC Twente

In deze editie van Terug in de Tijd staat Piet Keur, geboren te Zandvoort op 20 december 1961, centraal. Hij...

jan-smit-heracles-erve-asito jan-smit-heracles-erve-asito
Eerste elftal21 uur ago

Jan Smit uit kritiek op bestuur Heracles na pijnlijke nederlaag tegen Excelsior

Heracles Almelo staat sinds woensdagavond met één been in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg verloor in de heenwedstrijd van...

van-overeem-zerrouki-maher-utrecht-twente-2021-2022 van-overeem-zerrouki-maher-utrecht-twente-2021-2022
Eerste elftal21 uur ago

Ervaren middenvelder Van Overeem transfervrij op te pikken

Afgelopen zomer werd de naam van FC Utrecht-middenvelder Joris Van Overeem diverse keren gelinkt aan FC Twente. De 27-jarige speler...