BREAKING

20 Twente-supporters voor de rechter gedaagd door Openbaar Ministerie

20 Twente-supporters voor de rechter gedaagd door Openbaar Ministerie

Rondom de Conference League-wedstrijd FC Twente - Hammarby IF op 27 juli 2023 ontstonden er rellen in en buiten het stadion. Vandaag maakt de gemeente Enschede bekend dat zowel het onderzoek naar de incidenten door het Auditteam Voetbal en Veiligheid als het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de verdachten die hiervoor zijn aangehouden, is afgerond. In totaal zullen 20 supporters zich moeten verantwoorden voor de rechter op maandag 8 en dinsdag 9 juli.

"In de weken na de wedstrijd zijn meerdere supporters aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging", schrijft de gemeente op haar website. "Dit heeft geleid tot 41 stadionverboden. 20 personen kregen een last onder dwangsom opgelegd. 20 personen worden strafrechtelijk vervolgd door het Openbaar Ministerie. Op maandag 8 en dinsdag 9 juli moeten zij zich verantwoorden voor de rechtbank Overijssel in Almelo. Op beide dagen betreft het een themazitting – er staan dan alleen mensen terecht voor hun rol bij de gebeurtenissen in het stadion op 27 juli. Bij deze incidenten zijn meerdere personen aangevallen. Eén man raakte gewond en moest zich laten behandelen in het ziekenhuis."

"Op 8 juli staan 13 verdachten terecht voor de politierechter op verdenking van openlijke geweldpleging in vereniging. Op 9 juli moeten 7 verdachten zich verantwoorden voor de meervoudige kamer van de rechtbank. De verdenking tegen deze 7 personen luidt: poging tot zware mishandeling en openlijke geweldpleging in vereniging. De zittingen beginnen op beide dagen om 9.00 uur en zijn openbaar toegankelijk."

Aanbevelingen uit onderzoek

"Op verzoek van de regiegroep Voetbal en Veiligheid en de gemeente Enschede is onderzoek gedaan naar de incidenten. Het Auditteam Voetbal en Veiligheid maakte vandaag het rapport Incidentenevaluatie FC Twente – Hammarby IF openbaar. Het rapport bevat een aantal conclusies en aanbevelingen. Aan de meeste aanbevelingen is al gevolg gegeven; een aantal maatregelen is genomen. De aanbeveling om een locatie aan te wijzen die als fanzone kan dienen voor supporters van de uitspelende club, wordt voorbereid. Het Auditteam Voetbal en Veiligheid is een onafhankelijk adviesorgaan, ingesteld door de minister van Justitie en Veiligheid. Het Auditteam bestaat uit (oud-)bestuurders van gemeenten, politie, veiligheidsregio’s en clubs. Het team onderzoekt fenomenen in het (betaald) voetbal die de veiligheid beïnvloeden."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties