Connect with us

Columns

Column: Blinde clubwatchers

Published

on

leon-ten-voorde-fardau-wagenaar-clubwatchers-fc-twente

Ik vraag af waarom Leon Ten Voorde en Fardau Wagenaar opzichtig negatief lopen te doen over FC Twente.. De nieuwe technisch directeur is er net een halve dag of de toon klinkt alweer negatief. Sterker nog, sedert Ted van Leeuwen en Fred Rutten er niet meer zijn is met name Leon ten Voorde verandert in een (rancuneuze) azijnzeiker die Paul van der Kraan in het vizier heeft.

In de podcast van deze week zijn Jip en Janneke vanuit hun ultra-amateuristische 1980 bromkoelkast weer eens suggestief en ongefundeerd aan het gissen.

Maar het begint met ongekende stupiditeit. Leon heeft niets met data. Wes Beuvink, een data specialist, schreef vaak geweldige stukken over FC Twente. Analytisch en kraakhelder, op basis van puur data. Deze jongen loopt nu bij FC Groningen omdat FC Twente (lees Ted van Leeuwen) geen oog voor hem had. Daar hoort u Leon niet over. Progressieve mensen als Fledderus hebben daar wel oog voor, daar hoor je Fardau ook niet over. Immers, data…. dat is zóó 2020. 

Zorniger noemen Watchers Statler & Waldorfina een Mini Van Gaal middels een opzichtig en vuil een-tweetje. Het voetbal dat ze beschrijven waar Zorniger voor staat is EXACT het voetbal dat Garcia trachtte te brengen. Hoog staan, hoog druk zetten. Als de protegé van Ted van Leeuwen dit propageert dan is het hosanna, maar als Van der Kraan hiermee komt dan is het een negatief verhaal? 

Aitor liet in een Tweet het achterste van zijn tong zien. Hij Tweette: You should go back to school to be taught Spanish so you can translate well and understand it better! always writing shit to all the players who are not your friends ??????????? Deze Tweet is veelzeggend?

De vraag is of Leon ten Voorde wel de journalistieke integriteit bezit om eerlijk en genuanceerd te rapporteren. Ik begrijp dat een Watcher bronnen nodig heeft en daardoor verstrengeld raakt in politiek, maar ook de podcast van vorige week was er één van negativiteit en stupiditeiten. 

mondkapje banner website

Spelersbudget:

Hoe kinderlijk eenvoudig Ten Voorde 5 miljoen deelt door 20 is stuitend. Normaal zit Gerben Kuitert erbij als het intellectuele zaken betreft. Zijn 250.000 euro observatie slaat als een tang op een varken. Nu, ten tijde van corona, is het spelersbudget/salaris onderhevig aan nuance. Als je er over praat, leg het dan ook fatsoenlijk uit. Of laat het aan iemand over die er verstand van heeft?

Als FC Twente de selectie wil inkrimpen, dan zal deze wens ook bij andere clubs bestaan. Inhoudend dat de markt overspoeld zal worden met spelers, waardoor de salarissen zullen dalen. Mocht de nieuwe technisch directeur besluiten om onze talentvolle jeugdigen maximaal te gebruiken, dan kan Van der Kraan het spelersbudget verder naar beneden bijstellen ten einde misschien nog een miljoen te besparen en het principe van een flexbudget toepassen. Blijkt deze strategie niet te werken dan kan in de winterstop ingegrepen worden. 

Hoe dan ook, spelers hoeven niet per se 250.000 Euro te kosten, dat is het huidige modaal. Ten Voorde lult, zoals zo vaak, lukraak uit zijn nek. Of hij kiest bewust voor de negatieve interpretatie en is welwillend blind?

Beleidsplannen

Gaat u even mee terug in de geschiedenis? Van Halst en Velderman hadden hun beleidsplan op één A4tje gekalkt, presenteerden deze aan sponsors. Leon vond dat destijds een schande en noemde het een hapsnap beleid. Nu is het werk van Van der Kraan onzin en moet het allemaal wel op één A4-tje, en u raadt het, is de beleidsmatige aanpak van Van der Kraan een hapsnap beleid. Kunt u het nog volgen?

Elk fatsoenlijk bedrijf heeft een beleidsplan gelinkt aan een PVA (plan van aanpak). Hotelketens, sportclubs en bedrijven met een sterke identiteit hebben allemaal boekwerken vol met visies, missies, mission statements en guidelines, tot in de puntjes uitgewerkt. Het PVA is doorgaans een boekwerk die de gehele organisatie beslaat waaruit intern, zoals door Van der Kraan beschreven, gedetailleerde actieplannen (met doelstellingen) uit voortrollen. Daaraan werkt men dagelijks, jaarlijks, altijd. Hieruit vloeien je standaarden, SOP’s (standard operating procedures), KPI’s (key performance indicators) en dergelijke zaken. Uiteindelijk zijn deze plannen en boekwerken bedrijfsmatige pilaren die in de organisatie verankerd behoren te zitten, bepalend voor kwaliteit en continuïteit van het product. Het geheel zorgt voor competentie across the board. Als Van der Kraan en Streuer deze pilaren hebben geslagen dan kan een ander (die ze zelf waarschijnlijk rekruteren) daarop voortbouwen. Niks hapsnap beleid, gewoon professionele bedrijfsvoering en zoals de grootste conglomeraten ter wereld opereren. Helaas, onze Watcher is hier blind voor of hij is simpelweg incapabel.

Doelstelling, aansluiting top 4

Wat is de definitie van aansluiting? Is dat een aantal seizoenen fluctueren tussen plaats 8 en 5? Met aansluiting op plaats 4 is Van der Kraan is gewoon lippenstift op een varken aan het smeren, de lat hoog leggen. Zoals het in topsport hoort, hetgeen sponsors en noabers ook wel weten. Onze Watcher weet dit ook maar bijt zich kinderlijk vast in een letterlijke interpretatie, want dan kan hij onvolwassen gaan redeneren en alles in het negatieve trekken?

Trainen

Topsporters hebben aan 8 tot 10 weken meer dan zat om topfit te worden. Gaat FC Twente half juni van start dan kunnen ze amper 5 tegen 5 spelen. Ook hier zeurt Ten Voorde weer om het zeuren.

Van der Kraan heeft het lef zaken als politieke verstrengelingen, ongezonde bemoeizucht en dergelijke te benoemen. Maar hij geeft ook aan daarin een balans te willen vinden. Essentieel legt Van der Kraan de vinger op vele zere plekken, en dat is best verfrissend. Streuer kan aan de slag, weldra loopt er een internationaal ervaren Duitse trainer binnen, dan heeft Kraan uitstekend werk geleverd. Toch?

Er is een hele waslijst aan positieve ontwikkelingen zoals profielen en assessments voor sleutelposities, financiële progressie, wekelijkse communicatie op de clubwebsite, stijgende SCC-verkoop, vertrek Garcia, aanstellingen van getalenteerde managers. Genoeg materie om in te duiken. Maar als de watcher politiek bevlekt en ogenschijnlijk intentioneel blind is…….

M. Bos

17 Comments

17 Comments

 1. Freddy

  24 juni 2020 at 08:59

  Mooi stuk , slaat de spijker op z’n kop.

 2. aks

  11 juni 2020 at 10:00

  Gewoon nu stoppen stelletje azijn zeikers
  Leon en Fardau verlaat aub deze site

 3. aks

  11 juni 2020 at 09:56

  Bezinnen jullie je wel, hoeveel je kapot maakt voor FC Twente
  Er was een goede trainer in aan tocht, maar je moest de uitspraak van Jan Streuer weer zonodig aandikken, zonder he fijne ervan uit te leggen
  Jullie zijn beide Heracles suporters en willen allleen maar FC Twente kapot maken
  Donderop Ten Voorde met je vriendin Wagenaar en laat FC Twente met rust.

 4. Supporter

  10 juni 2020 at 19:34

  Helemaal mee eens. Ik vrees alleen dat er helemaal niets mee wordt gedaan als deze mensen een platform blijven krijgen. Daarom blijf ik herhalen…het enige dat werkt is het opzeggen van de tubantia en commentaren van deze 2 weren van deze site. Zoals ook blijkt uit deze column, is er volgens mij een grens overschreden.

  • Gerrit

   10 juni 2020 at 19:51

   Supporters van twente moeten zich realiseren dat deze negatieve nitwit mensen permanent opnaait. Dat heeft ons al vele, vele miljoenen aan afkoopsommen gekost. Hij zeikt zo lang door tot supporters meegaan in zijn negativiteit. Er is maar 1 manier supporters: zeg het abonnement op tubantia op, met vermelding van redenen.
   We hebben nu eindelijk een degelijke bestuurder die een fundament aan het bouwen is. Als we die ook weg laten zeiken dan kunnen we wel stoppen ala fc twente. Willen we dat laten gebeuren?
   Ik wil de eerste spandoeken wel zien met “ten voorde rot op”

 5. marcel T

  10 juni 2020 at 18:53

  hier ben ik blij mee,ik kan me doodergeren aan die twee journalisten.
  geweldig stuk deze colum klasse
  maar zullen ze dit lezen,ik denk het niet.
  maar ik vind het mooi dat zoveel mensen er een hekel aan ze hebben,hoe ze zich gedragen,top.

 6. De Steem

  10 juni 2020 at 18:47

  Ik zit nu te wachten op het weerwoord van Leon. Goed onderbouwd verhaal van M. Bos. Ik hoop dat Leon gaat inzien dat sportjournalistiek gaat over het spelletje. Niet over zijn idee hoe een club gerund moet worden. Daar zitten we niet op te wachten. Leon graag op de inhoud en niet op de man. Kritisch, maar fair en stop met het oplaten van al die valse ballonnetjes. Ik hoorde op…., de club liep vele blauwtjes, enz…..

 7. Henk

  10 juni 2020 at 14:06

  Even mijn cv: ik ben 70+, woon op 140 km afstand van Enschede maar toch volg fc Twente ruim 50 jaar. Ben zo nu en dan bij een thuiswedstrijd en verder via Fox. Ik volg de ontwikkelingen van Twente trouw en daarbij valt mij op de soms moeizame opstelling van ten Voorde. Natuurlijk begrijp ik dat een journalist kritisch moet zijn, super belangrijk om iedereen scherp te houden, maar ten Voorde schijnt slechts één taak te hebben en dat is vooral afbranden die handel. De inkt van het beleidsplan of de overeenkomst met de nieuwe td, of ten Voorde gaat los. Geachte heer ten Voorde wordt het zo langzamerhand niet tijd om mensen een kans te geven? Dit is in het belang van velen en bovendien de trouwe aanhang zit niet te wachten op uw opvatting.

 8. Herman Klepper

  10 juni 2020 at 13:43

  O,ja dat vergat ik nog. Een uitstekend stuk!

 9. Herman Klepper

  10 juni 2020 at 13:41

  Ik erger me al jaren aan deze zgn clubwatchers. Het is zelden of nooit positief. Feitelijk staan zij voortdurend aan de basis van onvrede binnen de organisatie. En onvrede vindt je altijd als je er naar zoekt. De organisatie FC twente komt uit een diep organisatorisch en financieel dal. Altijd maar zout strooien en focussen op het negatieve draagt niets bij aan de club.

 10. Tukkerpower

  10 juni 2020 at 13:08

  Geweldig stuk, eindelijk eens iemand die deze 2 azijnzeikers aanpakt. Het zou goed zijn als de club deze irritante figuren buiten de deur zet. Ik zou als Twente Insite ook geen aandacht aan deze figuren meer schenken. Gewoon doodzwijgen want buiten gestiggel en achterklap komt er geen enkele zinnige informatie bij deze 2 minkukels vandaan.

  • Henk

   24 juni 2020 at 11:37

   Eindelijk! Denk dit al een hele tijd, Leon maakt Twente kapot, met het oproer gekraai bijna iedere dag. De supporters hoeven helemaal geen sterren elftal en een geweldig management. Gewoon een ploeg die voor de punten knokt. Leon moet kappen met voor zijn beurt praten, en alles in te vullen voor de supporters. Joe.

 11. twente forever

  10 juni 2020 at 12:55

  Een formidabel stuk waarheid ! Niets meer of minder . Hopelijk gaan de ogen bij Twente ook open en worden deze rancuneuze gasten verwijderd !

  • Rijn van Welij

   10 juni 2020 at 13:29

   Eindelijk een scherpe analyse van de regionale pers. Galbakkerij, niemand zijn werk laten doen, zelfs niet iemand die net begonnen is. Alleen maar afbreken en ophitsen. Heeft FC Twente de rust (en heel veel geld) gekost. Wordt tijd dat er eens genuanceerd en positief over ons cluppie geschreven en gesproken wordt.

 12. Stef

  10 juni 2020 at 12:53

  Goed geschreven

  • joris

   10 juni 2020 at 13:58

   uitstekend stuk (ik vind persoonlijk Wagenaar wil redelijk genuanceerd, maar wat LtV aan het doen is heeft niets met professionele journalistiek te maken)

 13. Ronnie

  10 juni 2020 at 12:32

  Perfect verwoordt,sterk stuk,en de vinger op de zere plek.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertisement

Laatste Nieuws

jan-streuer-veld-grolsch-veste-2020-aanstelling jan-streuer-veld-grolsch-veste-2020-aanstelling
Eerste elftal2 minuten ago

Streuer maakt uitzondering voor FC Twente: “Dat heeft absoluut een rol gespeeld”

Jan Streuer werd deze zomer aangesteld als de opvolger van Ted van Leeuwen als technisch directeur. Een baan die hij...

var-scheidsrechter-grolsch-veste-fc-twente-psv-2019 var-scheidsrechter-grolsch-veste-fc-twente-psv-2019
Columns2 uur ago

“Het voetbal is gekaapt door de mierenwippers en de kommaneukers”

Sjoer Mossou heeft geen goed woord over voor de VAR. De supporters van NAC en journalist van het Algemeen Dagblad...

robin-propper-heracles-almelo robin-propper-heracles-almelo
Eerste elftal3 uur ago

Pröpper ziet FC Twente niet zitten: “Lijkt me geen goed idee”

Robin Pröpper verdedigt inmiddels alweer vier jaar de clubkleuren van Heracles Almelo. Hij kwam destijds transfervrij over van De Graafschap...

grolsch-veste-schuin-voor-augustus-2020 grolsch-veste-schuin-voor-augustus-2020
Eerste elftal4 uur ago

Bakermat neemt clip op in de Grolsch Veste met Zerrouki en Van Leeuwen

De Nederlandse DJ en muziekproducent Bakermat heeft de eer dat zijn track Baianá te horen zal in FIFA 21. Om...

lamprou-bijl-fc-twente-emmen-2020-2021-voorbereiding lamprou-bijl-fc-twente-emmen-2020-2021-voorbereiding
Eerste elftal7 uur ago

Emmen-back: “FC Twente gaat dit weekend de tien punten niet halen”

Aanstaande zaterdag speelt FC Twente opnieuw een thuiswedstrijd. Deze keer is FC Emmen de tegenstander. Beide ploegen troffen elkaar ook...

javier-espinosa-middenvelder-fc-twente-2019-2020 javier-espinosa-middenvelder-fc-twente-2019-2020
FC Twente Nieuws10 uur ago

Espinosa heeft moeite met vinden nieuwe club: “Vreemde markt door corona”

Javier Espinosa is één van de vele spelers die FC Twente afgelopen zomer verliet. Hij mocht wel blijven, maar tegen...

johan-derksen-tafelheer-veronica-inside-mei-2020 johan-derksen-tafelheer-veronica-inside-mei-2020
Eerste elftal1 dag ago

Derksen stopt na jaren met kleineren van Drommel

Joël Drommel was de afgelopen jaren geregeld het mikpunt van Johan Derksen. De tafelheer van Veronica Inside stelt zijn mening...

wout-brama-aanvoerder-fc-twente-retro-shirt-2020 wout-brama-aanvoerder-fc-twente-retro-shirt-2020
Eerste elftal1 dag ago

Complimenten voor Brama: “Meest slimme speler die bij FC Twente rondloopt”

Tegen FC Groningen nam Wout Brama zijn plek weer in op het middenveld. De aanvoerder was de week ervoor afwezig...

supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek
Eerste elftal1 dag ago

Kaartverkoop blok 2 en blok 3 voorlopig uitgesteld door FC Twente

Door het besluit van het kabinet om de stadions voorlopig te sluiten heeft FC Twente besloten om de 'kaartverkoop' voor...

grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion. grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion.
Eerste elftal1 dag ago

Wie mogen zaterdag wél aanwezig zijn in de Grolsch Veste?

Aanstaande zaterdag zal er geen publiek aanwezig zijn in de Grolsch Veste tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Emmen. Het kabinet...

Advertisement