Volg ons op Social Media

Columns

Column: De dikke prins

Gepubliceerd

op

op-pad-met-de-dikke-prins-biografie-theo-janssen

In 2004 was ik voor een interview met Pieter Huistra op Papendal. Hij was toen assistent-trainer van Vitesse. Ik meldde me op het afgesproken tijdstip bij het zwaar verouderde trainingscentrum van de club en vroeg aan enkele spelers die met de auto richting trainingsveld wilden gaan, of Huistra nog binnen was. ‘Nee’, zei zeiden ze, ‘die is al op het trainingsveld.’ De een na de andere pakte de auto en reed weg.

Eén speler echter vroeg aan mij of ik mee wilde rijden. Dat was Theo Janssen. ‘Het is een behoorlijk eind lopen’, zei hij. En dat was ook zo. Met hem als chauffeur waren we er zo. Ik heb die geste van Theo nooit vergeten.

Later kwam hij bij FC Twente en sprak ik hem wat vaker en vooral genoot ik van zijn spel. Die trap, dat inzicht, de techniek, de doelpunten zoals de eerste van de FC in de Champions League tijdens de fantastische thuiswedstrijd tegen Inter en die boogbal tegen PSV na een magistrale rush.
In 2014 reisde ik weer naar Papendal, waar Vitesse intussen een fraai trainingscomplex ter beschikking heeft. Ik interviewde hem daar voor mijn boek De Top50 van FC Twente, waarin ik hem op de negende plaats posteerde. Dat vond hij overigens aan de lage kant. Niettemin was het een prettig gesprek.

Laten we blij zijn met het pedante idee van Theo. Want het is een buitengewoon origineel boek geworden, waarbij de voormalige persvoorlichter van Vitesse Esther Bal als sidekick optreedt. Zo ontstaat er steeds een discussie tussen Theo en Esther en in mindere mate auteur Marcel die vooral aandachtig toehoorder is met het opnameapparaat continu op ON. Daardoor is het een unieke, originele inkijk geworden in het leven en denken van het fenomeen Theo.

theo-janssen-juichen-fc-twente-psv-2011
Janssen viert zijn wereldgoal tegen PSV

En nu is er dan een biografie van het fenomeen Theo. Ik lees af en toe biografieën van voetballers of andere topsporters. De eerste van Kieft, geschreven door Michel van Egmond, vond ik prachtig. En Theo Janssen. Op pad met de dikke prins door Marcel van Roosmalen, is ook een juweel van een boek geworden. Van Roosdalen is als oud-inwoner van Arnhem en volger van Vitesse zeer goed ingevoerd bij de club. Hij kende Theo daardoor al jaren. Marcel vroeg Theo niet om een biografie van hem te mogen schrijven, Theo vroeg het aan Marcel. Hij vond dat er een boek over hem geschreven moest worden. Dat is nogal aanmatigend natuurlijk, maar van Theo kun je het hebben.

Het hoofdstuk over het bezoek aan FC Twente is ook buitengewoon leuk, hoewel Theo over enkele items niet uitgebreid wilde uitweiden. Het auto-ongeluk dat hij had waardoor de toenmalige doelman Kevin Moeliker van FC Lienden zwaargewond raakte, komt op zijn verzoek nauwelijks aan bod net als zijn avonturen in het Hengelose uitgaansleven. Zoals wellicht bekend gingen sommige spelers op zaterdagavond na de wedstrijd graag naar Club Merlijn in Hengelo. Vervolgens bleef hij graag slapen bij een gastvrije jongedame. Zo riep een kennis van een vriend van mij op een zondagmorgen zijn 19-jarige dochter voor het ontbijt, waarna ze naar beneden kwam met in haar kielzog Theo,  partner voor enkele uren. Het zal je maar gebeuren.

theo-janssen-nac-fc-twente-2009-2010-kampioen
Foto: Pro Shots

‘Ik ben in Hengelo bij veel mensen thuis geweest’, zegt Theo in de biografie, ‘maar dat is niet voor in dit boek. Het moet geen Andy-van-der-Meyde-boek worden. Ik ken Hengelo van binnen en van buiten, zou het dan moeten heten’, aldus de begaafde linkspoot in zijn biografie.

Lees het maar eens.  Hij is af en toe nukkig en eigenzinnig, meestal niet serieus, maar toch vertelt hij veel verstandige dingen over voetbal, trainers, medespelers en andere mensen uit zijn leven. Curieus, bizar, plezant.

Gijs Eijsink
Twentesport

Reageer op dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

boere-bapoh-juichen-doelpunt boere-bapoh-juichen-doelpunt
Eerste elftal22 minuten geleden

FC Twente houdt maar 15 spelers over. Wie mag blijven en wie vertrekken?

De transferperiode is begonnen en FC Twente zou naar verluidt zo’n twaalf nieuwe spelers nodig hebben voor aankomend seizoen in...

Julio-Pleguezuelo-fc-twente-presentatie Julio-Pleguezuelo-fc-twente-presentatie
Eerste elftal14 uur geleden

Fans Arsenal FC balen van vertrek Pleguezuelo naar FC Twente

De eerste zomerse aanwinst van FC Twente luistert naar de naam Julio Pleguezuelo. Hij komt over van Arsenal en is...

supporter-nac-clown-breda supporter-nac-clown-breda
FC Twente Nieuws14 uur geleden

NAC heft beloften op, oud- jeugdspeler FC Twente tussen wal en schip

Voormalig jeugdspeler van FC Twente Sander Versendaal zou komend seizoen bij de beloften van NAC Breda aan de slag gaan,...

BREAKING20 uur geleden

BREAKING: FC Twente verruilt Sondico voor eigen kledingmerk Kick’s 21

FC Twente neemt per direct afscheid van het kledingmerk Sondico waarin het drie seizoenen speelde. De club gaat vanaf komend...

bethil-ter-avest-fc-twente bethil-ter-avest-fc-twente
Eerste elftal20 uur geleden

Ter Avest keert terug bij FC Twente voor stage bij beloftenelftal

Voormalig FC Twente-middenvelder Berthil ter Avest is momenteel werkzaam als hoofdtrainer bij amateurclub SV Bon Boys. De ploeg uit Haaksbergen...

sergia-padt-illias-bel-hassani-fc-groningen-2019 sergia-padt-illias-bel-hassani-fc-groningen-2019
Eerste elftal24 uur geleden

Aan FC Twente gelinkte Bel Hassani valt Padt aan in spelersbus FC Groningen

Tijdens de terugreis van Arnhem naar Groningen is de bom ontploft in de spelersbus van FC Groningen. Nadat de ploeg...

erik-dijkstra-supporter-fc-twente erik-dijkstra-supporter-fc-twente
Eerste elftal1 dag geleden

“Hij vindt Willem II een kutclub, hetzelfde vind ik van FC Twente”

FC Twente supporter Erik Dijkstra en Willem II supporter Frank Evenblij komen binnenkort naar het theater in Enschede. Hier gaan...

Eerste elftal1 dag geleden

Roda JC op rand afgrond: Faillissementsaanvraag dreigt op korte termijn

Roda JC staat momenteel aan de rand van de afgrond. De Limburgse club werd begin dit seizoen nog gezien als...

hans-nijland-fc-groningen hans-nijland-fc-groningen
Eerste elftal1 dag geleden

Nijland zet vraagtekens bij reddingsoperatie gemeente Enschede

FC Groningen algemeen directeur Hans Nijland is blij met de terugkeer van FC Twente in de eredivisie. Echter zet hij...

dylan-seys-rkc-waalwijk-actie-foto-den-bosch dylan-seys-rkc-waalwijk-actie-foto-den-bosch
Eerste elftal2 dagen geleden

RKC, GA Eagles, Sparta en De Graafschap strijden om laatste twee eredivisie tickets

De Graafschap en Sparta Rotterdam gaan samen uitvechten wie er komend seizoen actief zal zijn in de eredivisie. Beide clubs...

Advertentie