Volg ons op Social Media

Columns

Column: De dikke prins

Gepubliceerd

op

op-pad-met-de-dikke-prins-biografie-theo-janssen

In 2004 was ik voor een interview met Pieter Huistra op Papendal. Hij was toen assistent-trainer van Vitesse. Ik meldde me op het afgesproken tijdstip bij het zwaar verouderde trainingscentrum van de club en vroeg aan enkele spelers die met de auto richting trainingsveld wilden gaan, of Huistra nog binnen was. ‘Nee’, zei zeiden ze, ‘die is al op het trainingsveld.’ De een na de andere pakte de auto en reed weg.

Eén speler echter vroeg aan mij of ik mee wilde rijden. Dat was Theo Janssen. ‘Het is een behoorlijk eind lopen’, zei hij. En dat was ook zo. Met hem als chauffeur waren we er zo. Ik heb die geste van Theo nooit vergeten.

Later kwam hij bij FC Twente en sprak ik hem wat vaker en vooral genoot ik van zijn spel. Die trap, dat inzicht, de techniek, de doelpunten zoals de eerste van de FC in de Champions League tijdens de fantastische thuiswedstrijd tegen Inter en die boogbal tegen PSV na een magistrale rush.
In 2014 reisde ik weer naar Papendal, waar Vitesse intussen een fraai trainingscomplex ter beschikking heeft. Ik interviewde hem daar voor mijn boek De Top50 van FC Twente, waarin ik hem op de negende plaats posteerde. Dat vond hij overigens aan de lage kant. Niettemin was het een prettig gesprek.

Laten we blij zijn met het pedante idee van Theo. Want het is een buitengewoon origineel boek geworden, waarbij de voormalige persvoorlichter van Vitesse Esther Bal als sidekick optreedt. Zo ontstaat er steeds een discussie tussen Theo en Esther en in mindere mate auteur Marcel die vooral aandachtig toehoorder is met het opnameapparaat continu op ON. Daardoor is het een unieke, originele inkijk geworden in het leven en denken van het fenomeen Theo.

theo-janssen-juichen-fc-twente-psv-2011
Janssen viert zijn wereldgoal tegen PSV

En nu is er dan een biografie van het fenomeen Theo. Ik lees af en toe biografieën van voetballers of andere topsporters. De eerste van Kieft, geschreven door Michel van Egmond, vond ik prachtig. En Theo Janssen. Op pad met de dikke prins door Marcel van Roosmalen, is ook een juweel van een boek geworden. Van Roosdalen is als oud-inwoner van Arnhem en volger van Vitesse zeer goed ingevoerd bij de club. Hij kende Theo daardoor al jaren. Marcel vroeg Theo niet om een biografie van hem te mogen schrijven, Theo vroeg het aan Marcel. Hij vond dat er een boek over hem geschreven moest worden. Dat is nogal aanmatigend natuurlijk, maar van Theo kun je het hebben.

Het hoofdstuk over het bezoek aan FC Twente is ook buitengewoon leuk, hoewel Theo over enkele items niet uitgebreid wilde uitweiden. Het auto-ongeluk dat hij had waardoor de toenmalige doelman Kevin Moeliker van FC Lienden zwaargewond raakte, komt op zijn verzoek nauwelijks aan bod net als zijn avonturen in het Hengelose uitgaansleven. Zoals wellicht bekend gingen sommige spelers op zaterdagavond na de wedstrijd graag naar Club Merlijn in Hengelo. Vervolgens bleef hij graag slapen bij een gastvrije jongedame. Zo riep een kennis van een vriend van mij op een zondagmorgen zijn 19-jarige dochter voor het ontbijt, waarna ze naar beneden kwam met in haar kielzog Theo,  partner voor enkele uren. Het zal je maar gebeuren.

theo-janssen-nac-fc-twente-2009-2010-kampioen
Foto: Pro Shots

‘Ik ben in Hengelo bij veel mensen thuis geweest’, zegt Theo in de biografie, ‘maar dat is niet voor in dit boek. Het moet geen Andy-van-der-Meyde-boek worden. Ik ken Hengelo van binnen en van buiten, zou het dan moeten heten’, aldus de begaafde linkspoot in zijn biografie.

Lees het maar eens.  Hij is af en toe nukkig en eigenzinnig, meestal niet serieus, maar toch vertelt hij veel verstandige dingen over voetbal, trainers, medespelers en andere mensen uit zijn leven. Curieus, bizar, plezant.

Gijs Eijsink
Twentesport

Reageer op dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

Wout-Brama-Marino-Pusic-FC-Twente Wout-Brama-Marino-Pusic-FC-Twente
Eerste elftal17 uur geleden

Foto’s: FC Twente werkt toe naar derby tegen Go Ahead Eagles

FC Twente gaat aankomende zondag in de Keuken Kampioen Divisie op bezoek bij rivaal Go Ahead Eagles. De aftrap van...

supporters-fc-twente-vak-p-sfeer-2018 supporters-fc-twente-vak-p-sfeer-2018
Eerste elftal17 uur geleden

Ajacieden steunen clubbesluit: “Dat zou competitievervalsing zijn”

FC Twente gaat op vrijdag 19 april op bezoek bij Jong Ajax. De mogelijkheid bestaat dat de ploeg van trainer...

john-stegeman-trainer-dugout-fc-twente john-stegeman-trainer-dugout-fc-twente
Eerste elftal17 uur geleden

Stegeman beseft: “Dit zijn wedstrijden waar je het voor doet”

Zondagmiddag staat de derby tussen Go Ahead Eagles en FC Twente op het programma in de Keuken Kampioen Divisie. Eagles-trainer...

grolsch-veste-stadion-fc-twente-2014-parkeerplaats grolsch-veste-stadion-fc-twente-2014-parkeerplaats
Eerste elftal18 uur geleden

“Waarom staat er overal ‘Proud to be a Tukker’ en zingen ze het lied van Liverpool?”

FC Twente gaat zondagmiddag in de Keuken Kampioen Divisie op bezoek bij Go Ahead Eagles. De Overijsselse derby is dit...

ted-van-leeuwen-tevreden-fc-twente-2018 ted-van-leeuwen-tevreden-fc-twente-2018
Eerste elftal18 uur geleden

Van Leeuwen heeft advies voor Aitor: “De meeste potentie heeft hij als linksback”

De Spanjaarden Javier Espinosa en Aitor Cantalapiedra behoren dit seizoen tot de smaakmakers bij FC Twente. Beide spelers werden naar...

Eerste elftal19 uur geleden

FC Twente-supporters hekelen besluit Ajax: “Arrogante zakken”

FC Twente stevent met een voorsprong van elf en twaalf punten op respectievelijk Sparta Rotterdam en Go Ahead Eagles af...

marino-pusic-trainer-fc-twente-2018-dugout-grolsch-veste marino-pusic-trainer-fc-twente-2018-dugout-grolsch-veste
Eerste elftal19 uur geleden

Opstellingen: Stegeman is eruit, Pusic nog in dubio over systeem

FC Twente treft zondagmiddag in een stijf uitverkochte Adelaarshorst Go Ahead Eagles en die ploeg is voornemens om de ploeg...

gertjan-verbeek-trainer-fc-twente-eerste-training-2018 gertjan-verbeek-trainer-fc-twente-eerste-training-2018
Eerste elftal20 uur geleden

Verbeek: “Daar weegt het thuisvoordeel van Go Ahead niet tegenop”

FC Twente – Go Ahead Eagles is dé kraker van deze speelronde in de Keuken Kampioen Divisie. Beide ploegen kruisen...

bijen-vieren-doelpunt-fc-twente-volendam-2019 bijen-vieren-doelpunt-fc-twente-volendam-2019
Eerste elftal20 uur geleden

Voorbeschouwing: FC Twente en Go Ahead Eagles doorgaans aan elkaar gewaagd

FC Twente neemt het aankomende zondag op tegen Go Ahead Eagles, de nummer drie van de Keuken Kampioen Divisie. De...

go-ahead-eagles-supporters-spandoek go-ahead-eagles-supporters-spandoek
FC Twente Nieuws20 uur geleden

FC Twente hoeft geen rekening te houden met disciplinair geschorste Werkhoven

Zondagmiddag speelt FC Twente in De Adelaarshorst de lastige uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. De ploeg van trainer Marino Pusic...

Advertentie