Connect with us

Columns

Column: De oerkreet en de hoop

Published

on

rokend-ros-ultras-supporters

Niets is voor een voetballiefhebber mooier dan je team uit geslagen positie zien terugkomen op het allerlaatste moment van een wedstrijd. De allerlaatste seconden die toch nog de nooit meer verwachtte winst brengen. Van de hel naar de hemel in luttele tellen, prachtig! Helemaal prachtig als dat ook nog eens gepaard gaat met felle strijd, passie, alles of niks, de dood of de gladiolen. En nog prachtiger als het bovenstaande gerealiseerd wordt in een situatie waarin jouw team een man minder heeft door een veel te makkelijk gegeven rode kaart. Alles balt zich dan samen in een opgekropt gemoed dat, schijnbaar gehoorzamend aan de wetten van de natuur een uitweg zoekt middels een geluid dat nog het best omschreven kan worden als een oerkreet.

Gisteren kon iedere Twente supporter, in het stadion, voor de buis, de laptop of luisterend naar de radio, op zijn of haar wijze een dergelijke oerkreet aan het veel geplaagde gemoed laten ontsnappen. Behalve als je al kwaad het stadion had verlaten, niet meer keek of luisterde of je neus net zat te snuiten in een veel te grote zakdoek die even daarvoor door sommigen, op zijn Ajax’s tevoorschijn was gehaald om, ja waarom eigenlijk? De trainer duidelijk te maken dat hij op moet rotten, zoals een deel begon te zingen? De spelers op het veld een hart onder de riem te steken op een moment dat ze dat nodig hadden? Of gewoon als een pathetisch gebaar waarbij het eigen ego meer gestreeld wordt dan dat de club ermee wordt geholpen?

de oerkreet en de hoopVoor alle anderen die niet meededen aan dat belachelijk, potsierlijke vertoon afkomstig uit het stierenvechten was de climax van gisteren er een die lang bij zal blijven. Was het allemaal dan goed? Nee, er is nog veel voor verbetering vatbaar aan het spel en de uitvoering. Ik krijg echter steeds meer de indruk dat een aantal fans Twente nog steeds beoordelen alsof ze van iedere club gewoon moeten winnen en als dat niet gebeurt er ‘stront’ moet komen. Ook de tegenstander van gisteren was gewoon een heel degelijke en goed voetballende ploeg die in Rotterdam gewoon drie punten opgehaald heeft bijvoorbeeld. De ‘momenten’ zaten Twente niet mee tot aan die gedenkwaardige laatste 10 minuten. De goals van de tegenstander waren beide het resultaat van een goed uitgespeelde aanval die knap werd afgerond en onze verdediging zag er daarbij niet best uit.

De laatste twee wedstrijden boden tenminste weer wat spanning en sensatie, waarbij goede momenten en prachtige goals werden afgewisseld door slordige fouten en momenten van onachtzaamheid. Het over gecontroleerde spel is ook wat minder geworden lijkt het wel. De trainer die volgens een aantal; ‘op moet rotten’ heeft achtereenvolgens Corona, Bengtsson, Lachman, Mokhtar, Miyaichi, Ould-Chick, Marsman en Ebecilio er naast gepleurd en geeft daarmee aan zonder aanziens des persoons te kunnen handelen naar wat hij denkt het beste voor de ploeg is op dat moment. Een ploeg die nog duidelijk in ontwikkeling is en momenten van kracht en souplesse nog te vaak afwisselt met momenten van onachtzaamheid en onterechte dromerigheid.

Wat wij allen echter eisen is inzet en passie van de spelers en wat dat betreft zag het er de laatste twee wedstrijden al veel beter uit dan in de weken daarvoor. Dat er gisteren met 10 man ineens vol gegaan werd voor de 3 punten had natuurlijk ook voor de rode kaart kunnen en moeten gebeuren, maar laten we hopen dat die laatste 10 minuten maatgevend zullen zijn voor de insteek van het nieuwe jaar, laten we hopen dat we straks met Luc en Kyle weer terug in de basis een FC Twente gaan zien die ons in ieder geval de strijdlust en de inzet blijven geven die wij van hen verwachten, laat ons hopen dat we straks een spetterende afronding van het KNVB beker toernooi gaan meemaken, laat ons hopen dat we in het geheel meer plezier gaan beleven aan het kijken naar ons cluppie, laat ons hopen dat er gedurfder gespeeld zal gaan worden in 2015, maar laat ons ook hopen dat die Ajax taferelen op de tribune lekker in Amsterdam blijven en dat iedereen tijdens de wedstrijd ons team alle steun blijft geven die het nodig heeft op de momenten dat het niet goed gaat, want wij zijn en blijven FC Twente…… een heel leven lang!!!

Ik wens een ieder hele fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2015 te midden van geliefden en dierbaren en zij die, om wat voor reden dan ook, een minder prettige tijd doormaken momenteel heel veel goeds en sterkte voor het nieuwe jaar. Moge de liefde, het vertrouwen en de gezondheid een ieder deelachtig worden!

TAZ

21 Comments

21 Comments

 1. Inkoppertje

  23 december 2014 at 11:12

  Wat hebben een boel supporters toch een dikke bek naar TAZ… Jullie mogen wel je mening uiten maar hij niet? TAZ de moraalridder? TAZ relativeert en denkt 2 keer na voordat hij zijn mening uit, komt denk ik omdat hij wel net die ene hersencel extra bevat. Iedereen die beweert dat de zakdoek gerechtvaardigd is moet zich de ogen uit de kop schamen. Ontevredenheid mag er zijn, teleurstelling mag er zijn maar zulk wanvertoon als supporter mag nooit vertoond worden. Je maakt jezelf en de club ten schande. Ooit was er een tijd dat Ajax te schande werd gezet door de zakdoek supporter en hier in Enschede schreeuwde men het hardst. Helaas loopt er nu een enkeling zelf met dat witte doekje te wapperen en vinden het nog “goed” ook. Het juiste signaal… Hou op, als je dan het juiste signaal wil afgeven zeg dan je seizoenskaart lekker op en ga de teletekst supporter uithangen zodat je mijn club iig niet belachelijk kan maken. Is er in ieder geval plek voor de supporter die zijn club wel wil steunen want die zijn er zat!

  • BAM

   23 december 2014 at 16:03

   Als je een artikel/column schrijft en duidelijk je mening door laat schijnen, in plaats van genuanceerd vragen te stellen om mensen aan te zetten tot denken, dan bestaat de kans dat je positief en negatief commentaar krijgt. De een doet dit in milde bewoording, de ander wat sterker. En dit allemaal nog anoniem ook, welkom op het internet zoon.

 2. Lis

  23 december 2014 at 08:08

  Sorry hoor een paar van die sukkels staan te wapperen met van die zakdoekjes. Kan me er dood aan irriteren. Daar wil ik als twente supporter niet mee vergeleken worden. Je blijft gewoon achter je clup staan hoe dan ook!

 3. Fctim

  22 december 2014 at 17:45

  Even voor de duidelijkheid twenteinsite lees de Tubantia dan snap je waarom mensen het doen. En ook voor alle anderen er staat een duidelijk stuk.

 4. BAM

  22 december 2014 at 17:06

  Waarom zijn witte zakdoekjes belachelijk? Als dat de mening van velen is, dan hebben die toch het volste recht dat op deze manier kenbaar te maken? Het lulverhaal: schrijf een brief, stuur een email – nee.

  Als mensen ‘Schreuder rot op’ zingen, dan is er toch een serieus probleem? Dat mag je toch niet bagatelliseren?

  Het voetbal tegen Willem 2 was wederom dramatisch, de rode kaart de enige reden dat winst behaald werd (mede door de slechte wissel van W2). De Graafschap, de nummer 9 van de JPL, op basis van de eerste helft, schandalig hoe Twente omver geblazen werd.

  Het spel systeem, de behoudende stijl met name het functioneren van de altijd veel te laag staande verdediging, is een aanhoudend probleem. Willem 2 wandelde er doorheen. Je kunt nog zo veel spelers berispen, maar als jij het aanvallende voetbal in een van nature voetballende ploeg vermoord door eindeloze zekerheid in te bouwen, dag enthousiasme, dag beleving.

  Ik zeg niet dat Schreuder weg moet, maar wel dat hij op basis van de eerste helft van dit seizoen een dikke onvoldoende scoort. Slecht wisselen, Engelaar, aantoonbaar geen progressie geboekt individueel of als geheel. Tegen Willem 2, wederom geen automatismen. Kan als boegbeeld de massa’s niet bekoren.

  Geheel in tegenstelling tot jouw column moet de conclusie zijn dat hetgeen zich voor heeft gedaan PERFECT is. Zonder gevolgen een waarschuwing aan Alfred, Joop en de spelers. Alfred mag nu kiezen; serieus denken aan de negatieve geluiden en met kleine aanpassingen proberen aanvallend/frivool voetbal op de mat leggen, of stug doorgaan op de huidige manier.

  We gaan het beleven in 2015!

  • Alexander

   23 december 2014 at 08:07

   Die mensen die schreeuwen zijn gewoon een stelletje meelopers die zijn komen aanklampen toen het goed ging en geen clubliefde hebben !
   Als het weer slechter gaat lopen ze vast weer over.
   Wat ik jammer vind dat er geld gestoken wordt in een belabbert 2e elftal terwijl er geen geld is om een goed eerste elftal op te bouwen.

  • BAM

   23 december 2014 at 15:41

   In die woorden ligt het ‘kleine’ denken van mensen die ‘denken’ hardcore supporter te zijn. Juist die houding naar je eigen achterban werkt contraproductief. Elke supporter is op zijn eigen manier supporter het is uiterst arrogant om te stellen dat een nieuwe generatie supporters ‘minderwaardig’ zijn.

 5. marc

  22 december 2014 at 14:52

  Gelukkig hebben we vrijheid van meningsuiting martin.
  Het voetbal is gewoon dramatisch en niet om aan te gluren.
  En ook daar mag je als supporters ook een mening over hebben.
  En als we nu een hele slechte selectie zouden hebben, dan zou ik het voor een deel met jou eens zijn.
  Fijne feestdagen voor een ieder.

 6. Daniëlle

  22 december 2014 at 14:36

  Dus een supporter mag geen mening hebben. Zo lees ik het!

  • TAZ

   22 december 2014 at 14:47

   Uiteraard mag een supporter een mening hebben, zou fraai
   zijn als dat niet zou mogen zeg. Het gaat hier om het moment en de wijze waarop die mening wordt geventileerd, daar is nog geen enkel team sterker door geworden. Het woord ‘support’ betekent; ‘ ondersteunen’ en niet ‘afzeiken’.
   Kritiek is er zat en deels ook terecht. Uit die gewoon na een wedstrijd of
   tijdens een training of bijeenkomst. De tegenstander sterker maken schiet
   niemand iets mee op.

  • 2ways

   22 december 2014 at 14:58

   Maar het moment dat het geventileerd werd was bij een 1-2 achterstand tegen Willem 2. Op dat moment stonden we virtueel 7de op slechts twee punten voor datzelfde Willen 2 en sta je dichter bij de degradatiezone dan de nummer 1. Het is lekker makkelijk om nu te schrijven dat mensen met zakdoekjes het niet goed gezien hebben en ajaxsupporters zijn, maar als we met 1-2 verloren hadden, had je dat dan ook geschreven TAZ? Ik denk het niet namelijk. Dan had je geschreven over de afwezige strijd en passie en dat Schreuder zijn krediet nu toch wel op was. Ik vind het een zwakke column deze keer en een zwak verweer op Danielle. Ik kijk uit naar je volgende.

  • TAZ

   22 december 2014 at 15:24

   Ik zie die twee zaken los van elkaar. Kritiek hebben op het
   spel is wat anders dan tijdens een wedstrijd de tegenstander versterken door te gaan fluiten of met textiel te gaan zwaaien, ongeacht de stand op de ranglijst.
   Dat heb ik nog nooit gedaan, zelfs niet vlak voor de degradatie. Heb mijn kritiek wel op een andere wijze geuit, oh yes sir……over ‘als’ praten kan een langdurige kwestie worden. Feit is dat het team zich heeft opgericht na de rode
   kaart en heeft laten zien wel degelijk de mouwen op te kunnen stropen……toen waren de doekjes echter alweer snel opgeborgen.

  • sjaak

   22 december 2014 at 15:23

   Taz, het valt me op dat je je graag voordoet als moraalridder.Je zwemt als het ware er constant tussendoor.Je zegt in feite niets.Aan de ene kant namelijk vind je Twente niet goed spelen, maar kritiek leveren mag dan niet.Het is natuurlijk niet van de laatste weken dat het slecht gaat, het gaat al langer slecht en dat mag je best aangeven.Misschien zijn witte zakdoekjes wat overdreven.Maar jij hebt je waarschijnlijk prima vermaakt.

  • TAZ

   22 december 2014 at 15:27

   Ik zou zeggen, lees de vorige column eens…:-)

  • Mevrouw de zakdoekenzwaaister

   22 december 2014 at 16:20

   Als je niet alleen deze column leest, maar ook je aandacht richt op andere artikelen etc. in de media, dan had je gelezen en gezien dat juist Twente sterker werd door de gebaren… En ja als je dikke salarissen op wilt strijken, mag je er best wat voor doen, geldt voor de spelers en voor Schreuder! Nu er uiteindelijk een winst is geboekt is er alleen commentaar op de zakdoekjes en is Schreuder weer alles in de ogen van velen… Maar de keiharde realiteit is nog altijd dat er totaal geen passie in het voetbal zit van dit team en met deze trainer en dit is het hele seizoen al hetzelfde. Tijd voor verandering of tijd voor een nieuwe trainer die de passie wel naar boven krijgt. Lang leve de witte zakdoek!

  • Foetsie

   22 december 2014 at 16:48

   Het bekende gezegde “geen vlees nog vis” Omdat er ook geen “verstandig” woord van de technische staf komt Laat Mulder de spreekbuis zijn….op TV weet ie het precies dit gekrakeel snijdt geen hout !

  • Foetsie

   22 december 2014 at 20:52

   Nog even dit : als je zo’n Schilder in de winter hebt dan pakt hij de kruk i.p.v de deur (dicht te doen) het is toch erg Ebe zielio om één pass van Mo kot jo te zien en verder is het be Dorven….om te Lach (en) man zoals gezegd foetsie met die Topklasse trainers

 7. Jac

  22 december 2014 at 13:41

  De onvrede uiten over Schreuder (die van mij ook mag verstrekken) heeft niets te maken met het strelen van de eigen ego als pathetisch gebaar maar van een betalende fan die betrokken is bij een club die afdaalt naar een bedenkelijk niveau. Emotie hoort bij voetbal en ook als het negatief is mag dat geuit worden.

  • TAZ

   22 december 2014 at 14:52

   Ook zij die niet met witte doekje zwaaien of hun eigen
   spelers uitfluiten balen soms als een stekker van het spel……de grote meerderheid laat zien dat dat ook kan zonder je club tijdens de wedstrijd te benadelen via ajax maniertjes.

 8. Jarno de Wilde

  22 december 2014 at 13:27

  Nou he he. Eindelijk een realistische en zinvolle column. Ben het volledig met de schrijver eens.

  • Cote

   22 december 2014 at 14:12

   Amen, verschrikkelijk eens.
   Laten we zelf ook in de spiegel kijken.
   Westrijd na wedstrijd na 5 minuten al geklaag en gezeik. Daar ga je echt niet beter van voetballen.
   Het wij tegen iedereen moet weer hoog in ons vaandel !!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek
Eerste elftal9 uur ago

FC Twente schiet financieel niets op met de nieuwe versoepelingen

Zojuist is bekend geworden dat publiek vanaf woensdag weer welkom is bij sportwedstrijden. Voor FC Twente houdt het in dat...

ron-jans-jan-streuer-fc-twente-2020-2021 ron-jans-jan-streuer-fc-twente-2020-2021
Eerste elftal10 uur ago

Snel duidelijkheid over Streuer en Jans: “Anders wordt het een dingetje”

Vorige week zou het veelbesproken gesprek plaatsvinden waarbij jan Streuer te horen zou krijgen of hij door mag als technisch...

sfeeractie-bus-binnenuit sfeeractie-bus-binnenuit
Eerste elftal12 uur ago

Van Binnenuit: Schitterende sfeeractie en vreugde na de driepunter

FC Twente heeft afgelopen zaterdag drie punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Willem II. De Tukkers wonnen zonder Lars Unnerstall...

tyronne-ebuehi-vitesse-twente-gelredome-2020-2021 tyronne-ebuehi-vitesse-twente-gelredome-2020-2021
Eerste elftal12 uur ago

Vitesse in beroep tegen fikse schorsing topscorer Openda

Afgelopen zaterdag speelde Vitesse, de komende tegenstander van FC Twente, de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Bij een 0-0 stand deed...

grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion. grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion.
Eerste elftal13 uur ago

‘Grolsch Veste gaat weer open, maar met een beperkt aantal supporters’

Dinsdagavond om 19:00 uur volgt er weer een persconferentie met een update over het coronavirus. Gehoopt wordt op een aantal...

leon-ten-voorde-heracles-almelo-2020 leon-ten-voorde-heracles-almelo-2020
Eerste elftal13 uur ago

Ten Voorde positief: “Het was zowaar een keer iets dat op voetbal leek”

Na de bekerwedstrijd tegen AZ Alkmaar was Leon ten Voorde één van de velen die kritiek hadden op het spel...

mees-hilgers-mats-knoester-twentse-derby-fc-twente-heracles-almelo mees-hilgers-mats-knoester-twentse-derby-fc-twente-heracles-almelo
Eerste elftal14 uur ago

Heracles-verdediger Knoester gelinkt aan gevoelige overstap naar FC Twente

In de zoektocht naar versterkingen lijkt FC Twente voor het tweede jaar op rij uitgekomen te zijn bij Heracles Almelo....

fenna-kalma-fc-twente-seizoen2021-2022 fenna-kalma-fc-twente-seizoen2021-2022
FC Twente Nieuws16 uur ago

Samenvatting FC Twente Vrouwen – PSV seizoen 2021-2022 (3-1)

Voor FC Twente Vrouwen stond zondagmiddag de tweede wedstrijd van 2022 op het programma. Na de knotsgekke Overijsselse derby tegen...

kamohelo-mokotjo-fc-twente-uitshirt kamohelo-mokotjo-fc-twente-uitshirt
Eerste elftal17 uur ago

Mokotjo loopt vertraging op en sluit later aan bij FC Twente

Vorige week kwam het nieuws dat Kamohelo Mokotjo begin deze week aan zou sluiten bij FC Twente. De middenvelder is...

justin-hoogma-celina-unal-heracles-fc-twente-2016 justin-hoogma-celina-unal-heracles-fc-twente-2016
FC Twente Nieuws18 uur ago

Hoogma keert terug bij Heracles en tekent langdurig contract

Voormalig FC Twente-verdediger Justin Hoogma keert terug in de eredivisie. Hij heeft een contract getekend bij Heracles Almelo, de club...