Connect with us

Columns

Column: Jans of een krans?

Published

on

ron-jans-psv-twente-eindhoven-2020-2021
Foto: Pro Shots

19 Wedstrijden 14 punten. 19 doelpunten voor 30 tegen. Woedende reacties na wederom een draak van een wedstrijd. Supporters vragen zich af: Jans, waar train je op? Waarom kan een pass over acht meter niet fatsoenlijk gegeven worden? Waarom valt er geen enkele lijn of automatisme in het spel te bekennen? Waarom kijken we wekelijks naar bierteam-klompvoet voetbal?

Commentaar vanuit de supporters-hoek luidt: We spelen wekelijks hetzelfde pressie-spel, zijn voorspelbaar. Plan B lijkt niet te bestaan. Tactisch oogt het chaotisch. Is het onkunde? Ligt het aan beperkingen van jeugdige spelers? Of ligt het aan de technische staf?

Hoezeer ik de resultaten hekel, hoezeer ik walg van het vertoonde spel, denk ik dat het niet enkel en alleen aan Jans ligt. Onze verdediging staat doorgaans redelijk, ons middenveld is waarschijnlijk het jongste van de hele eredivisie en onze aanval bestaat uit wispelturige momenten-spelers. Een fatsoenlijk 10 ontbreekt. Laten we eerlijk zijn, met het wegvallen van Cerny, Brama en Pleguezuelo is elke vorm van balans uit het team verdwenen.

Elk seizoen is bij FC Twente een tussenseizoen. Vanaf 2015 zijn we aan het bouwen, maar tegenslag remt progressie. Degradatie en een jaartje in de Keuken Kampioen Divisie hielp niet. Corona gooit onze financiële huishouding weer in de war, terwijl ik denk dat we ironisch genoeg door corona niet gedegradeerd zijn.

Dit seizoen is echter het seizoen van jeugdig elan. We hebben een ongekend blik jeugd losgetrokken en zien ze nu cultiveren, hetgeen hand in hand gaat met wisselvallig presteren. Wat mij betreft is seizoen 2020-2021 een kwestie van zaaien, in 2021-2022 gaan we oogsten!

Maar wat doen we nu met Jans? De resultaten schreeuwen om ontslag. Echter, moeten wij, de fans, ons afvragen of voornoemde excuses legitieme redenen zijn voor tegenvallende prestaties?

Recentelijk bijgezet op ons Twentse trainerskerkhof: Schreuder, Hake, Verbeek, Pusic en Garcia. Allen konden het niet rooien, sommigen kregen geen faire kans. De vraag rijst: Leggen we dit seizoen wederom een krans of gaan we door met Jans?

Ik zeg: geef hem een kans.

Matthijs Bos

15 Comments

15 Comments

 1. Fm

  15 mei 2021 at 17:52

  Haal Mauro van psv en Muhren en Pelupessy

 2. Dick

  15 mei 2021 at 15:40

  Het gemis van een aantal bepalende spelers, de jeugdspelers die voor het eerst op dit niveau voetballen, spelers die hopeloos uit vorm zijn en het gebrek aan geluk in diverse wedstrijden en je bent al een heel eind op weg om de redenen van het slechte presteren na de winterstop te verklaren. Jansen kan daar ook niet zoveel aan doen al kan het wisselbeleid wel beter.
  We moeten gewoon vertrouwen houden in de huidige staf en de bezem moet door de selectie.
  Schreuder doet het in het algemeen goed alleen zijn Abbas en Narsingh complete miskleunen.
  Laten we de rust bewarwn het is de afgelopen jaren al onrustig genoeg geweest. Laten we niet vergeten dat we uiteindelijk ons vrij eenvoedig hebben gehandhaaft en dat was toch het uiteindelijke doel. Natuurlijk had het hier en daar beter gekund. Als we slecht waren begonnen en goed geeindigd had je waarschijnlijk niemand gehoord. Ik ben ervan overtuigd dat men, met de beperkte financiele middelen die we nu eenmaal hebben, hun uiterste best zullen doen om voor het komend seizoen een goede selectie neer te zetten. Ik ga in iedergeval mijn seizoenkaart verlengen the matter what want twente is mijn club en dat zal het altijd blijven.

 3. Wendy

  14 mei 2021 at 20:48

  Natuurlijk doorgaan met Jans, zonder Jans waren weer naar de KK gegaan hij heeft het heel goed gedaan en rust in de groep gebracht want het was een bijeen geraapt zooitje in het begin . Na de stop alleen veel pech gehad en de Var met bepalende acties. Plus geen 12 de man en de beste
  Cerny zwaar geblesseerd. Wel degene die zich kapot werkte en Danilo bediende. Het zat gewoon ook niet mee. Als je aan het begin voor deze plek kon kiezen had je het gedaan zo slecht begon je. Maar alles opnieuw op bouwen in dit Corona seizoen is/was een hele klus. Geen geoefende super helden die zijn nu helemaal op.

 4. JW Prakken

  14 mei 2021 at 10:42

  Jans en Streuer zijn voor het huidige Fc de beste mogelijkheden.
  We zijn niet gedegradeerd en de jeugd is na het huurlingen elftal van vorig seizoen duidelijk aanwezig.
  Verder bouwen met een ervaren verdediger die niet wegduikt voor de bal type Douglas/ Wisgerhof.
  Middenveld type Ekkelenkamp plus een ervaren speler.
  Voorhoede met Muhren en een lange aankomende spits vanuit de regio ( duitsland/twente).
  Ook versterking op rechts en links.
  Hopen dat we met zijn allen weer naar het stadion kunnen in augustus.

 5. norbert scholten

  14 mei 2021 at 10:40

  dat ze na de winterstop zo slecht spelen ligt aan de spelers ze zijn niet beter als je de tweede bal zo makkelijk verspeelt loop je achter de feiten aan ben blij dat we al zoveel punten hadden anders zeker een degradatie kandidaat het minste dat ik verwacht van spelers dat ze zich voor 100 procent inzetten zelfs dat mis ik en wat jans betreft je kunt op automatisme trainen

 6. Frans

  14 mei 2021 at 08:51

  Elke trainer is naast z’n eigen capaciteiten ook afhankelijk van het materiaal. Als je weinig kunt investeren, kun je geen grote daden verwachten. Je met dit team handhaven is misschien wel een grotere prestatie dan gedacht wordt. Ook heeft het op een gegeven moment niet meegezeten qua blessures en scheidsrechterlijke beslissingen. Het team is nu een beetje op. Gewoon doorgaan met bouwen en doorgaan met Jans! Meer kan op dit moment helaas niet.

 7. Roel

  13 mei 2021 at 23:18

  Twente moet veel creatiever zijn met spelers werven. Zorg dat je profiteert van de ligging aan de duitse grens. Struin daar in een regio van 70 tot 100 km. Ook samenwerking met armania Bielefeld en Schalke of zelfs Dortmund is denk ik haalbaar. We tonen te weinig fantasie en lef. We vissen in dezelfde vijver als iedereen. Waarom? Scouting is jarenlang verwaarloosd net als investeren en doorverkopen eigen jeugd.

 8. Ron Hendriks

  13 mei 2021 at 23:08

  Gewoon door met Ron Jans

 9. Jan

  13 mei 2021 at 21:41

  Het is momenteel super slecht ook met Jans als trainer. Maar geef deze technische staf a.u.b. de voordeel van de twijfel. Wel met minimaal 4 versterkingen Streuer, anders wordt het volgend seizoen weer NIKS

 10. Johan

  13 mei 2021 at 21:26

  Er wordt steeds het onderscheid gemaakt tussen jeugdige en ervaren spelers maar moet Jans niet eerst eens beginnen met de spelers laten spelen op hun eigen posities. Zo is van Leeuwen een 10 en speelde weer linksvoor vandaag, Oosterwolde is een linksback en speelde centraal, Ebuehe is een rechtsback en speelde ook centraal. Markelo is een middenvelder en speelde rechtsback. Markelo werd trouwens voor de tweede keer dit jaar door Jans voor de bus gegooid door hem publiekelijk de schuld te geven van de tegen doelpunten in de tweede helft. Lekker makkelijk en nogal vals van Jans, hij had beter Brama een veeg uit de pan kunnen geven want die raakte net als veel anderen geen pepernoot vandaag. Danilo zat ook niet te wachten op de preek van Jans en Brama dus pakte rood en vliegt zo snel mogelijk naar Brasil voordat hij bij zijn nieuwe verhuurclub aan het werk gaat. Bedankt Danilo je hebt ons gered dit jaar!

 11. Mat

  13 mei 2021 at 20:53

  Dat zegt hij niet. Tegenovergestelde…. laten we nu een keer een trainer niet op de keien flikkeren. Heeft ons niet geholpen bij 5 voorgaande trainers, dus waarom zou het nu wel helpen?

  Volgend seizoen gaat puur om: Wie komen de jonkies aanvullen. Brama kan niet meer. Dus streuer zal minimaal 3 vedetten uit de hoge hoed moeten plukken. Ekkelenkamp zou zeer welkom zijn.

 12. Pilintnet

  13 mei 2021 at 20:46

  Heb eigenlijk geen vertrouwen in Jans
  De resultaten zijn bedroevend,na zijn verlenging van het contract.

 13. Pilintnet

  13 mei 2021 at 20:41

  Feit is wel dat Jans er na zijn verlenging er geen pepernoot van heeft gebakken, dat is veelzeggend.na Groningen heeft hij ook nooit meer iets gepresteerd als trainer.

 14. Bram

  13 mei 2021 at 20:32

  Ligt absoluut niet aan Ron Jans!
  Blessures en ontbreken van creatieve spelers waardoor teveel druk op de wel erg jonge middenvelders. Centrum van verdediging helaas ook mog niet erg stabiel. Pierie nog erg jong en Dumic valt m.i. wat tegen.

 15. Wieb

  13 mei 2021 at 20:09

  Ontslag Jans? Waar heb je het over?
  Dit is een prima selectie. Er ontbreekt alleen wat. Die zijn geblesseerd. Onzekerheid, dat zit in dit elftal. Dat train je niet, dat kan alleen met resultaten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

luka-ilic-teleurgesteld-twente-heerenveen-2020-2021 luka-ilic-teleurgesteld-twente-heerenveen-2020-2021
Eerste elftal9 uur ago

Ilic komt niet meer in de plannen voor: “Dit had je kunnen zien aankomen”

Luka Ilic liet in zijn eerste seizoen bij FC Twente geen onuitwisbare indruk achter, door specifieke kwaliteiten van de aanvallende...

leon-ten-voorde-pusic-garcia-garcia leon-ten-voorde-pusic-garcia-garcia
Eerste elftal10 uur ago

Ten Voorde ergert zich kapot: “Het spel van FC Twente was echt hemeltergend”

FC Twente pakte zondagmiddag een punt tegen Feyenoord. Vaak zouden de fans van de Enschedeërs daar meer dan tevreden mee...

ricky-van-wolfswinkel-heerenveen-twente-abe-lenstra-stadion-26-9-2021 ricky-van-wolfswinkel-heerenveen-twente-abe-lenstra-stadion-26-9-2021
Eerste elftal10 uur ago

Statistieken: ‘Saai’ FC Twente heeft koele kikkers en een subtop-defensie

Hoewel er het hele seizoen al wel gemord werd over het spel van FC Twente, worden Ron Jans en zijn...

zerrouki-lindhout-twente-heracles-grolsch-veste-2020-2021 zerrouki-lindhout-twente-heracles-grolsch-veste-2020-2021
Eerste elftal11 uur ago

Lindhout fluit duel met Go Ahead Eagles, en daar mag FC Twente blij mee zijn

Allard Lindhout is voor komende zondag aangesteld als scheidsrechter tijdens Go Ahead Eagles – FC Twente. De 34-jarige leidsman zal...

danilo-doelpunt-grolsch-veste-2020-pierie danilo-doelpunt-grolsch-veste-2020-pierie
Eerste elftal12 uur ago

Danilo geen Ajax-niveau: “Hij is gewoon een spits voor FC Twente

Danilo Pereira da Silva was vorig seizoen de grote ster bij FC Twente. Met name de eerste seizoenshelft was hij...

paul-van-der-kraan-trainingscentrum-fc-twente-2020-2021 paul-van-der-kraan-trainingscentrum-fc-twente-2020-2021
Eerste elftal15 uur ago

Van der Kraan uit zorgen: “Er komen donkere wolken op de club af”

Na het ontslag van Jan-Willem Brüggenwirth werd als snel gesproken over een tijdelijke terugkeer van Paul van der Kraan. Hij...

ron-jans-geeft-aanwijzingen-vvv-fc-twente-2020-2021 ron-jans-geeft-aanwijzingen-vvv-fc-twente-2020-2021
Eerste elftal15 uur ago

Moet Jans vrezen voor zijn positie? “Van der Kraan niet heel enthousiast om met hem door te gaan”

Met de aanstelling van Van der Kraan kan FC Twente rustig op zoek naar de definitieve opvolger van Jan-Willem Brüggenwirth....

robert-eenhoorn-az-alkmaar-algemeen-directeur-2020 robert-eenhoorn-az-alkmaar-algemeen-directeur-2020
BREAKING16 uur ago

‘FC Twente wil AZ-directeur Robert Eenhoorn als algemeen directeur’

Vandaag is officieel bekend gemaakt dat Paul van der Kraan terugkeert bij FC Twente als algemeen directeur. Hij wordt de...

var-nagtegaal-lindhout-scherm-fc-twente-heracles-fout-scheidsrechter var-nagtegaal-lindhout-scherm-fc-twente-heracles-fout-scheidsrechter
Eerste elftal17 uur ago

VAR krijgt update: Buitenspelsituaties automatiseren

Sinds de invoering van de VAR hebben de scheidsrechters soms moeite om te bepalen of iets nu wel of geen...

michel-vlap-debuut-fc-twente-2021 michel-vlap-debuut-fc-twente-2021
Eerste elftal17 uur ago

“Vlap loopt, die rent, die vliegt, maar komt nog niet in zijn juiste hum”

FC Twente heeft net als vorig seizoen een punt overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Waar FC Twente vorig seizoen...