Connect with us

Columns

Column: Net als in de film

Published

on

Feyenoord

Het verwachte sms bericht werd direct na de 0-2 verstuurd. “Haha…waar is Twente nou?“ luidde de ronkende tekst, waar uiteraard leedvermaak in doorklonk. Het was dan ook met enig genoegen dat ik na afloop een reactie kon sturen waarin ik teleurstelling liet blijken over het feit dat het geen 3-2 was geworden. Uiteraard volgde daar vervolgens geen antwoord meer op. Hij was te zwaar teleurgesteld waarschijnlijk. Het overkomt me vaker dat ik bij een achterstand van Twente dit soort berichten krijg. Dit keer van een Feyenoorder. Toen Twente thuis achterstond tegen Cambuur was het een Ajacied die het wel gepast vond om een berichtje te sturen met de vraag waar Twente in hemelsnaam mee bezig was, inclusief smiley. Ook toen kon ik na afloop enigszins ludiek reageren met de opmerking dat het inderdaad wel 5 of 6-1 had moeten zijn voor Twente. Ongeduldige lui, die westerlingen. “It isn’t over till the fat lady sings”, is aan hen niet besteedt. Maar goed, het getuigt ook van emotie en leven in het moment.

Wat dat laatste betreft hadden we dit weekend niets te klagen lezer. Schrijver dezes voelde gisteren de spanning zich nestelen in iedere vezel van zijn lichaam. Als Hitchcock nog geleefd had en van voetbal had gehouden had hij voldoende materiaal gehad voor een avondvullende speelfilm.

feyenoordHet begon op zaterdagochtend toen menig Twentespeler verbaasd rondkeek op het trainingscomplex. Meer dan 2000 fans hadden zich daar verzameld om uiting te geven aan hun gevoel van trots en respect voor dit jonge team. Een gevoel van; “Wij zijn een grote rode familie”. Uiteraard had het ook als doel om een extra steuntje in de rug te geven aan het team dat daags erop de belangrijke confrontatie met Feyenoord tegemoet kon zien. De rode rook van de fakkels aan de rand van het veld zorgde voor een aparte sfeer. Een sfeer die je normaliter alleen in het stadion ziet, mits het toegestaan wordt en de fakkeldragers niet al direct in de kraag worden gegrepen omdat ze het niet vooraf hebben kortgesloten. Spelers en fans gebroederlijk op de foto. Iedereen blij, iedereen samen en samen voor elkaar. Prachtig!

Ajax moest aantreden tegen AZ en de kans op puntverlies was vooraf zeker aanwezig. ‘Let the games begin’ zal menig Twentefan gedacht hebben zo rond de klok van half drie. Maar wat zich daar ontrolde in de Arena had weinig met een voetbalwedstrijd van doen. AZ liep over het veld alsof ze een belangrijke scene moesten spelen in de hitserie; “The Walking dead”. Wat een lamme vertoning was dat zeg. “Had u nog een doelpuntje gewenst milord? Deze kant maar op graag. Let u wel even op, want er kan af en toe per ongeluk een beentje uitgestoken worden of met een arm gezwaaid, dat uw haar er niet van in de war raakt”.

Je moet het dan ook uiteindelijk altijd zelf doen als team. Zelf zorgen dat je de punten blijft binnenhalen, hoewel het uiteraard wel lekker is als de concurrentie steken laat vallen. Soit, dat mocht dus niet zo zijn.

FeyenoordDat zelf doen was er echter niet echt bij gisteren. Tot aan de 60e minuut liepen de spelers over het veld als een huilend kind dat zijn moeder op de zaterdagse markt is kwijtgeraakt. Zou de steunactie van zaterdag dan toch teveel als een verlamming hebben gewerkt op de jonkies die het te geforceerd goed wilden doen? Was Feyenoord gewoon zo goed? Lag het aan het feit dat Promes op links begon en Tadic op rechts? Voor sommigen ligt het aan de Technische Staf, maar ook de onlusten in Oekraïne zijn volgens die die-hards te wijten aan Jansen en Co, of de immer voortdurende schommelingen op Wall Street. Wat het ook is geweest, het was verre van goed.

Dat vreet aan iedere supporter, die per definitie bij iedere wedstrijd aan een achtbaan van emoties begint. Eigenlijk zijn we ook een raar soort wezen. We betalen geld om ons vervolgens bijkans anderhalf uur te buiten te gaan aan gescheld, woede en frustratie met alle bijbehorende lichaamstaal. Als er dik gewonnen wordt is dat uiteraard minder, maar de fases van opperste frustratie, intense blijdschap, diepe woede, lege berusting, sluimerende hoop, triest makende gevoelens over de komende week, euforische gedachten over een titel, kortstondige moordzucht, zweven van geluk en meer van dat ‘fraais’ horen bij het supporter zijn zoals regen bij zonneschijn.

En wat kwam die opperste ontlading gisteren als een soort oerkracht in decibellen naar buiten na de late, niet echt meer verwachtte gelijkmaker lezer. In de laatste seconden scoren is het mooiste wat er is, helemaal als er gewonnen wordt, maar ook gisteren was het een zeer belangrijk moment.

FeyenoordWas het een penalty voor Feyenoord? Had gekund, maar zag niemand dan dat Immers als een soort koekwaus, vliegend zijn rechterbeen achter het linkerbaan van Marsman haakt voordat Marsman hem vastpakt? De scheids had hem erop kunnen leggen inderdaad, maar hij deed het niet.

Castaignos hinderlijk buitenspel? Onzin! Iedereen heeft de beelden inmiddels terug kunnen zien. Immers stond nog meer hinderlijk buitenspel bij het doelpunt van Pelle dan Castaignos bij de ultieme gelijkmaker van Martina. Heb ik een rode bril? Nee, een 3-D bril. Je moet de zaken per slot van rekening, na het optrekken van de kruitdampen wel in perspectief kunnen blijven zien.. 😉

Feyenoord heeft Twente laten leven en Twente heeft het laatste halfuur gedaan wat een ieder al vanaf het begin had verwacht, soit. De krokodillentranen van de Rotterdammers slaan als kut op Dirk. Die ontstellende leeghoofden die zich weer vergrijpen aan het verpletterend voorspelbare voortbrengen van vuurwerkgeluiden vanaf de tribunes. Die angsthazen die al vanaf de 50e minuut beginnen met tijdtrekken. Die klagers met kilo’s boter op het hoofd als het gaat over het zogenoemde mee hebben van de arbitrage…. Lekker voor ze !!

En dan die Spits van ze na afloop. Die gast met een hoeveelheid gel in zin onberispelijke kapsel waar een gemiddelde drogisterijketen met jaloerse blikken naar kijkt, vond het blijkbaar nodig om het interieur van de Veste te verbouwen, onderweg ternauwernood een molestatie van Joop vermijdend. Meneer was boos en als meneer boos is zal de wereld dat merken. Een fan die meegaat naar een uitwedstrijd en als vee bus in bus uit gedreven wordt moet het niet in zijn hoofd halen om een trap tegen een hek te geven. Tsja….Tegelijkertijd liep er in de catacomben een speler met zijn hoofd in de wolken, vederlicht, gedragen door euforie. Blij dat hij de zondagmiddag voor de Twente fans toch nog enigszins goed kon maken. Een bedankje voor de leuke actie van de fans op zaterdagochtend. Buiten werd een jongen overreden door een paard en werden ruiten ingegooid.

Naar verluidt zat Spielberg op de tribune. Driftig aantekeningen makend. Schetsen voor een nieuw meesterwerk.

We leven van week tot week, nog minstens negen keer die “emotional rollercoaster” op, nog negen keer die hartspiertraining, nog negen keer achter het team staan en hopen op een mooie eindklassering. Nog negen keer hopen op het beste en soms vrezen voor het ergste. Als de zomerstop eenmaal is begonnen, hunkeren we allemaal weer naar een ritje terug naar de toekomst van nu. Spanning, sensatie, winst, verlies, blijdschap en verdriet. Het hoort er nu eenmaal bij. Net als in de film.

TAZ

1 Comment

1 Comment

  1. Marc

    24 februari 2014 at 15:48

    Mooie Column weer TaZ. Helemaal gelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

uitvak-fc-twente-supporters-fortuna-sittard-augustus-2021 uitvak-fc-twente-supporters-fortuna-sittard-augustus-2021
FC Twente Nieuws1 uur ago

Gaat FC Twente volgend seizoen Europa in?

Ruim elf jaar geleden werd FC Twente kampioen van Nederland. De club beleefde geweldige jaren en speelden seizoenen achter elkaar...

youness-mokhtar-fc-twente-2014-2015 youness-mokhtar-fc-twente-2014-2015
Eerste elftal3 uur ago

‘Gediscrimineerde’ Mokhtar belde Jans voor terugkeer bij FC Twente

Youness Mokhtar heeft een aantal pittige uitspraken gedaan tegenover de NOS. De voormalig FC Twente-aanvaller is clubloos en dat heeft...

go-ahead-eagles-supporters-spandoek go-ahead-eagles-supporters-spandoek
Eerste elftal5 uur ago

Van Wonderen: “Ik vind het spel van FC Twente leuk en mooi om naar te kijken”

Komende zondag reist FC Twente af naar Deventer voor de confrontatie met promovendus Go Ahead Eagles. Het wordt een weerzien...

thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021 thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021
Eerste elftal7 uur ago

Thijs van Leeuwen blinkt uit bij Almere City na ontslag Verbeek

Vorige week dinsdag kreeg Gertjan Verbeek het nieuws dat er geen toekomst meer is bij Almere City FC. Hiermee werd...

tijmen-van-wissing-trv-oost-journalist-2019 tijmen-van-wissing-trv-oost-journalist-2019
Eerste elftal23 uur ago

Jans geprikkeld door Van Wissing: “Het werd door jou een item gemaakt”

Eerder deze week zat Tijmen van Wissing aan tafel bij het programma Voetbalpraat van ESPN. Hier sprak de clubwatcher onder...

ron-jans-twente-willem-ii-grolsch-veste-2020-2021 ron-jans-twente-willem-ii-grolsch-veste-2020-2021
Eerste elftal23 uur ago

Jans: ‘Ligt het aan coronatijd dat iedereen doorslaat in negativiteit?’

Na de 0-0 tegen Feyenoord, staat komende zondag de volgende wedstrijd op het programma. Dan neemt FC Twente het in...

cuco-martina-balen-fc-twente-nac-breda-2014-2015 cuco-martina-balen-fc-twente-nac-breda-2014-2015
FC Twente Nieuws2 dagen ago

Martina overspeelde zijn hand in zoektocht: “Ik heb veel kansen laten lopen”

Oud-FC Twente verdediger Cuco Martina is na zijn vertrek bij Everton in de zomer van 2020 ruim een jaar transfervrij...

mitchell-pique-fc-twente-willem-ii-tia mitchell-pique-fc-twente-willem-ii-tia
FC Twente Nieuws2 dagen ago

Oud-FC Twente speler Piqué beëindigde carrière na TIA in stilte

De inmiddels 42-jarige Mitchell Piqué kwam in het seizoen 2000-2001 op huurbasis uit voor FC Twente. Na zijn tijd in...

kick-van-der-vall-eddy-achterberg-veld kick-van-der-vall-eddy-achterberg-veld
Eerste elftal2 dagen ago

Ajax kan decennia oud record FC Twente verbreken: “Daar schrik ik wel van”

In het jaar 1972 settelde FC Twente een record wat nog altijd staat. De Enschedese formatie kreeg in dit competitiejaar...

mees-hilgers-twente-willem-ii-grolsch-veste-17-10-2021 mees-hilgers-twente-willem-ii-grolsch-veste-17-10-2021
Eerste elftal2 dagen ago

Hilgers en Rots speelde niet altijd op hoogste niveau: ‘Winnen geen doel op zich’

FC Twente stond vorig seizoen derde op de ranglijst met percentages van de gespeelde minuten van zelfopgeleide spelers. De KNVB...