Volg ons op Social Media

Columns

Column: We zijn er weer!

Gepubliceerd

op

Sfeeractie Vak P ingezoomd

En daar was dan het uiteindelijke zoet van de overwinning lieve mensen. Over de hele regio – en ook daarbuiten- werd het gejuich, gedragen door een wind van voorspoed, verspreid. Missie geslaagd. Kampioen van de Eerste Divisie. Zo snel als maar kan weer terug in de enige competitie waar een club als FC Twente thuis hoort, prachtig!! Menig Twente hater zal een extra voorraadje Rennies naar binnen hebben gewerkt om de opspelende maag enigszins tot bedaren te kunnen brengen. Het zij zo. Twente is er weer mensen!!

Als we terugkijken naar het begin van het seizoen, mogen we gerust spreken van een wereldprestatie en als we terugkijken naar het doorgaans vertoonde spel is een fronsende wenkbrauw ook best wel op zijn plaats. Maar in feite dondert me dat geen ene reet, zoals me dat het hele seizoen niets gedonderd heeft. Uiteraard trokken mijn tenen ook krom bij het zien van sommige wedstrijden. Regelmatig keek ik vertwijfeld naar moeders de vrouw, als er weer eens geen stukje touw aan de tactiek viel vast te knopen, maar op het eind telt alleen de uiteindelijke uitkomst en die laat aan duidelijkheid niets te wensen over. FC Twente nummer 1 met 11 punten voorsprong. Hoe mooi is dat dan?

De club gaat niet verder met Pusic. Daar zullen ongetwijfeld legitieme redenen voor zijn. Ik wil bij deze Pusic bedanken voor wat hij voor de club heeft gedaan. Toen niemand in wilde stappen nam hij de ondankbare taak toch maar op zich. Het ga je goed Marino! Ondertussen wens ik de club veel wijsheid en vooral bedachtzaamheid toe bij het aanstellen van de nieuwe trainer. De afkoopsommen voor trainers lopen namelijk de spuigaten uit zo langzamerhand ( Co, Steve, Alfred, Rene, Gert Jan, Marino). Kun je toch een zeer eredivisiewaardig team van samenstellen.

marino-pusic-trainer-fc-twente-tevreden-2019
Foto: Pro Shots

De blik vooruit

De Eerste Divisie kan voor menig club een draaikolk-effect naar beneden hebben, waar je niet zo een, twee, drie weer uitkomt. Dat ons dat lot bespaard is gebleven is prachtig voor al die hondstrouwe fans die ondubbelzinnig achter de club zijn blijven staan. Na jarenlang leed, ellende en tegenspoed konden we eindelijke ons opgekropte gemoed de vrije loop laten. Dat de vrouwen ook kampioen werden, alsook wat jeugdteams maakte het Twentse feest compleet. Daarnaast ligt er nu een goed schuldsaneringsplan, waarbij de gemeente, de familie Wessels, de noabers en de supporters geld hebben ingebracht. Man, man, wat een verschil met een paar jaar geleden, toen geen hond meer geloofde in het voortbestaan van onze club. De blik kan weer vooruit, fier en onverschrokken. FC Twente, heel ons leven lang!!

Het nieuwe seizoen

Menig bergbeklimmer, artiest en filosoof heeft het al gezegd; “Aan de top komen is moeilijk, er blijven is dikwijls lastiger”. Dat geldt uiteraard ook voor ons FC Twente. Slechter dan vorig seizoen kan de voorbereiding echter al niet meer beginnen. Het zou mijns inziens een goede zaak zijn indien Fred Rutten stopt als ‘FC Twente fluisteraar’ en daadwerkelijk eens aan de slag gaat bij de club, als trainer of technisch verantwoordelijke. Samen met de knap presterende Ted van Leeuwen kan er dan wat moois neergezet worden, ondanks de beperkte middelen. Ted communiceert het liefst ook op fluistertoon, dus dat past wel bij elkaar.

fred-rutten-fct-fc-twente-actief
Foto: Pro Shots

Als het woord ‘Trots’ ooit aan de orde is geweest in relatie tot FC Twente is het wel het ondubbelzinnige signaal dat de supporters hebben afgegeven voor- en tijdens het seizoen. Vak P heeft zich, ondanks alles, van de hele goede kant laten zien middels prachtige sfeeracties en heel Twente is rondom de club blijven staan toen het als een gewond dier op de grond lag. Dat bewijzen de verkochte seizoenkaarten en de toeschouwersaantallen. Dat bewijst het fanatisme waarmee de club uit en thuis werd ondersteund. Dat vind ik mooi! Dat is Twente! En dat verdient ook een vertaling in meer zeggenschap binnen de club van diezelfde supporters. Daar is het nu een goed moment voor.

Clublied

Waar het wellicht ook tijd voor is, is een nieuw clublied voor aanvang van de thuiswedstrijden. Eenieder die het YNWA door de fans van Liverpool heeft horen zingen afgelopen week, moet toch beseffen dat het van hun is en bij hen hoort. Vanuit de traditie alleen al. Het hoort niet bij ons, is niet echt van ons. Hoe meer ik het YNWA in de Veste hoor, hoe meer ik het gevoel krijg met geleende kleding in de stad te lopen. Een lolly van een ander waar je ook snel een likje van mag. Wij zijn als club uniek als het gaat om de enorm enthousiaste wijze waarop de supporters de club ondersteunen en in hun hart hebben zitten. We zijn uniek als het gaat om de behaalde prestaties als provincieclub, vierde van Nederland, nog steeds. Dan moet het toch ook lukken om een door iedereen aanvaard en authentiek clublied te laten horen voordat de strijd op het veld begint? Wellicht een suggestie voor de club om hier eens uitvraag naar te doen via de website of zo. Wat moet het echte clublied van FC Twente worden? Of is die er al en moet de massa er nog aan wennen?

you-ll-never-walk-alone-fc-twente-sjaal-supporters

FC Twente is uit zijn as herrezen. En dat mooi op tijd. Een voorbode voor wat moois. Ik wens iedereen alvast een hele fijne zomervakantie toe. Een zomervakantie die eindelijk weer eens op een positieve wijze gevierd kan worden voor wat de club van ons leven betreft. Nem d’r moar ’n poar, he’j wa verdeend!

COTE!!!!!!!!!!!

TAZ

7 Reacties

7 Comments

 1. Tukkerpower

  10 mei 2019 at 21:52

  Honderdduizend keer liever YNWA als dat achterlijke asociale “Wij zijn Twente iedereen haat ons” gelal. Welke zuipschuit dat geschreven heeft is mij een raadsel maar ik zou onmiddellijk een stadionverbod opleggen aan diegenen die het zingen. Jezus nog aan toe, hoe kun je je club zo neerzetten.

 2. Dick

  10 mei 2019 at 20:33

  Prachtig verhaal uit mijn hart

 3. hennik

  10 mei 2019 at 20:22

  In FC Twente staat FC voor Football Club. Zo heel gek is het niet dat je zaken uit Engeland overneemt. De hele sport is uit Engeland afkomstig… de 9 meter afstand, de afmetingen van het veld , de woorden corner , goal ,etc etc Verder heeft in het Diekman de stadionspeaker van Liverpool destijds bij de laatste wedstrijd het singletje van YNWA overhandigd aan ons als een soort van officieus gebaar. Neemt niet weg dat een eigen lied natuurlijk ook prachtig is al vind ik het Friese volkslied bij Heerenveen echt helemaal niks.

 4. Simon

  10 mei 2019 at 19:27

  Kijk naar S04, een top club met een eigen identiteit. Het Gluckauf lied als ook het Blau Weis zoiets moet toch ook in de veste kunnen?

  Verzoek aan TAZ om contact met mij op te nemen voor een serieuze aanpak.

 5. Simon

  10 mei 2019 at 19:25

  Oke, nu effe serieus wat moet er gebeuren om het hatelijke YNWA uit de Veste te krijgen?????

 6. Robertg

  10 mei 2019 at 17:56

  6 trainers ontslagen in 8 jaar , dat valt nogal mee . Maar nu iets langer zoeken want de centjes zijn op !!!

 7. Tukkerterror9

  10 mei 2019 at 17:18

  Eens, er zullen vast goeie redenen zijn voor ynwa, maar fc twente is ouder dan dat, twente zelf is ouder dan dat, sterker nog, waarom geen clublied in ’t twents? Echt twents, in ’t nedersaksisch het liefst, daar de rest van nederland ons toch niet wou/wil.
  Vind het twentse volkslied trouwens net zo’n ramp, waarom is dat volksin ’t hollands en niet in ’t twents? Kom op zeg, moet toch kunnen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

grolsch-veste-fc-twente-65-reclame grolsch-veste-fc-twente-65-reclame
Eerste elftal14 uur geleden

Wagelaar voorziet lastige pot tegen Willem II: “Ik zeg een gelijkspel”

FC Twente neemt het zaterdagavond in de eredivisie op tegen Willem II. De aftrap vindt om 19:45 uur plaats in...

Eerste elftal14 uur geleden

Van der Laan over ‘egoïstische’ voetbalwereld: “Mensen denken alleen aan zichzelf”

Arjan van der Laan kwam tussen 1999 en 2002 uit als speler voor FC Twente. De oud-middenvelder probeerde het later...

renate-jansen-fc-twente-vrouwen-aanname renate-jansen-fc-twente-vrouwen-aanname
FC Twente Nieuws14 uur geleden

Jansen hoopt op stunt: “Trainer zal met een goed tactisch plan komen”

FC Twente Vrouwen gaat woensdagavond in de achtste finales van de Champions League op bezoek bij VfL Wolfsburg. Aanvalster Renate...

jan-van-staa-trainer-fc-twente jan-van-staa-trainer-fc-twente
Eerste elftal15 uur geleden

Van Staa: “Normaal gesproken ga je niet van rechtsbuiten naar linksachter”

FC Twente neemt het aankomende zaterdag in eigen huis op tegen Willem II. De ploeg van trainer Gonzalo García werkte...

Eerste elftal15 uur geleden

“Ik denk dat García ervan uitgaat dat Verhaegh de komende weken speelt”

FC Twente zal het de komende weken moeten stellen zonder Julio Pleguezuelo. De verdediger ontving in het uitduel bij Sparta...

ryan-trotman-jong-fc-twente-ulrich-bapoh-juichen ryan-trotman-jong-fc-twente-ulrich-bapoh-juichen
Eerste elftal16 uur geleden

Trotman maakt einde aan doelpuntloze reeks: “Zoiets gaat aan je vreten”

Ryan Trotman maakte in de afgelopen zomertransferperiode de overstap van FC Twente naar FC Den Bosch. De 20-jarige aanvaller kwam...

emil-berggreen-fc-twente-heracles-2019-2020 emil-berggreen-fc-twente-heracles-2019-2020
Eerste elftal21 uur geleden

Berggreen onthult: ”Ik had een aantal financieel betere aanbiedingen”

Emil Berggreen kwam deze zomer naar FC Twente om hier zijn carrière weer nieuw leven in te blazen. De kwaliteiten...

joel-latibeaudiere-jong-fc-twente-emmen-2019 joel-latibeaudiere-jong-fc-twente-emmen-2019
Eerste elftal22 uur geleden

Latibeaudiere over Nederland: ”Fietsen! Overal fietsen”

Joel Latibeaudiere werd deze zomer op de slotdag van de transfermarkt nog naar Enschede gehaald. De verdediger wordt door FC...

Davinia-Vanmechelen-Fenna-Kalma-fc-twente-2019-2020 Davinia-Vanmechelen-Fenna-Kalma-fc-twente-2019-2020
FC Twente Nieuws2 dagen geleden

Kalma trefzeker: “Natuurlijk speciaal als je tegen je oude club speelt”

FC Twente Vrouwen won vrijdagavond met 1-3 op bezoek bij sc Heerenveen. De Tukkers stegen daarmee naar de tweede plek...

Eerste elftal2 dagen geleden

Van Wissing: “Het doet hem ook echt pijn dat hij weg is”

Onlangs werd bekend dat Theo ten Caat per direct vertrekt als trainer bij FC Twente. De 54-jarige oefenmeester, die voor...

Advertentie