Connect with us

Columns

Column: We zijn er weer!

Gepubliceerd

op

Sfeeractie Vak P ingezoomd

En daar was dan het uiteindelijke zoet van de overwinning lieve mensen. Over de hele regio – en ook daarbuiten- werd het gejuich, gedragen door een wind van voorspoed, verspreid. Missie geslaagd. Kampioen van de Eerste Divisie. Zo snel als maar kan weer terug in de enige competitie waar een club als FC Twente thuis hoort, prachtig!! Menig Twente hater zal een extra voorraadje Rennies naar binnen hebben gewerkt om de opspelende maag enigszins tot bedaren te kunnen brengen. Het zij zo. Twente is er weer mensen!!

Als we terugkijken naar het begin van het seizoen, mogen we gerust spreken van een wereldprestatie en als we terugkijken naar het doorgaans vertoonde spel is een fronsende wenkbrauw ook best wel op zijn plaats. Maar in feite dondert me dat geen ene reet, zoals me dat het hele seizoen niets gedonderd heeft. Uiteraard trokken mijn tenen ook krom bij het zien van sommige wedstrijden. Regelmatig keek ik vertwijfeld naar moeders de vrouw, als er weer eens geen stukje touw aan de tactiek viel vast te knopen, maar op het eind telt alleen de uiteindelijke uitkomst en die laat aan duidelijkheid niets te wensen over. FC Twente nummer 1 met 11 punten voorsprong. Hoe mooi is dat dan?

De club gaat niet verder met Pusic. Daar zullen ongetwijfeld legitieme redenen voor zijn. Ik wil bij deze Pusic bedanken voor wat hij voor de club heeft gedaan. Toen niemand in wilde stappen nam hij de ondankbare taak toch maar op zich. Het ga je goed Marino! Ondertussen wens ik de club veel wijsheid en vooral bedachtzaamheid toe bij het aanstellen van de nieuwe trainer. De afkoopsommen voor trainers lopen namelijk de spuigaten uit zo langzamerhand ( Co, Steve, Alfred, Rene, Gert Jan, Marino). Kun je toch een zeer eredivisiewaardig team van samenstellen.

marino-pusic-trainer-fc-twente-tevreden-2019
Foto: Pro Shots

De blik vooruit

De Eerste Divisie kan voor menig club een draaikolk-effect naar beneden hebben, waar je niet zo een, twee, drie weer uitkomt. Dat ons dat lot bespaard is gebleven is prachtig voor al die hondstrouwe fans die ondubbelzinnig achter de club zijn blijven staan. Na jarenlang leed, ellende en tegenspoed konden we eindelijke ons opgekropte gemoed de vrije loop laten. Dat de vrouwen ook kampioen werden, alsook wat jeugdteams maakte het Twentse feest compleet. Daarnaast ligt er nu een goed schuldsaneringsplan, waarbij de gemeente, de familie Wessels, de noabers en de supporters geld hebben ingebracht. Man, man, wat een verschil met een paar jaar geleden, toen geen hond meer geloofde in het voortbestaan van onze club. De blik kan weer vooruit, fier en onverschrokken. FC Twente, heel ons leven lang!!

Het nieuwe seizoen

Menig bergbeklimmer, artiest en filosoof heeft het al gezegd; “Aan de top komen is moeilijk, er blijven is dikwijls lastiger”. Dat geldt uiteraard ook voor ons FC Twente. Slechter dan vorig seizoen kan de voorbereiding echter al niet meer beginnen. Het zou mijns inziens een goede zaak zijn indien Fred Rutten stopt als ‘FC Twente fluisteraar’ en daadwerkelijk eens aan de slag gaat bij de club, als trainer of technisch verantwoordelijke. Samen met de knap presterende Ted van Leeuwen kan er dan wat moois neergezet worden, ondanks de beperkte middelen. Ted communiceert het liefst ook op fluistertoon, dus dat past wel bij elkaar.

fred-rutten-fct-fc-twente-actief
Foto: Pro Shots

Als het woord ‘Trots’ ooit aan de orde is geweest in relatie tot FC Twente is het wel het ondubbelzinnige signaal dat de supporters hebben afgegeven voor- en tijdens het seizoen. Vak P heeft zich, ondanks alles, van de hele goede kant laten zien middels prachtige sfeeracties en heel Twente is rondom de club blijven staan toen het als een gewond dier op de grond lag. Dat bewijzen de verkochte seizoenkaarten en de toeschouwersaantallen. Dat bewijst het fanatisme waarmee de club uit en thuis werd ondersteund. Dat vind ik mooi! Dat is Twente! En dat verdient ook een vertaling in meer zeggenschap binnen de club van diezelfde supporters. Daar is het nu een goed moment voor.

Clublied

Waar het wellicht ook tijd voor is, is een nieuw clublied voor aanvang van de thuiswedstrijden. Eenieder die het YNWA door de fans van Liverpool heeft horen zingen afgelopen week, moet toch beseffen dat het van hun is en bij hen hoort. Vanuit de traditie alleen al. Het hoort niet bij ons, is niet echt van ons. Hoe meer ik het YNWA in de Veste hoor, hoe meer ik het gevoel krijg met geleende kleding in de stad te lopen. Een lolly van een ander waar je ook snel een likje van mag. Wij zijn als club uniek als het gaat om de enorm enthousiaste wijze waarop de supporters de club ondersteunen en in hun hart hebben zitten. We zijn uniek als het gaat om de behaalde prestaties als provincieclub, vierde van Nederland, nog steeds. Dan moet het toch ook lukken om een door iedereen aanvaard en authentiek clublied te laten horen voordat de strijd op het veld begint? Wellicht een suggestie voor de club om hier eens uitvraag naar te doen via de website of zo. Wat moet het echte clublied van FC Twente worden? Of is die er al en moet de massa er nog aan wennen?

you-ll-never-walk-alone-fc-twente-sjaal-supporters

FC Twente is uit zijn as herrezen. En dat mooi op tijd. Een voorbode voor wat moois. Ik wens iedereen alvast een hele fijne zomervakantie toe. Een zomervakantie die eindelijk weer eens op een positieve wijze gevierd kan worden voor wat de club van ons leven betreft. Nem d’r moar ’n poar, he’j wa verdeend!

COTE!!!!!!!!!!!

TAZ

7 Reacties

Plaats een reactie

7 Reacties

 1. Tukkerpower

  Honderdduizend keer liever YNWA als dat achterlijke asociale “Wij zijn Twente iedereen haat ons” gelal. Welke zuipschuit dat geschreven heeft is mij een raadsel maar ik zou onmiddellijk een stadionverbod opleggen aan diegenen die het zingen. Jezus nog aan toe, hoe kun je je club zo neerzetten.

  10 mei 2019

 2. Dick

  Prachtig verhaal uit mijn hart

  10 mei 2019

 3. hennik

  In FC Twente staat FC voor Football Club. Zo heel gek is het niet dat je zaken uit Engeland overneemt. De hele sport is uit Engeland afkomstig… de 9 meter afstand, de afmetingen van het veld , de woorden corner , goal ,etc etc Verder heeft in het Diekman de stadionspeaker van Liverpool destijds bij de laatste wedstrijd het singletje van YNWA overhandigd aan ons als een soort van officieus gebaar. Neemt niet weg dat een eigen lied natuurlijk ook prachtig is al vind ik het Friese volkslied bij Heerenveen echt helemaal niks.

  10 mei 2019

 4. Simon

  Kijk naar S04, een top club met een eigen identiteit. Het Gluckauf lied als ook het Blau Weis zoiets moet toch ook in de veste kunnen?

  Verzoek aan TAZ om contact met mij op te nemen voor een serieuze aanpak.

  10 mei 2019

 5. Simon

  Oke, nu effe serieus wat moet er gebeuren om het hatelijke YNWA uit de Veste te krijgen?????

  10 mei 2019

 6. Robertg

  6 trainers ontslagen in 8 jaar , dat valt nogal mee . Maar nu iets langer zoeken want de centjes zijn op !!!

  10 mei 2019

 7. Tukkerterror9

  Eens, er zullen vast goeie redenen zijn voor ynwa, maar fc twente is ouder dan dat, twente zelf is ouder dan dat, sterker nog, waarom geen clublied in ’t twents? Echt twents, in ’t nedersaksisch het liefst, daar de rest van nederland ons toch niet wou/wil.
  Vind het twentse volkslied trouwens net zo’n ramp, waarom is dat volksin ’t hollands en niet in ’t twents? Kom op zeg, moet toch kunnen

  10 mei 2019

Laatste Nieuws

jan-streuer-pet-training-fc-twente jan-streuer-pet-training-fc-twente
Eerste elftal58 minuten ago

Video: Streuer gaat flink onderuit tijdens interview met Vlap

Een opmerkelijk moment vandaag tijdens een interview van RTV Oost met Michel Vlap. Terwijl Vlap antwoord geeft op de vraag...

jan-streuer-pitch-invasion-grolsch-veste-2022 jan-streuer-pitch-invasion-grolsch-veste-2022
Eerste elftal1 uur ago

Streuer weigert nóg langer te wachten op twijfelende Brenet

Joshua Brenet heeft FC Twente gevraagd om de beslissing over zijn toekomst enkele dagen uit te stellen. De deadline was...

FC Twente Nieuws6 uur ago

Video: Douglas Franco Teixeira gepresenteerd als nieuwe verdediger S.C. Barbaros

Douglas Franco Teixeira dook onlangs nog op in het shirt van FC Twente. De tot Nederlander genaturaliseerde Braziliaan speelde mee...

Van-Wolfswinkel-Brama-Cerny-Bon-Boys-FC-Twente-Haaksbergen-Seizoen-2022-2023-Voorbereiding-Oefenwedstrijd Van-Wolfswinkel-Brama-Cerny-Bon-Boys-FC-Twente-Haaksbergen-Seizoen-2022-2023-Voorbereiding-Oefenwedstrijd
Eerste elftal6 uur ago

Unnerstall en Brama afwezig tijdens eerste veldtraining in Duitse Kamen

Voor de spelers van FC Twente is het trainingskamp in Duitsland van start gegaan met de eerste veldtraining. Onder het...

joshua-brenet-twente-nordsjaelland-2022 joshua-brenet-twente-nordsjaelland-2022
Eerste elftal8 uur ago

Brenet krijgt extra denktijd van FC Twente vanwege privéredenen

Het begint inmiddels een ware transfersoap te worden. Blijft Joshua Brenet bij FC Twente of kiest hij toch voor een...

vlap-dak-grolsch-veste-presentatie-2022 vlap-dak-grolsch-veste-presentatie-2022
Eerste elftal24 uur ago

Video: “Jullie dachten dat ik wegging hè? Maar hier is Vlappie weer!”

Na zijn vertrek was bijna iedereen er van overtuigd dat Michel Vlap niet terug zou keren in de Grolsch Veste....

BREAKING1 dag ago

Vlap blij met definitieve overstap: “FC Twente is een prachtclub om voor te voetballen”

FC Twente heeft met het definitief vastleggen van Michel Vlap een flinke slag geslagen op de transfermarkt. De aanvallende middenvelder...

BREAKING1 dag ago

DONE DEAL! FC Twente stunt met vastleggen ‘onhaalbare’ Vlap

FC Twente heeft voor een grote stunt gezorgd op de transfermarkt. De club heeft het voor elkaar gekregen om Michel...

issam-el-maach-rkc-2021-2022 issam-el-maach-rkc-2021-2022
Eerste elftal1 dag ago

Transfervrije doelman Issam El Maach op proef bij FC Twente

In de zoektocht naar een nieuwe derde doelman lijkt FC Twente uit te zijn gekomen bij Issam El Maach. De...

sam-karssies-interview-lachen-2022 sam-karssies-interview-lachen-2022
Eerste elftal1 dag ago

Karssies verspreekt zich: “Unnerstall en Tyton zijn natuurlijk oud”

Sam Karssies leeft momenteel op een roze wolk. De 19-jarige keeper tekende vorige week een contract tot medio 2024 en...