Connect with us

Columns

Column: YNWA, ay, ay, ay, ay

Gepubliceerd

op

clublied-fc-twente-ay-ay-ay-ay

Het verhaal

Er was eens man die op de rand van de samenleving leefde en zijn hoofd boven water probeerde te houden als klantenlokker op de kermis. Hij werd verliefd op een jonge en arme meid, maar ondanks de liefde die hij voor haar voelde, behandelde hij haar niet altijd met het vereiste respect. Toen ze zwanger werd, wilde hij er alles aan doen om te voorkomen dat het jonge gezin in armoede zou moeten leven. Hij beraamde dan ook, samen met een beroepscrimineel, een overval om aan geld te komen. Die overval ging vreselijk mis, en de angst om zijn resterende jaren in de gevangenis door te moeten brengen, bracht hem ertoe om zichzelf van het leven te beroven. Daarna belandt hij in de hel en krijgt hij na verloop van jaren, een dag de tijd om de dochter die hij nooit heeft gezien, op aarde te bezoeken.

Zie hier in het kort het verhaal van het toneelstuk; “Liliom” van de Hongaarse schrijver Ferenc Molnar zoals dat in 1909 werd opgevoerd. In 1945 werd dit toneelstuk door de Amerikanen Oscar Hammerstein en Richard Rogers omgezet in een musical; “Carousel”. In deze musical zingt een vriendin van de jonge meid, die haar man verloor bij de overval, het lied “You never walk alone”, om haar een hart onder de riem te steken vanwege het verlies van haar man en het vooruitzicht om in armoede haar kind te moeten grootbrengen. Overigens pleegde de man in de Amerikaanse versie geen zelfmoord, maar viel hij per ongeluk in een mes tijdens de overval. Het nummer maakte diepe indruk, vanwege de vele families die hun vader of zoon hadden verloren tijdens de tweede wereldoorlog, hoewel de musical zelf als nogal zwaarmoedig werd ervaren.

Het lied

Daarna zetten tientallen artiesten en groepen het nummer op de plaat. Te beginnen met Frank Sinatra. Mede door de uitvoering van Gerry and the Pacemakers werd het in de jaren 60, het club- en lijflied van Liverpool. De harde kern van Liverpool zong destijds tijdens iedere thuiswedstrijd een selectie van liederen uit de toenmalige top tien van de ‘music charts’ en YNWA stond daar op een gegeven moment ook in.

In 1976 maakte Lee Towers een cover van het nummer en vanaf dat jaar is het ook regelmatig te horen in de Kuip. Ook bij de start van de Rotterdamse marathon wordt het gedraaid.

De stadionversies

De geleerden vliegen elkaar nog steeds in de weinige haren over de vraag of Celtic of Liverpool nu eerder met het vanaf de tribunes zingen van dit lied begon. De neiging is toch om die eer aan Liverpool te gunnen. Duizenden clubs over de hele wereld, van amateurclubs tot profclubs, hebben zich het lied inmiddels toegeëigend. Feyenoord, Dortmund, Royal Antwerp, FC Tokyo, Lierse SK etc (zie Youtube overzicht onder de column). Het lied kwam ook naar Enschede. De stadionspeaker van Liverpool bracht bij een bezoek aan de laatste Diekman wedstrijd een originele versie van het nummer mee.  Inmiddels wordt het al jaren als opkomstnummer in de Grolsch Veste gedraaid.

Clublied en identiteit

In mijn vorige column stelde ik de vraag of er niet eens een poll over en ander nummer moet komen. Een nummer dat echt van ons is. Deels omdat YNWA gewoon ons clublied niet is en deels omdat de manier waarop het tegenwoordig gezongen wordt eerder meelijwekkend en aandoenlijk is dan dat het geestdrift oproept. Vooral in vergelijking met de hartstochtelijke wijze waarop het in Liverpool en Glasgow wordt gezongen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een prachtig nummer en heb het meermaals mee lopen blèren, maar toch. Het is niet van ons. Het is geen onderdeel van onze mooie historie van meer dan 50 jaar.

you-ll-never-walk-alone-fc-twente-sjaal-supporters

FC Twente ay, ay, ay, ay

Ons clublied is; FC Twente ay, ay, ay, ay. Dat lied komt misschien oubollig over, maar het is wel ‘ons lied’. Het is wel geworteld in de historie van onze club. Een deel heeft het nooit horen zingen in het Diekman en voelt er niets bij. Een ander deel geeft aan dat het ons enige en echte clublied is en als zodanig blijvend respect verdiend.

Feit is dat ieder zichzelf respecterende club een eigen identiteit heeft en deze koestert. Een identiteit die eigen is en de geschiedenis overleeft. Er is jarenlang gesproken over de ‘cultuur van FC Twente” en het belang van cultuurbewakers enzovoort. Vaak holle retoriek. Het is de plicht van de oudere generaties om die clubcultuur over te dragen aan de jongere generaties. Het uit de jaren zestig stammende clublied van FC Twente is en hoort vast onderdeel te zijn van die clubcultuur. Kijk eens naar de ‘Sparta Marsch”(1909), de “Ajax Kampioens-Marsch” (1918) , “Ferme jongens, stoere knapen” (Excelsior, 1942), “Hup Willem 2, stoere kerels” (1928/1979), ‘Hand in hand, kameraden’ (Feyenoord, 1963), “Utereg, me stadsie” (1975) en gaat u zomaar door.

En dan komen wij, als vierde club in het betaalde voetbal nog steeds aan schijten met een Engelstalig lied, waarvan de tekst in het clublogo van de Engelse club van herkomst staat en in hun collectieve geheugen. Een lied dat door tientallen andere clubs wordt gezongen. Een lied dat ook nog eens met steeds minder bezieling wordt afgeraffeld als ware het Opa’s laatste nummertje.

Tijd voor verandering lijkt mij. Tijd voor iets eigens. Tijd voor iets Twents. Tijd voor het in ere herstellen van ons aloude clublied. Desnoods wordt er een variant bedacht waarin beide liederen een plek hebben voordat het elftal opkomt. Dat verdient een club als de onze. Dat verdient FC Twente!

Uiteraard is het huidige reilen en zeilen binnen de club en de samenstelling van de selectie iets wat ons allen meer bezighoudt, maar toch, respect in het heden begint met het eren van een samen doorleefde geschiedenis en identiteit en hier respect aan betonen. Een eigen clublied kan daar het perfecte voorbeeld van zijn.

FC Twente ay ay ay ay

COTE!!!!!!!!!!!!

TAZ

P.S. Een kleine selectie uit de talloze YNWA varianten in de diverse stadions:

Liverpool FC
Celtic
Borussia Dortmund
FC Tokyo
Lierse SK
Royal Antwerp
Feyenoord
15 Reacties

Plaats een reactie

15 Reacties

 1. Stef

  Er is nog een clublied van FC Twente. namelijk: Rode broek en rode trui, dat zijn de Twente lui.(holadielaholala) Staat op de LP de Diekman sound!!!! (ken je klassiekers)

  20 juli 2019

 2. Mat

  Geweldig dat YNWA. Grensoverschrijdend, international, passend bij de vele buitenlanders in de selectie (een sociaal gebaar), al met al een echt voetballied waar ik elke keer weer kippenvel van krijg. Het lied van saamhorigheid, het lied van voetbaldieren, voetballiefhebbers en dat lied is symbolisch aan ons gegeven. Jong en oud kan het leren, jong en oud kan het uitspreken.

  Het Ay Ay Ay is een leuk riedeltje voor in de Hatrans Lounge, voor in de kroeg, voor naar de wedstrijd voor een ieder die het horen wil.

  De hele discussie is een nutteloze en had nooit opgestart mogen worden. Handen af van YNWA!

  20 juli 2019

 3. Frankieboy

  Waarom in vredesnaam je clublied ter discussie stellen. We moeten weer zo nodig iets unieks bedenken of een dramatisch en niets zeggend oubollig liedje terughalen. Stop ermee. Ik ben de zestig dik gepasseerd maar heb er niks mee. En de jongeren al helemaal niet. Net of je een 18 jarige weer op een typemachine wil laten werken. Als talloze clubs zich dit prachtige lied hebben omarmd dan zegt dat iets over de boodschap. En zoals tukkerpower zegt is het nog historisch onderbouwd ook. Afblijven.

  20 juli 2019

 4. octo

  en ook het hand in hand kameraden van feynoors, is gejat, is van Coal, en Abe Lenstra had het in de tijd bij sportclub Enschede geintroduceert, is gewoon door Johhny Hoes gejat, van andere text voorzien.

  20 juli 2019

 5. ihatereferees

  alhoewel ik de column goed geschreven vind, kan ik het niet met de uitkomst eens zijn. Als FC Twente Oldenzaal als speelstad zou hebben dan zou ik fc ay ay ay beter kunnen plaatsen. Oldenzaal staat namelijk landelijk bekend als carnavalsstad. Als een beetje zichzelf respecterende club kan je nu niet met zo’n plaatje aan komen kakken. Zolang er niets beters gevonden wordt dan YNWA lijkt het mij normaal dat dat ons opkomst lied blijft. Joop meende na het kampioenschap al een nieuw opkomst lied gevonden te hebben, maar die werd het ook niet. Nu een nieuw lied schrijven zal al snel omstreden zijn, de jeugdige supporters willen zo veel mogelijk kabaal en de ouderen zien liever een verzorgd lied.

  19 juli 2019

 6. Lotje

  taz heb je niet wat beter te doen dan ons clubllied te vernaggelen blijf van ynwa af

  19 juli 2019

 7. Henny

  Ik vraag mij af hoelang die TAS al supporter is !!!!! Blijf met de poten van
  You’ll Never Walk Alone af, Mafkees

  19 juli 2019

 8. PdB

  Originaliteit en creativiteit zijn je niet gegeven. Iedereen kan bijv. citeren uit een krant, tenzij je de schrijver zou zijn van het door jou vermelde artikel…
  Het lijkt erop dat jij je een bepaalde macht toedicht met je gezeur.
  Ik zal me – met tegenzin overigens – slechts 1 keer verlagen tot jouw niveau door te zeggen dat ik “Tukkerpower” niet meer zal lezen als zodanig, maar als “Rukkermauwer”.

  P.S.: Ik geloof niet in Sinterklaas en een Pieterman…

  19 juli 2019

  • Tukkerpower

   Zwakke reactie knul, Natuurlijk is het vervelend dat je tot een minderheid behoort die YNWA weg wil hebben. Ik heb zelfs een beetje medelijden met je maar ik zou zeggen, take it like a man and rememeber you’ll never walk alone (behalve deze keer misschien)

   19 juli 2019

  • MB

   Ay ay ay, mijn reactie op de suggestie ay ay ay.

   Waarom niet gewoon dit nummer in de tweede helft bij opkomst spelen?

   Het nummer is geen opkomst nummer, het is warrig, heeft geen logische flow en werkt zeer zeker niet opzwepend.

   Een kleine aanpassing aan YNWA, iets minder snel iets minder afraffelen, en 75%+ van het stadion is happy.

   Als er een nieuw lied moet komen dan is Hash Coke en Pillen in een energiek jasje de enige echte optie.

   20 juli 2019

 9. Henny

  Die Tukkerpower is EEN man naar mijn hart en een echter supporter

  19 juli 2019

 10. Lapaire

  Sorry Martin maar we gaan echt niet terug in de tijd! Dat ay ay ay liedje is zó ouderwets, de tekst klopt niet bah! Je mag juist trots op zijn dat zulke grote clubs YNWA gebruiken. Wel moet het met volle passie gezongen worden en vooral LANGZAMER…

  19 juli 2019

 11. PdB

  TAZ slaat wat mij betreft de spijker op z’n kop!
  Welke supporter wil geen eigen clublied?
  Oubollig of niet, het eigen clublied in Het Diekman werd destijds in elk niet afgeraffeld en dus met meer respect gezongen. Heb er nog mooie herinneringen aan.
  Ik denk dat Tukkerpower vast wel met zijn respect een ‘mooie’ betekenis kan hangen aan mijn initialen…

  19 juli 2019

  • Tukkerpower

   Feit: YNWA dateert al van 1945. Het is daarna door heel veel artiesten vertolkt. Zoals Perry Como, Frank Sinatra, Nina Simone en Louis Armstrong. De legendarische jazztrompettist deed dat al in 1959 in… Het Diekman-stadion! Ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de textielschool. De polygoon-beelden zijn er nog. You’ll Never Walk Alone is zodoende voor het allereerst ter wereld in een voetbalstadion te horen geweest in Enschede. Eerder in elk geval, dan op Anfield Road. Niet dat de FC Twente-supporters het vanaf dat moment omarmden: zij zingen het inderdaad pas bij elke wedstrijd sinds de overgang van Het Diekman naar De Grolsch Veste in… 1998.

   1998 dus, en dat gaan we nu na 21 jaar weggooien voor een rijmelarijtje van Gerard (Adam sleug Eva met de suukerbiete veur de kont) Hoeben? Of een liedje van van Hoevelaak? Sommige dingen zijn monumentaal en daar moet je van afblijven. …..Pak De Biezen.

   19 juli 2019

 12. Tukkerpower

  Nog een gek die de publieke opinie meent te moeten beinvloeden om YMWA af te schaffen. Misschien heb je aandelen in dat platenmaatschappijtje van Hoevelaak? Als dit zo doorgaat kun je straks in het rijtje van de ten Voorde’s en Wissings. Dan interpreteer ik TAZ in het vervolg als Tukkerse Azijn Zeiker.

  19 juli 2019

Laatste Nieuws

jan-streuer-pet-training-fc-twente jan-streuer-pet-training-fc-twente
Eerste elftal12 uur ago

Video: Streuer gaat flink onderuit tijdens interview met Vlap

Een opmerkelijk moment vandaag tijdens een interview van RTV Oost met Michel Vlap. Terwijl Vlap antwoord geeft op de vraag...

jan-streuer-pitch-invasion-grolsch-veste-2022 jan-streuer-pitch-invasion-grolsch-veste-2022
Eerste elftal12 uur ago

Streuer weigert nóg langer te wachten op twijfelende Brenet

Joshua Brenet heeft FC Twente gevraagd om de beslissing over zijn toekomst enkele dagen uit te stellen. De deadline was...

FC Twente Nieuws17 uur ago

Video: Douglas Franco Teixeira gepresenteerd als nieuwe verdediger S.C. Barbaros

Douglas Franco Teixeira dook onlangs nog op in het shirt van FC Twente. De tot Nederlander genaturaliseerde Braziliaan speelde mee...

Van-Wolfswinkel-Brama-Cerny-Bon-Boys-FC-Twente-Haaksbergen-Seizoen-2022-2023-Voorbereiding-Oefenwedstrijd Van-Wolfswinkel-Brama-Cerny-Bon-Boys-FC-Twente-Haaksbergen-Seizoen-2022-2023-Voorbereiding-Oefenwedstrijd
Eerste elftal17 uur ago

Unnerstall en Brama afwezig tijdens eerste veldtraining in Duitse Kamen

Voor de spelers van FC Twente is het trainingskamp in Duitsland van start gegaan met de eerste veldtraining. Onder het...

joshua-brenet-twente-nordsjaelland-2022 joshua-brenet-twente-nordsjaelland-2022
Eerste elftal18 uur ago

Brenet krijgt extra denktijd van FC Twente vanwege privéredenen

Het begint inmiddels een ware transfersoap te worden. Blijft Joshua Brenet bij FC Twente of kiest hij toch voor een...

vlap-dak-grolsch-veste-presentatie-2022 vlap-dak-grolsch-veste-presentatie-2022
Eerste elftal1 dag ago

Video: “Jullie dachten dat ik wegging hè? Maar hier is Vlappie weer!”

Na zijn vertrek was bijna iedereen er van overtuigd dat Michel Vlap niet terug zou keren in de Grolsch Veste....

BREAKING1 dag ago

Vlap blij met definitieve overstap: “FC Twente is een prachtclub om voor te voetballen”

FC Twente heeft met het definitief vastleggen van Michel Vlap een flinke slag geslagen op de transfermarkt. De aanvallende middenvelder...

BREAKING1 dag ago

DONE DEAL! FC Twente stunt met vastleggen ‘onhaalbare’ Vlap

FC Twente heeft voor een grote stunt gezorgd op de transfermarkt. De club heeft het voor elkaar gekregen om Michel...

issam-el-maach-rkc-2021-2022 issam-el-maach-rkc-2021-2022
Eerste elftal1 dag ago

Transfervrije doelman Issam El Maach op proef bij FC Twente

In de zoektocht naar een nieuwe derde doelman lijkt FC Twente uit te zijn gekomen bij Issam El Maach. De...

sam-karssies-interview-lachen-2022 sam-karssies-interview-lachen-2022
Eerste elftal2 dagen ago

Karssies verspreekt zich: “Unnerstall en Tyton zijn natuurlijk oud”

Sam Karssies leeft momenteel op een roze wolk. De 19-jarige keeper tekende vorige week een contract tot medio 2024 en...