Columns

Column: Het bizarre Twentejaar 2016

Column: Het bizarre Twentejaar 2016

Het was 19 januari 2016. De nieuwjaarsreceptie van FC Twente leek meer op een stille wake bij een ernstig zieke hartsvriend dan een feestelijke prelude van het nieuwe jaar. Bier dat al dood sloeg voor het glas geraakt kon worden, verbleekt rode bittergarnituurvlaggetjes, zwetende kaasblokjes, en plakken leverworst met diepzwarte randen. Twijfel of de verzamelde hits van Ronnie Tober nu wel of niet ten gehore gebracht moesten worden. Waar is de platenspeler? Goede raad was duur, te duur. Daarbij al die angstige gezichten die met dichtgeknepen billen en opspelende magen een nieuwe onheilstijding aan voelden komen. De feestneuzen, en polonaises waren slechts een vage herinnering aan een nog niet eens zo ver verleden. En dat, terwijl de aanwezigen nog in zalige onwetendheid verkeerden over de rampen zonder tal die de club zouden treffen in het qua ellende nimmer overtroffen jaar 2016. Een jaar dat echter ook de wonderbaarlijke herrijzenis van onze mooie club in zich droeg.

Aan het einde van dat jaar gekomen ontkomen we niet aan een korte terugblik. Overdenking en bezinning hoort bij de tijd van het jaar waarin het geboortefeest van de timmermanszoon uit Bethlehem en het wegknallen van weer 12 maanden hoog in het vaandel van een ieder staat. We staan stil bij hen die ons ontvielen. Dat waren, buiten de private sfeer van een ieder, nogal wat pop-iconen dit jaar. We kijken eens wat vaker om naar de mensen die het minder hebben getroffen dan ons, terwijl we toch ook dat kerstdiner tot een succes willen maken. We besluiten of we de oliebollen zelf maken of toch maar ergens gaan halen. We voeren een discussie of het echte Champagne of Duitse kietelwijn zal worden tijdens de jaarwisseling. We kijken samen naar de jaaroverzichten van het nieuws. Vol met godsdienstwaanzinnigen, zelfmoordterroristen, Brexit-ellende, ras naderende Trump misère en onzalige weersvoorspellingen.

De Tadic-betalingen dusan tadic
Nee, dan ons mooie clubje maar eens bij de hand genomen in retrospectief. Die 19e januari van 2016 werd aangekondigd dat de club een eigen onderzoek gaat doen naar de gang van zaken rond de afgesloten transfers in de periode van 2012-2015. Aanleiding was die dekselse onderhandse betaling van 1,8 miljoen betreffende de Tadic transfer die niet terug te vinden was in de boeken. Zelfs niet in de Gouden Gids of met tussenkomst van astraal begaafde geesten.

Knüppe
Een maand later vraagt de club uitstel van het inleveren van de halfjaarcijfers aan bij de licentiecommissie van de KNVB. Op 1 maart worden de uitkomsten van het onderzoek van Ben Knüppe “in het hoenderhok” bekend. Van den Belt moet zijn functie neerleggen en Trebbe, Ten Hag en De Winter moeten ontzettend opdonderen. Twente heeft de bond misleid en er heerst een ongezonde bedrijfscultuur bij de club, aldus Knüppe.

De FIFA
Het wellicht meest corrupte orgaan ter wereld dat zich FIFA pleegt te noemen, bestraft de club op 29 maart met een boete van € 170.000. Daar kan de KNVB niet bij achter blijven en nauwelijks een week later krijgt de club drie punten in mindering gebracht vanwege het intrekken van de jaarrekening. De voorzitter van de KNVB bestelt alvast een gepaste begrafenis voor de club.

Licentie kwijt
Op 1 mei levert Jacobs de aangepaste jaarrekening 2014/2015 en de halfjaarcijfers 2015/2016 in bij de Licentiecommissie. Hij heeft een goed gevoel dat het goed gaat komen, want de club voldoet inmiddels aan alle gestelde financiële voorwaarden. Op 10 mei belooft FC Twente de andere eredivisieclubs om een bedrag van 1,5 miljoen euro aan hen te betalen als een soort boetedoening voor de wandaden van het vorige bestuur. Nauwelijks een week later raakt de club de licentie kwijt. Er mag echter wel gestart worden in de Jupiler league. Ondertussen kondigt het Openbaar Ministerie een onderzoek door de FIOD aan naar de gang van zaken rond transfers. De club ligt op apegapen. Doodvermoeide zombies zonder hoop bevolken de Veste. Een uitweg lijkt zich niet meer aan te dienen.

FC Twente pikt het niet knvb-maffia-bert-van-oostveen-licentiecommissie
FC Twente tekent echter beroep aan tegen de straf van de licentiecommissie. “Voetballen in de Jupiler league staat gelijk aan een faillissement”, aldus de club. Een week later wordt een kort geding tegen de KNVB tegen aangespannen tegen deze gedwongen degradatie. Een aantal clubs ruikt bloed en proberen de club via de ECV te over te halen eieren voor het niet aanwezige geld te kiezen door met een zogenaamd compromis te komen. ‘Jullie houden de rechten op de tv-gelden en de promotieregeling wordt eenmalig versoepeld.’ …..ondertussen nemen wij graag jullie plaats in de Eredivisie in, was hierbij de bijna onzichtbare tekst op het mes dat al richting onderrug flitste.

De Centrale Spelersraad adviseert negatief over de uitspraak van de licentiecommissie, maar krijgt van de KNVB een dikke vinger voorgeschoteld. FC Twente verliest vervolgens het kort geding in Utrecht. Erger kan gewoon niet.

De uiteindelijke verlossing
En dan is daar die gedenkwaardige dag. Die dag waarvan ieder Twente-fan nog goed weet waar hij of zij toen was. Die dag die beslissend zou zijn voor de toekomst en het bestaan van de club. Vrijdag 17 juni 2016 beslist de beroepscommissie van de KNVB, rond een uur of twee, dat FC Twente een boete van € 180.000 moet betalen, maar wel in de Eredivisie mag blijven. De kreten van opluchting van Twente-fans overal ter wereld moeten samen welhaast de kracht van een gemiddelde atoombom hebben gehad. Wat een ontlading. Wat een opluchting. Wat een verademing van goed nieuws na jarenlang gezeik en gedonder.

Dat de werkelijkheid dikwijls bizarre sprongen maakt op de eeuwige reis door de tijd, bewijst het FC Twente van nu wel. De club heeft een loutering van ongekende omvang doorgemaakt in velerlei opzichten. Bestuurlijk wordt er weer normaal gedaan en hebben de fans een toezichthoudende rol gekregen. Er wordt weer naar de eigen regio en de binding met de regio gekeken. Dat wat kan is leidend in plaats van dat wat wil. Op het veld levert Hake een puike prestatie, evenals de jonge spelers. De recente defensie bestaat geheel uit spelers die ooit in de jeugd van de club hebben gespeeld en die jongens spelen doorgaans goed. Wie had dat twee seizoenen geleden durven voorspellen? FC Twente wordt weer genoemd als een doorgaans fris en fruitig spelende ploeg. Ondanks alle sportieve aderlatingen en gebrek aan financiële mogelijkheden staat de club op de 7e plaats in de Eredivisie.

We zijn er nog lang niet. De FIOD wacht nog, de garantstelling moet nog geregeld worden enzovoort. Sportief zal de jonge ploeg ook nog de nodige ups and downs mee gaan maken. Maar mensen wat mogen we trots zijn op de club en elkaar.

Clubliefde supporters-fc-twente-ajax-2016 [google]
De fans van deze mooie club, jij en ik, zijn door alle onheil en rampspoed heen massaal achter de club blijven staan. Zie de ‘Twente leeft’ Mars, zie de actie ‘Twente voor Twente’, zie het gegeven dat FC Twente op de top 3 na de meest trouwe aanhang heeft bij uitwedstrijden, zie de prachtige sfeer die er weer in de Grolsch Veste hangt. Na alle ellende is dat een hele positieve conclusie die we aan het eind van dit rampjaar kunnen trekken. Samen gaan we met vertrouwen en eensgezinde clubliefde de toekomst in.

Denk dus straks bij het laten knallen van de kurken of het vuurwerk even terug aan die gedenkwaardige middag van 17 juni en geef jezelf gerust een klopje op de schouder, want de club dat ben jij en ik en dat zijn wij samen, voor altijd. Dat is wat we uitgedragen hebben en uit zullen blijven dragen in de nog hele lange en hopelijk succesrijke toekomst die de club, ondanks en dankzij het bizarre Twentejaar 2016, voor zich heeft.

Ik wens u allen een gelukkig, succesvol en bovenal gezond 2017 toe!

COTE!!!

TAZ

[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties