Columns

Column: Het Roze Ros

Column: Het Roze Ros

Paul van der Kraan slaat het spreekwoordelijke plankje behoorlijk mis met het afwijzen van het verzoek van een Twente supporter om een supportersvereniging voor LHBTI op te richten. Lid worden van de TOS, Twentse Gouden Talenten, Vak P of andere ‘clubs’ van FC Twente vergt aanvraag, en is dus onderhevig aan goedkeuren.

De S in TOS staat voor sociëteit. Een sociëteit is een gesloten gezelligheidsvereniging. De Talent Group Twente, TGT, is exclusief voor jonge ondernemers of jonge mensen die aangemerkt worden als high potential door hun bedrijf, zo beschrijft fctwente.nl. Inhoudend dat kapitaalkracht of het hebben van een hoger IQ bepalend zijn voor lidmaatschap.

Kraan stelt in zijn reactie op het verzoek: dat er geen potentiële leden mogen worden uitgesloten op basis van etniciteit, genderidentiteit, religie of seksuele voorkeur’. Hetgeen correct is. Echter, is klassenjustitie geen probleem? Een stadion is essentieel een kastenstelsel. De bobo’s zitten decadent in hun skybox, kijken neer op de middenstand aan de lange zijde en het schorriemorrie aan de korte zijde. Het stadion is essentieel een reflectie van de maatschappij, waarin bepaalde vorm van segregatie plaatsvindt. Iedereen heeft daar vrede mee. Dus wat is het probleem met een lhbtqia+ georiënteerd hoekje?

Buiten statuten, reglementen en ander bureaucratisch geneuzel om is er zoiets als ‘zeitgeist’. Homo-emancipatie en acceptatie is ook in het gereformeerde dorp genaamd Enschede een lijdensweg geweest voor velen, en kan het nog steeds zijn. Het onderwerp lhbtqia+ is nu eenmaal een maatschappelijke discussie die meer aandacht vergt, vanwege behoefte aan inclusie en noaberschap door die groep. Zijn dat niet de kernwaarden waar FC Twente zoveel waarde aan hecht?

In De Veste klinkt soms gekscherend ‘het zijn de homo’s’. Daar worden zelfs Kamervragen over gesteld. Ik vraag me af: Is er geen reactie beter vanuit de club dan publiekelijk groen licht geven aan een ‘roze supportersclub’? Daarmee snoer je ze in Den Haag toch meteen de mond?

Stel er bestaat een roze club. Boeit het als er een regenboogvlag in het stadion hangt? Als een dude een bordje omhoog houdt met ‘Vlappie mag ik je slipje?’, ligt daar iemand wakker van? Statistisch en realistisch gezien kan zo’n vereniging helemaal niet groot worden, zie deze link. Groeit deze club wel, dan heb je een nieuwe (interne) markt aangeboord. Iedere hetero zoals ik die ooit in ‘t Bölke is geweest weet hoeveel deze groep kan zuupn’ en vedan goan!

Lang verhaal kort. Paul, throw them a bone!

Matthijs Bos

Opinie: Moet FC Twente een roze club accommoderen?


[totalpoll id="198474"]

Appgebruikers kunnen stemmen via deze link.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties