Columns

Column: Ramiz Zerrouki vs Ronald de Boer

Column: Ramiz Zerrouki vs Ronald de Boer

Gaat hij wel of niet? Niet, zegt FC Twente, hij is nu niet te koop. Maar oud-trainer Rob Baan zei in de jaren negentig al dat iedereen altijd te koop is. Als er maar genoeg wordt geboden. Wat Ramiz Zerrouki betreft. Ik durf er mijn hand niet voor in….. Het kan zomaar zijn dat hij over een paar weken bij de wedstrijd Twente - Feyenoord in het rood-witte shirt met de zwarte broek van de Rotterdammers speelt.

Deed me denken aan februari van het jaar 1993. Dezelfde Baan was trainer bij de FC dat draaide als een tierelier. De grote man was Ronald de Boer. Na een dramatische 5-0 thuisnederlaag in de openingswedstrijd tegen Feyenoord volgden er zeven overwinningen op rij met cijfers als 5-0 tegen Groningen, 5-1 tegen Utrecht, 4-0 tegen Go Ahead. De ploeg stond op de tweede plaats toen PSV Twente met 2-1 klopte. Maar Roda kreeg ook met 4-0 op de kop, Den Bosch met 5-0 en zo ging het maar door met De Boer als topscorer. Begin februari stond hij al op 11.

De FC had toen 19 wedstrijden gespeeld en stond op de vierde plaats met twee punten achterstand op Ajax en PSV. Eigenlijk draaide alleen PSV met o.a. Romario dat seizoen constant goed. Ajax en Feyenoord hadden problemen en konden niet overtuigen. Daarom wilde Ajax De Boer terughalen van de FC dat intussen door bijna alle kenners als kampioenskandidaat werd aangeduid. Baan mocht de beslissing nemen, want de heren bestuursleden (Van den Berg, Kasper en Kesler) zaten in het buitenland. Baan liet De Boer gaan. De FC beurde twee miljoen, maar kon fluiten naar de titel. Het werd uiteindelijk de vijfde plaats.

Dat de trainer zelf de knoop maar moest doorhakken, was uiteraard bizar. En dat hij het uiteindelijk deed, zoals hij heeft gedaan, was nog vreemder. Zo’n cruciale speler doe je toch niet weg als je kampioen kunt worden. Baan deed het. Ik snap het ten huidigen dage nog steeds niet. Bijzonder ludiek was de traktatie van Ronald de Boer zelf (en zijn toenmalige schoonvader) bij zijn afscheid. De 12.000 bezoekers van de thuiswedstrijd kregen een Mars met op de wikkel het woord 'Bedankt'.

Terug naar Zerrouki en naar Jan Streuer, zijn baas. Hou de poot strak, Jan. In de winterstop moet je zulke belangrijke spelers nooit wegdoen.

Gijs Eijsink

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties