Columns

Column: Twentse Ezels

Column: Twentse Ezels

Een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen. Stenen waar FC Twente zich aan heeft gestoten: Van Halst, Velderman, Garcia Garcia en natuurlijk de allergrootste dijenkletser Jan ‘entertainment’ Willem Naamvergeten (foto links).

Al deze stenen hebben een common denominator: Gebrek aan relevante werkervaring. Op TV zien we Van Hooijdonk, Gijp, Kieft, Sneijder, Borst, Maaskant, Van Basten en andere mooipraters. Een smorgasbord aan ex-profs, notoire op-naam-aangestelde faalhazen en clowns die commentaar mogen geven op een simpel doch vermakelijk spelletje. Hun job description is letterlijk: Mensen navertellen hetgeen ze net hebben gezien. Eigenlijk is een voetbalanalist iemand die geen enkele verantwoording of aansprakelijkheid heeft, omdat hij enkel achteruit hoeft te kijken. Zodra ze vooruit kijken gaat het vaak mis, pissen ze onmeunig naast de pot of trappen ze open deuren in.

Arnold Bruggink is wat mij betreft de beste voetbalanalist op TV. Maar als ik René Sjacheraar euh Wagelaar en Chris-heeft-het-vaak-mis Woerts Bruggink als TD hoor aandragen, dan gaan bij mij alle alarmbellen rinkelen. Waarom? Op basis van? Niemand, behalve iemand geboren met een zilveren lepel in de bips, wordt ‘zomaar’ even directeur bij een grootbedrijf. En zeker niet bij een hoogsensitieve BVO als FC Twente. Directeurtje spelen? Doe dat lekker bij VVV of Almere Shitty.

Mijn vraag is dus hoeveel scoutingsrapporten heeft Bruggink gemaakt? Hoeveel miljoenendeals heeft hij gesloten? Wat is zijn vooropleiding? Bruggink is bezig met een snuffelstage bij FC Twente en heeft wat input bij de jeugdopleiding, dat weten we. Maar is dat genoeg om een directeursfunctie te vervullen bij de meest fragiele club van Nederland?

Onno Jacobs, Jan Streuer, Paul van der Kraan, Ron Jans. Deze mensen mogen we bestempelen als meest succesvolle sleutelfiguren bij FC Twente de laatste jaren. Wat hebben deze mensen gemeen? 20+ jaar relevante werkervaring in hun specifieke vakgebied.
https://www.linkedin.com/in/onno-jacobs-3567461/details/experience/
https://www.linkedin.com/in/paul-van-der-kraan-91117661/

Boerenlogica is wat mij betreft: Bij FC Twente mogen enkel mensen met dergelijke profielen sleutelposities bezetten. Ik zeg absoluut niet dat Bruggink incapabel is. Ik zeg wel dat aanstellingen op basis van naam of faam niet werken bij FC Twente. Onze recente geschiedenis bewijst dit. Onomstotelijk.

Elke naam die klinkt, cultheld of niet, daarvan moeten we eisen dat deze minimaal 5 jaar 70 uur per week op de/een club heeft doorgebracht, of leiding heeft gegeven aan een grote organisatie. Ook de motivatie ‘het is een man van de club’ is een gevaarlijke sentimentele drogreden.

Als je aan een technisch directeur denkt, dan denk je aan iemand met het profiel van Jan Vennegoor of Hesselink. Jan werkt al jaren naar deze functie toe bij PSV. Dat is geen garantie voor succes, maar zijn ervaring en dagelijkse activiteiten zouden het risico op falen verkleinen. Bij FC Twente is falen een kwestie van 3 á 4 posities op de ranglijst dalen, alleen dat is aanleiding voor welbefaamde ‘reuring’.

De RVC en de directie doen er wat mij betreft dus verstandig aan om op cruciale posities ervaren mensen te zetten. Bovenal, een les te trekken uit de afgelopen 10 jaar en zich vooral niet andermaal als Twentse Ezels aan dezelfde steen der incompetentie te stoten.

Matthijs Bos

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties