Columns

Column: We’ll be back!!

Column: We’ll be back!!

Het is dan eindelijk gebeurd mensen. Gedegradeerd en terecht gedegradeerd! Het FC Twente dat we in de tweede helft zagen voetballen, deed mij sterk denken aan het elftal van FC Camping Aamsveen, het veteranenteam wel te verstaan. Waar ik ooit mannen als “Schele Henkie”, “Zwarte Gerrit”, “Sleutelhanger” en “Dikke Ton” voortijdig afgevoerd zag worden met diverse aanvallen van kramp of ander ongemak, zag ik dat nu bij mijn bloedeigen FC Twente op het hoogste niveau gebeuren. De een na de ander ging door zijn hoeven. Beschamend en vernederend gewoon. Dat doet pijn, veel pijn!

Het maakte op de een of andere manier de degradatie echter ook wat meer aanvaardbaar. Zo spelen verdient geen eredivisie. Het blies ook de woede weer in, over hoe het zover heeft kunnen komen. Hoe kan het verdomme dat je met relatief toch veel geld jezelf als club zo te kakken kunt zetten op voetbalgebied? Hoe kan het dat duurbetaalde, zichzelf bonussen toe-eigenende verantwoordelijken er zo’n bende van hebben kunnen maken?

Cultclub
Terwijl ik deze woorden schrijf, overheerst echter het gevoel van: “Kom op maar op met dat nieuwe seizoen”. Het land ziet en zag ons graag ten onder gaan. Dat is nu gebeurd, maar ik ben er van overtuigd dat we sterk terugkomen. We blijven met zijn allen achter ons FC Twente staan! De rit in de achtbaan van ellende is nu voorbij. De knagende onzekerheid is voorbij. Hoe pijnlijk ook. We moeten het met elkaar doen. We vormen een groep mensen die op elkaar is aangewezen, dwars tegen de antipathie vanuit het land in. Dat heeft ook iets moois en uitdagends, welke Twente supporter wil daar geen onderdeel van uitmaken? Liever gehaat en loyaal aan de club en de regio, dan slaaf van het gemiddelde volksoordeel.

Schoonmaak
Er zal echter ook actie dienen te worden ondernomen om de club weer een fundament onder de wankele poten te kunnen geven. Er is gefaald en flink gefaald. Van Halst en Velderman zijn hier, evenals de toekijkende RVC, verantwoordelijk voor. De spelers zijn er verantwoordelijk voor. Volgens de lichaamstaal van Velderman is Van Halst al zo goed als exit en ziet het er naar uit dat Fred Rutten de verantwoordelijkheid wil nemen om de club weer helemaal op te bouwen. Dat zouden flinke eerste stappen zijn. Een kritisch onderzoek naar de rest van het bestuur en de directie is echter op zijn plaats. Korten op het personeel? Dan ook zelf salaris of de bonus inleveren! Het zal zwaar worden om direct weer terug te keren naar de eredivisie, maar met de wil van de sponsors, de garantgroep en de supporters moeten we toch flinke stappen richting wederopbouw kunnen maken. Dat veel spelers van de huidige selectie niet meer terugkomen is hierbij eerder een zegen dan een vloek.

Volgens de lichaamstaal van Velderman is Van Halst al zo goed als exit
Volgens de lichaamstaal van Velderman is Van Halst al zo goed als exit

Pure Energie
Een van de eerste berichten, na de vernedering van afgelopen zondag, waar ik blij van werd, was de steunbetuiging van onze hoofdsponsor Pure Energie. Na een slapeloze nacht en wat overdenkingen gaf Alfons Wispels te kennen de club te blijven steunen en deed hij hierbij, volgens Velderman, een ‘genereus aanbod’. Klasse!! Zo hoort dat. Om de club blijven staan als de ellende van alle kanten op je afkomt. Zo belangrijk. Een dikke pluim voor Pure Energie!

Seizoenkaarten
Daarnaast biedt de degradatie naar de eerste divisie ook een mooie kans om de hondstrouwe supporters te belonen en nieuwe aanwas naar het stadion te krijgen. Via het aanbieden van een keuzemogelijkheid qua prijs bijvoorbeeld. Jawel, er zijn er duizenden voor wie een seizoenkaart gewoon niet te betalen is. Hoe voller het stadion, hoe meer de sponsoren bereid zijn om geld in de club te steken. Ik las dat Erik Dijkstra al een oproep deed om de prijzen met 50 % te verlagen. Tsja, massa is volume en kan uiteindelijk ook zwarte cijfers opleveren. Het zou ook een gebaar van respect richting de supporters zijn. Een erkenning van de belangrijke rol die de supporters hebben en hebben gehad in het (voort)bestaan van de club, met alle ellende van de laatste vijf jaren. Ik zou daarbij iedereen een keuzemogelijkheid geven om dezelfde prijs te blijven betalen of een korting te willen. Zij die een dergelijke korting belachelijk vinden, kunnen gewoon de normale prijs blijven betalen en steunen daarmee de club. Zij die de korting zien als een mooi gebaar van respect richting supporters voor alle ellende van de afgelopen jaren of voor wie een seizoenkaart gewoon te duur is nemen de korting en steunen daarmee ook de club. Iedereen moet dat uiteraard voor zichzelf uitmaken. Een stadion met 30.000 man is echter toch even weer wat anders dan de 18.000 waar ik Velderman over hoorde spreken. Het kan netto hetzelfde opleveren en daarbij ook nog als vliegwiel functioneren voor een spoedige wedergeboorte van ons aller FC Twente.

[google]

Zo’n vaste speelavond op de vrijdag heeft ook zo zijn voordelen op den duur. Ik denk in ieder geval dat een seizoenkaart voor het komende seizoen een collectors item wordt, een cult item.

De toekomst begint nu
Hoe dan ook, beste lezers. Onze toekomst begint nu! De toekomst van cultclub FC Twente! De toekomst die jij en ik mede samen vorm kunnen geven door te blijven komen. De toekomst waarin er maatregelen zijn genomen om herhaling te voorkomen. De toekomst waarin eindelijk afgerekend kan worden met alle spoken uit het verleden. De toekomst waarin wij om onze mooie club heen blijven staan en gezamenlijk onze liefde blijven betuigen, maar vooral een toekomst waarin we ons hopelijk weer druk kunnen maken over het voetbal in plaats van de randverschijnselen. Ik heb er verdomme zin in. We zullen de Twentse feniks uit haar as zien verrijzen. FC Twente is meer dan een gevoel. FC Twente is voor altijd onze club! Dat zal een ieder de komende jaren gaan merken.

We’ll be back!!

COTE!!!!

TAZ

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties