Connect with us

Columns

Column: déjà vu

Gepubliceerd

op

Afgelopen week had ik ernstig last van een déjà vu. Ik meende stellig te weten dat ik een aantal gebeurtenissen al eerder in dezelfde setting had meegemaakt. Te beginnen met de rellen tijdens en na afloop van FC Utrecht- FC Twente en met name de reacties daarop van de direct betrokkenen. Ik noem even achtereenvolgens: de politie in Utrecht, die vond dat nu de grens was bereikt. Diverse politici, die lieten weten dat de nieuwe voetbalwet lang niet streng genoeg was en dus aangepast moest worden en dat burgemeesters deze wet ook veel strin*genter zouden moeten toepassen.

De burgemeester van Utrecht, die liet weten dat het eigenlijk de schuld van de supporters van FC Twente was. En FC Twente dat aangaf dat de Utrecht- supporters begonnen waren met vuurwerkgeluiden en dat zij pas daarna met het afsteken van vuurwerk waren begonnen.
Die laatste opmerking doe ik maar af als een vergissing. Daar heeft iedereen wel eens recht op.
Want als dat niet het geval is moet ik toch ernstig twijfelen aan de verstandelijke vermogens van de zegsman.

Hij geeft immers impliciet aan dat de supporters van Twente niet met vuurwerk gegooid zouden hebben indien er van de kant van FC Utrecht alleen sinterklaasliedjes gezongen zouden zijn.
Waarom dan wel vuurwerk meegenomen? Helpt natuurlijk wel als je je identificatiekaart of paspoort bent vergeten, want dan weet iedereen natuurlijk onmiddellijk dat je uit de vuurwerkstad komt.

Overigens terzijde: gelet op de hoeveelheid vuurwerk die al vanaf eind november in Enschede wordt afgestoken vraag ik me in gemoede af hoe het met het handhavingsbeleid van de sterke arm staat. Niet dus, kennelijk.

Terug naar de burgemeester van Utrecht die even dacht dat hij nog Tweede Kamerlid was en alleen maar iets hoefde te roepen zonder verantwoordelijkheid te dragen. Het was de schuld van de supporters van FC Twente. Dat was geen vergissing, dat was een ernstige misser van een gezagsdrager die de plank ook anderszins wel eens misslaat. Hij is nog steeds verantwoordelijk voor de openbare orde en dus ook voor de inschatting van zijn korpschef dat deze wedstrijd niet ingeschaald hoefde te worden als risicowedstrijd.

Hoe dom kun je zijn? Na afloop van de bekerwedstrijd in het vorige seizoen tussen beide clubs in Enschede werden enkele reservespelers van FC Utrecht belaagd of aangevallen door fans van FC Twente. Dat wordt niet vergeten.
Ik vraag mij echt af hoe deze beslissing tot stand is gekomen: geen overleg tussen de politie Utrecht en die van Enschede?

Ondenkbaar. Incidenten van voorgaande jaren worden immers met graagte aangegrepen om combi-vervoer of andere nog zwaardere maatregelen af te kondigen. Zou de nieuwe politiewet van Opstelten dit hebben voorkomen?
Blunder van Aleid Wolfsen dus, en niet de eerste.

Dan de politiek. Na de veldslag in Beverwijk (1997) moest er volgens de politiek wat gebeuren. Zo kon het niet langer. Er werd een stuurgroep met een dure naam ingesteld. Kort samengevat als ‘bestrijding voetbalvandalisme’.

Michael van Praag en ondergetekende mochten er namens de KNVB zitting in nemen. In de beginfase waren natuurlijk de clubs de gebeten hond in de ogen van de overheid en ook wel terecht.
Maar nadat de clubs een inhaalslag hadden gemaakt op het gebied van veiligheid en publieksbeleid, die heel veel geld kostte, was het woord aan de overheid.

KNVB en clubs bleven vragen om strenger optreden tegen hooligans, zulks naar Engels voorbeeld. De politiek bleef echter langs de zijlijn staan en gedroeg zich zo nu en dan, als er weer een incident met supporters was geweest, als die ouders die zich met de wedstrijdleiding bemoeien. U kent ze vast wel: veel schreeuwen en niet erg zinvol.

In 2007 was de KNVB het eindelijk beu en stelde met de Vrije Universiteit uit Amsterdam zelf een voetbalwet samen die ten langen leste in 2010 werd aangenomen, nadat de politiek die wet met het schaamrood op de kaken had overgenomen.

Na FC Utrecht-FC Twente riep de politiek vol overtuiging dat de wet moest worden aangescherpt, naar Engels model.

Dat riep de KNVB dus al in 1997!

Henk Kesler

Bestel nu de FCTwente.NU wandkalender 2012, klik hier.

Laatste Nieuws

Eerste elftal9 uur ago

Dit is hem: De eredivisiebal voor het seizoen 2022-2023

Het ontwerp van de nieuwe Derbystar eredivisiebal voor seizoen 2022-2023 is bekend. De bal is ontworpen door Barry Pirovano, die...

ivar-van-dinteren-espn-twente-pec-zwolle-2022 ivar-van-dinteren-espn-twente-pec-zwolle-2022
Eerste elftal10 uur ago

Done deal: Assistent-trainer Van Dinteren blijft FC Twente wel trouw

Assistent-trainer Ivar van Dinteren heeft zijn contract verlengd bij FC Twente. Hij blijft hoofdtrainer Ron Jans nog een jaar trouw,...

heubach-booth-ten-hag-cairo-bekerfinale-2001 heubach-booth-ten-hag-cairo-bekerfinale-2001
Eerste elftal12 uur ago

Op deze dag in 2001: Sander Boschker wordt bekerheld FC Twente

Vandaag exact 21 jaar geleden won FC Twente de finale van de KNVB Beker van PSV in de Kuip. Sander...

excelsior-heracles-play-off-2021-2022 excelsior-heracles-play-off-2021-2022
Eerste elftal18 uur ago

Samenwerking Heracles en FC Twente niet in gevaar door degradatie

Door de degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie gaat de begroting van Heracles met minimaal een derde achteruit. Dit heeft...

Eerste elftal21 uur ago

Opmerkelijk: Heracles-supporter die Cerny sloeg, ontsnapt aan zitting bij de rechtbank

De Heracles-supporter die Vaclav Cerny in het gezicht sloeg, wordt niet vervolgd. Dit meldt de TC Tubantia. Het voorval gebeurde...

cornervlag-vak-p-grolsch-veste-februari-2022 cornervlag-vak-p-grolsch-veste-februari-2022
Eerste elftal21 uur ago

Veldencompetitie: Grasmat Grolsch Veste eindigt op een vijfde plek

FC Twente had afgelopen seizoen weer één van de beste beoordeelde speelvelden van de eredivisie. De grasmat van de Grolsch...

tim-gilissen-technisch-directeur-heracles-almelo-2020 tim-gilissen-technisch-directeur-heracles-almelo-2020
Eerste elftal1 dag ago

Voorzitter én technisch directeur verlaten gedegradeerd Heracles

Twee dagen na de degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie hebben voorzitter Hans Bredewoud en technisch directeur Tim Gilissen besloten...

jeffrey-de-lange-twente-graafschap-knvb-beker-2020-2021 jeffrey-de-lange-twente-graafschap-knvb-beker-2020-2021
Eerste elftal1 dag ago

Komst ervaren Tyton slecht nieuws voor talentvolle De Lange

FC Twente heeft vandaag Przemyslaw Tyton gepresenteerd als de tweede versterking voor het volgende seizoen. De 35-jarige Pool tekende afgelopen...

nico-jan-hoogma-directeur-knvb nico-jan-hoogma-directeur-knvb
Eerste elftal1 dag ago

Hoogma definitief uit beeld als opvolger Van der Kraan bij FC Twente?

De kans dat Nico-Jan Hoogma de opvolger wordt van Paul van der Kraan lijkt met de dag kleiner te worden....

tyton-fc-twente-2022-2023 tyton-fc-twente-2022-2023
BREAKING1 dag ago

DONE DEAL: FC Twente presenteert 35-jarige Poolse doelman Tyton

FC Twente heeft de tweede aankoop voor het seizoen 2022-2023 gepresenteerd. Het betreft de 35-jarige doelman Przemyslaw Tyton. Hij heeft...