Eerste elftal

Arnautovic reed auto Twente-teamgenoot in de prak: "Niemand was echt verbaasd"

Arnautovic reed auto Twente-teamgenoot in de prak: "Niemand was echt verbaasd"

Marko Arnautovic kwam in 2006 als talent naar FC Twente, drie jaar later vertrok hij als ster naar het grote Internazionale. In zijn periode in Twente maakte Arnautovic indruk. Niet alleen als voetballer, maar ook als persoon. 'Een leuke gek', zo werd de spits omschreven. Vanavond om 18:00 uur speelt de inmiddels 35-jarige Oostenrijker tegen tegen Nederland, het land waar zijn profcarrière begon.

Romano Denneboom weet nog goed dat hij bij FC Twente teamgenoot was van Arnautovic. Zo herinnert de oud-middenvelder zich nog dat trainer Steve McClaren aan Arnautovic vertelde dat hij de volgende wedstrijd niet in de basis zou beginnen. "Ik dacht dat Marko boos was", vertelt Denneboom in gesprek met NU.nl. "In plaats daarvan hoorde hij McClaren aan, gaf hij hem een aai over zijn bol en liep hij weg. Elke speler die dat bij zijn trainer doet, zou worden geschorst. Marko niet. Iedereen wist: dit is typisch Marko. Een beetje gek, in de goede zin van het woord."

Arnautovic had schijt aan alles en iedereen en deed zijn eigen ding. Dat maakte hem geliefd bij zijn teamgenoten. "Bij Marko wist je dat er uit het niets iets vreemds kon gebeuren. Hij kon de raarste en meest briljante dingen doen. Dát maakte het zo interessant om met hem te voetballen", legt Denneboom uit. "Wij zagen dat Marko speciale kwaliteiten had. Zo'n speler komt maar eens in de zoveel tijd voorbij. Dan laat je zo'n speler soms eens over de grens gaan."

Youssouf Hersi speelde anderhalf jaar lang samen met Arnautovic. "Marko zei meteen: 'Jongens, ik kom hier om goals te maken.' Wij hadden veel persoonlijkheden in ons team. Sander Boschker, Blaise Nkufo en Rob Wielaert. Normaal gesproken komen jonge spelers wat verlegen binnen. Marko had overal schijt aan. Maar eerlijk gezegd kon hij direct goed mee. Ik weet nog dat hij vaak zei dat hij met Zlatan Ibrahimovic zou gaan voetballen. Dat was zijn grote voorbeeld. Hij had er veel van weg, qua techniek en fysiek. Hij was zó sterk. Zijn nek was bizar breed. Hij was net zo vol van zichzelf als Zlatan", lacht Hersi.

Bij FC Twente reed Arnautovic, die geen rijbewijs had, zelfs een auto van een teamgenoot tegen een muur. "Toen wij dat hoorden, was niemand echt verbaasd", zegt een lachende Hersi. "De volgende dag kwam Marko lachend op de club. Hij zat er niet mee. 'Ik betaal voor de schade', zei Marko. Toen was het klaar. We konden er allemaal hard om lachen."

Arnautovic heeft dan wel een grote bek, maar ook een klein hartje. Orlando Engelaar haalde de Oostenrijker vaak op voor trainingen. In de auto werden ook over serieuze dingen gepraat. "Vergis je niet, Marko is een intelligente jongen met wie je kunt praten", zegt Engelaar. Ook Denneboom herinnert zich die kant van Arnautovic. "Ik sprak hem nog in zijn tijd bij West Ham United. Toen was hij geïnteresseerd in hoe het met mij ging. Marko is soms wat gek, maar ook een topgozer. Je moet hem, net zoals McClaren bij die aai over z'n bol, een beetje zijn gang laten gaan", besluit Denneboom.

Arnautovic gaat vanavond om 18:00 uur met Oostenrijk in actie komen tegen Nederland. Vermoedelijk staat de 35-jarige spits in de basis in deze laatste groepswedstrijd, die voor beide landen nog belangrijk is. De wedstrijd wordt gespeeld in het Olympiastadion in Berlijn.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties