Eerste elftal

Bas Dost zakt in elkaar tijdens AZ - NEC, wedstrijd definitief gestaakt

Terwijl veel Twente-supporters hoopvol zaten te kijken naar de laatste minuten van AZ - NEC, de Alkmaarders stonden op dat moment thuis met 2-1 achter tegen NEC, sloeg het noodlot toe. Het was NEC-spits Bas Dost die bij het terugrennen naar eigen helft plotseling in elkaar zakte. Scheidsrechter Jeroen Manschot had niet direct in de gaten wat er aan de hand was en liet de counter van AZ lopen. Pas toen de aanval was afgewend floot hij en renden de medici het veld op.

Er heerste een doodse stilte in het stadion, maar gelukkig was er na iets meer dan vijf minuten goed nieuws. Bas Dost was weer bij kennis en werd per brancard het veld afgedragen. Zowel het publiek van NEC als dat van AZ scandeerde zijn naam. Bas Dost deed bij zijn aftocht zijn hand omhoog als dank voor de steun.

Na afloop stond Wilco van Schaik, algemeen directeur van NEC, voor de camera van ESPN en vertelde wat er gebeurde binnen het stadion. "Hij ging even rechtopzitten toen zijn vader er bij was. Hij wilde net ook nog even wat tegen de spelers zeggen. Het was voor ons wel even heftig toen je hem zag gaan." Op dat moment breekt Van Schaik en komen de tranen. Tranen van schrik en van opluchting. "Het heeft veel indruk gemaakt op de staf en spelers. En dan zie je maar weer hoe betrekkelijk het allemaal is."

Bas Dost is afgevoerd naar het ziekenhuis waar bij nader zal worden onderzocht. Omdat de impact groot was bij beide clubs is besloten om de wedstrijd, waarvan alleen nog vijf minuten blessuretijd op de klok stonden, definitief te staken. De KNVB zal volgende week met een update komen wanneer de wedstrijd wordt afgemaakt.