Eerste elftal

Bestuurders Nederlandse voetbalclubs opgelicht en met de dood bedreigd, KNVB stapt naar politie

Bestuurders Nederlandse voetbalclubs opgelicht en met de dood bedreigd, KNVB stapt naar politie

Bestuurders van voetbalclubs uit binnen- en buitenland worden opgelicht en met de dood bedreigd. Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf, dat een tip ontving. Eén of meerdere personen uit Nederland, waaronder een 26-jarige voetballer, hebben zich voorgedaan als directieleden van voetbalclubs om spelers te (ver)kopen en daarbij voorschotten tussen de 2.500 en bijna 20.000 euro te ontvangen. Clubs in de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie en zaakwaarnemers uit België, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Zweden en Oost-Europees land zijn in ieder geval slachtoffer.

"De werkwijze is hetzelfde: iemand neemt de identiteit aan van een directielid van een voetbalclub en toont interesse voor een speler", valt te lezen op de website van De Telegraaf. "Daarna wordt om een voorschot gevaagd voor een medische keuring, een gage voor een zaakwaarnemer of 'belasting' voor een voetbalbond. De KNVB is naar de landelijke eenheid van de politie gestapt."

"We nemen de zaak zeer serieus. Vanwege doodsbedreigingen die er zijn geuit en het internationale karakter", zegt Mark Boetekees, bestuurssecretaris van de KNVB. De KNVB heeft clubs gevraagd alert te zijn, gedupeerden hebben aangifte gedaan bij de politie. "Maar wij hebben nu als KNVB de landelijke eenheid van de politie ingelicht om de zaak naar een hoger niveau te tillen."

Onder meer een directielid van een KKD-club, die nietsvermoedend door een Belgische zaakwaarnemer werd gevraagd naar opheldering over onderhandelingen die door hem gevoerd zouden zijn, is slachtoffer. "Ik wist niet waar het over ging. Toen bleek dat iemand zich als mij had voorgedaan om een speler te kopen. Ik kreeg een contractvoorstel onder ogen met mijn naam eronder en het logo van onze club. Het zag er erg professioneel uit. De speler moest dan wel gekeurd worden. De zaakwaarnemer betaalde daarvoor een voorschot van 2500 euro."

De Telegraaf besluit het artikel: "Volgens alle gedupeerden is de oplichter een 26-jarige voetballer met een dubbele nationaliteit die speelde bij de jeugd van Sparta, Roda en een Zweedse club. De Telegraaf zocht dinsdag contact met hem, maar hij was onbereikbaar voor commentaar." Of FC Twente ook slachtoffer is, is niet bekend. Alle slachtoffers willen anoniem blijven.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties