Eerste elftal

Data-analist onthult: Dit is het (verrassende) geheim van FC Twente in De Grolsch Veste

Data-analist onthult: Dit is het (verrassende) geheim van FC Twente in De Grolsch Veste

FC Twente is al 23 thuiswedstrijden in de eredivisie op rij ongeslagen. Op 7 mei 2022 verloor FC Twente met 1-2 van Fortuna Sittard, vervolgens werd er negentien keer gewonnen en viermaal gelijkgespeeld. Er was vrees dat de reeks er tegen Feyenoord aan zou gaan, maar niets bleek minder waar: FC Twente won met 2-1. Maar hoe kan het nou dat FC Twente zo goed is in eigen huis? Wat is het geheim van De Grolsch Veste?

In de podcast Scorebordjournalistiek van Voetbal International onthult data-analist Bart Frouws wat het geheim van de goede prestaties van FC Twente in De Grolsch Veste is. Dit is niet wat je misschien verwacht. "Je verwacht als je in De Grolsch Veste voor die volle bak speelt, dat je misschien op handen gedragen wordt, misschien meer duels aangaat en verhoudingsgewijs meer duels wint. Maar dat blijkt helemaal niet het geval, dus dat is niet het geheim van Twente. Dat vond ik wel opvallend. Je ziet wel clubs waar dat een beetje meespeelt, maar niet bij Twente. Dat is dus niet de verklaring voor waarom ze het zo goed doen in De Grolsch Veste."

"Wat opvallend is, is dat Twente in uitwedstrijden juist meer passt, meer balbezit heeft en nauwkeuriger is in die passing. Dat komt ook wel een beetje omdat ze daar minder presteren, dus geregeld op achterstand staan. Dan krijg je wat vaker de bal. Dat kan een verklaring zijn, maar het is dus blijkbaar niet zo dat Twente veel dominanter speelt in thuis- dan in uitwedstrijden als je kijkt naar balbezit", aldus Frouws.

"Ik heb gekeken wat dan wel de oorzaak zou kunnen zijn. Dat zit hem simpelweg in het afronden. Het is een beetje alsof je in De Grolsch Veste weet waar de doelen staan. Dat je weet: nou, als ik dat reclamebord ongeveer in het vizier krijg, moet ik gaan schieten en weet ik waar ik op moet mikken", lacht de analist.

Dan serieus. "Ze schieten thuis een stuk meer dan uit. Gek genoeg krijgen ze thuis wel meer schoten tegen dan uit, dat is ook wel opvallend. Overperformen is een woord dat je sinds afgelopen zomer eigenlijk niet meer kunt gebruiken, maar dat is wel wat er aan de hand is."

"Sinds de start van vorig seizoen hebben ze ruim tien doelpunten meer gemaakt in thuiswedstrijden als je het vergelijkt met wat ze op basis van expected goals hadden mogen verwachten. Aan de andere kant van het veld hebben ze ook nog eens negen goals minder tegen gekregen dan ze hadden mogen verwachten. Dat is wat thuis heel goed gaat: de tegenstander schiet veel slechter en zij schieten een stuk beter. Uit hebben ze juist vijf goals minder gemaakt, daar zit dan een beetje het verschil. Thuis schiet je die ballen er wel in en uit dan weer net niet", zegt Frouws.

Gaat dit gelijktrekken over de lange termijn of is dit iets waar je als ploeg in gaat geloven dat het zo blijft. "Dat vind ik een goede vraag. Door de bank zie je bij clubs heel vaak dat als ze overpresteren, dat het wel weer naar beneden gaat. Alleen dit is zo'n apart verschil tussen thuis en uit, ik heb eigenlijk nog nooit gekeken of er zo'n thuis- of uitsyndroom te vinden is in dat opzicht."

"Thuis scoren ze dus bovengemiddeld veel meer en uit is dat juist andersom. Dat is de crux van het verhaal. Het zit dus niet in het meer duels aangaan, het meer passen of iets dergelijks. Het is simpelweg dat ze thuis qua afronden veel beter presteren dan verwacht en uit doen ze dat helemaal niet", besluit Frouws.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties