Eerste elftal

De bijzondere reis van Bas Kuipers: Van bankzitter bij ADO naar Champions League met FC Twente

De bijzondere reis van Bas Kuipers: Van bankzitter bij ADO naar Champions League met FC Twente

Bas Kuipers is bij FC Twente de opvolger van Gijs Smal. De linksback, die in augustus zijn dertigste verjaardag viert, komt voor een onbekend bedrag over van Go Ahead Eagles en heeft een vierjarig contract getekend in Enschede. Het is een bijzondere reis naar De Grolsch Veste geweest voor Kuipers: na zijn vertrek bij Ajax in 2015 speelde hij nooit meer voor een écht grote club.

Kuipers, geboren op 17 augustus 1994 in Amsterdam, werd in 2001 ontdekt door Ajax. Hij doorliep de jeugdopleiding van de club, maar schopte het niet tot het eerste elftal. In 2014 ging Kuipers zijn geluk beproeven bij Excelsior, dat destijds in de eredivisie speelde. In Kralingen veroverde de linksback snel een basisplaats. Na een seizoen op huurbasis vertrok Kuipers transfervrij naar Excelsior, de club die hij in 2017 weer transfervrij verliet voor een avontuur bij ADO Den Haag.

In Den Haag kwam Kuipers niet veel aan spelen toe. In anderhalf jaar tijd zat hij in 51 wedstrijden bij de selectie, maar mocht hij slechts vier keer in de basis beginnen en driemaal invallen. Hij mocht in januari 2019 dan ook vertrekken naar het Roemeense FC Viitorul, dat nu gefuseerd is met Farul Constanta en de naam FCV Farul Constanta kent. Het huwelijk met de Roemeense club was niet succesvol: na een half jaar werd het contract van Kuipers ontbonden.

Kuipers ging na zijn kortstondige avontuur op proef bij NEC Nijmegen, dat in de Keuken Kampioen Divisie speelde. Razendsnel wist hij de technische staf te overtuigen: twee dagen na zijn eerste training tekende Kuipers een contract in Nijmegen. De vleugelverdediger werd direct basisspeler en was een stabiele factor. Na het seizoen werd de optie in zijn contract echter niet gelicht, waardoor hij transfervrij kon vertrekken naar Go Ahead Eagles. In Deventer is gebleken dat Kuipers een laatbloeier is.

Het eerste seizoen voor 'Kowet' was meteen geweldig voor Kuipers: met vijf goals en vijf assists in 36 KKD-wedstrijd had hij een belangrijk aandeel in de promotie naar de eredivisie, die op de allerlaatste speeldag werd behaald. In de eredivisie werd Kuipers vervolgens aanvoerder bij Go Ahead Eagles van de teams die knap dertiende (2021-2022) en elfde (2022-2023) werden. In deze seizoenen was hij eenmaal goed voor nul goals en drie assists en eenmaal voor één goal en drie assists.

Afgelopen seizoen was Kuipers' meest succesvolle tot nu toe. Hij maakte vijf goals en gaf vier assists in 33 eredivisiewedstrijden en wist Europees voetbal te behalen met Go Ahead. Dat gebeurde via de play-offs, waarin NEC Nijmegen en FC Utrecht op vreemde bodem werden verslagen. De teller stopt voor Kuipers nu op 122 competitieduels (waarvan 36 KKD) voor Go Ahead, waarin hij 13 keer trefzeker (5 keer in KKD) was en 14 assists gaf (5 in KKD). Dat terwijl hij in de rest van zijn carrière maar één keer scoorde en vier assists gaf.

Kuipers tekende onlangs een vierjarig contract bij FC Twente, waarmee hij de Champions League ingaat. Hij gaat de concurrentie aan met Anass Salah-Eddine en Mats Rots voor een basisplaats in de voorrondes van het miljardenbal. Dat is toch bijzonder voor iemand die in zijn jongere jaren geen basisplaats wist te veroveren bij ADO Den Haag en het Roemeense FC Viitorul. Kuipers is een laatbloeier, die naar FC Twente vertrekt op de piek van zijn carrière tot dusver.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties