Eerste elftal

Een clubman aanstellen als nieuwe trainer? "Rutten presteerde beter dan de buitenstaanders"

Een clubman aanstellen als nieuwe trainer? "Rutten presteerde beter dan de buitenstaanders"

Bij de zoektocht naar een nieuwe trainer komen de nodige sentimenten kijken. De ene supporter ziet het liefst iemand met veel ervaring en de ander ziet graag iemand komen met een hart voor de club. Maar is het wel zo verstandig om een clubman aan te stellen als trainer? Bart Vlietstra van de Volkskrant deed onderzoek naar de trainer vanaf 2000 en kwam tot de volgende conclusie.

Er was tussen 2000 en nu slechts één iemand trainer die ook het shirt van FC Twente droeg, Fred Rutten. In twee periodes won hij de KNVB-beker en loodste hij de club naar de voorrondes van de Champions League. Omdat Rutten in zijn eerste periode begon voor 2000 wordt nu alleen het punten totaal van zijn tweede periode meegenomen. Dit komt neer op gemiddeld 1,88 punten per competitiewedstrijd. Hiermee is hij de beste Nederlandse trainer, maar twee trainer scoorden beter.

Steve McClaren scoort het hoogst met een gemiddelde van 2,28 punten per competitiewedstrijd. Zijn opvolger Michel Preud'homme scoorde iets lager met 2,09 punten. Sindsdien kwam er volgens de data van Opta niemand meer in de buurt. Dat is niet zo gek, want na de gloriejaren onder McClaren en Preud'homme zakte FC Twente ver weg door de financiële problemen. Degene met het laagste puntengemiddelde is Gertjan Verbeek met gemiddeld 0,56 punten per wedstrijd. Na zijn ontslag degradeerde FC Twente naar de eerste divisie.

Naast clubman Fred Rutten waren er sinds 2000 dertien andere trainers werkzaam bij FC Twente. René Vandereycken, Rini Coolen, Jan van Staa, Steve McClaren, Michel Preud'homme, Co Adriaanse, Alfred Schreuder, Michel Jansen, René Hake, Gertjan Verbeek, Marino Pusic, Gonzalo Garcia Garcia en Ron Jans. Die scoorden samen gemiddeld 1,6 punten per competitiewedstrijd.

De conclusie van Vlietstra: "Door de extreme schommelingen in budget is het bij Twente lastig vergelijken. Toch is het best opvallend dat ‘de Trots van het Oosten’ nooit meer voor een clubman koos, want Rutten presteerde uiteindelijk qua puntengemiddelde beter dan de buitenstaanders: 1,88 om 1,6."

Poll

Zie jij graag weer een clubman aan het roer bij FC Twente?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties