Eerste elftal

Eerste overwinning in de clubgeschiedenis was tegen Heracles, Drost speelde toen nog in het zwart-wit

Eerste overwinning in de clubgeschiedenis was tegen Heracles, Drost speelde toen nog in het zwart-wit

Komend weekend staat de Twentse derby weer op het programma. Wat niet iedereen zal weten is dat FC Twente haar eerste officiële overwinning boekte tegen de rivaal uit Almelo. Op 5 september 1965 won de ploeg uit Enschede met maar liefst 4-1 van de Almeloërs. Het gebeurde in de derde speelronde van het seizoen 1965-1966. Voormalig FC Twente-speler en trainer Issy ten Donkelaar kan het zich nog goed herinneren.

Hij was één van de spelers van Sportclub Enschede die na de fusie met de Enschedese Boys behoorde tot de eerste selectie van het nieuw opgerichte FC Twente. "Bij ons was het toen een beetje een allegaartje. Het moest nog een team worden. Maar tegen Heracles stonden we er. Er was altijd al sprake van rivaliteit, dat was met Sportclub ook al zo. Het Diekman-stadion zat niet voor niets vol met 17.000 toeschouwers", zo vertelt hij in gesprek met Bert Schabbink van RTV Oost.

Makkelijk ging het destijds niet, want Heracles kwam na een kwartier spelen via een strafschop op een 1-0 voorsprong. Een kwartier later scoorde Dais ter Beek de gelijkmaker waarna de hemel openscheurde en het één groot waterballet werd. "We dreven op het veld. Toen moest het op karakter gebeuren en dat lukte goed."

In de 54e minuut scoorde Ten Donkelaar zelf de 2-1 waarna Hans Roordink en Egbert ter Mors de 3-1 en 4-1 scoorden. Opmerkelijk feitje is dat Epy Drost toen nog als aanvaller speelde voor Heracles. "Ik meen rechtsbuiten", zo weer Ten Donkelaar zich te herinneren. "Goede voetballer, maar heel flegmatiek." Drost werd de zomer erop overgenomen door FC Twente waar hij om werd geschoold tot verdediger en uitgroeide tot mister FC Twente.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties