Eerste elftal

Eredivisie start met testen digitale meldplicht en wil keihard optreden tegen misdragende fans

Eredivisie start met testen digitale meldplicht en wil keihard optreden tegen misdragende fans

De Eredivisie CV, de KNVB en de politiek zijn druk bezig met het harder aanpakken van misdragende voetbalsupporters. Afgelopen week is de gezamenlijk aanpak voor 'gastvrij en veilig voetbal' besproken in een topoverleg. Daarbij waren ministers Helder (VWS) en Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid), Marianne van Leeuwen (directeur betaald voetbal KNVB), Jan de Jong (directeur Eredivisie CV), Marc Boele (directeur Keuken Kampioen Divisie), regiegroep voetbal en veiligheid en het Supporterscollectief aanwezig.

Uit het overleg is voortgekomen dat de eredivisie gaat starten met het testen van de digitale meldplicht. "We zijn enorm blij dat we nu kunnen starten met het experiment rondom de digitale meldplicht en wordt uitgerold bij de eerste drie gemeentes. Dit zorgt ervoor dat wij samen met de politie, mensen met een stadionverbod effectief buiten de stadions kunnen houden", vertelt Jan de Jong, directeur van Eredivisie CV, op de officiële website van de eredivisie.

Ook Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, komt aan het woord. "Er is niet één oplossing voor het bestrijden van dit probleem, het gaat om elkaar aanvullende maatregelen van alle partijen die verantwoordelijkheid dragen op dit gebied: KNVB, clubs, leagues, kabinet, gemeentes, politie, OM en uiteraard supportersverenigingen. Deze integrale aanpak hebben we begin augustus gepresenteerd en blijven we de komende tijd uitbouwen. Het doel is gastvrij en veilig voetbal voor iedereen."

"Deze zomer zijn we naar Engeland geweest, waar ze de afgelopen jaren een succesvol beleid op dit gebied hebben gevoerd. We zagen veel overeenkomsten met ons gezamenlijke beleid. Het belangrijkste verschil met Nederland is dat ze daar daders vaker strafrechtelijk vervolgen. We juichen het toe dat in de nabije toekomst ook in Nederland meer zaken strafrechtelijk zullen worden opgepakt", aldus Van Leeuwen.

"Het voetbal start momenteel zelf met de uitrol van identity based access bij drie verschillende clubs", legt Marc Boele, directeur van de Keuken Kampioen Divisie, uit. "Dit is een belangrijke stap om de gastvrijheid en veiligheid in de stadions te verhogen. Een club weet hiermee precies wie er in huis zijn. Dus als je je misdraagt, dan is de pakkans nog hoger dan die nu al is. Die gaat dan naar de 100 procent."

Mooie van het voetbal

Minister Helder van Langdurige Zorg hoopt het mooie van het voetbal weer de boventoon te laten voeren met de strengere aanpak. "We willen dat iedereen die naar het stadion komt om te genieten van het voetbal dat op aangename en plezierige wijze kan doen. Zonder dat zij zich druk hoeven te maken of een wedstrijd wordt stilgelegd, uitgespeeld of onder veilige omstandigheden het stadion kunnen verlaten. We zijn er voor de échte voetbalfan die zich altijd gedraagt, ongeacht de uitslag van de wedstrijd. Want voetbal is een spel voor iedereen èn van iedereen. Het is een sport waar verbinding en plezier voorop staan. En voor geweld of haat is daar geen plek, nooit."

"Échte fans komen naar het stadion om hun club aan te moedigen en te genieten van het voetbal. En naast blijdschap af en toe ook samen verdriet te delen. Want verliezen hoort er net zo goed bij als winnen, maar je gedraagt je. En als je niet tegen je verlies kan of doelbewust het spel probeert te saboteren, ben je niet welkom en blijf je thuis."

"We willen dat fans ongedwongen, veilig en met plezier van een voetbalwedstrijd kunnen genieten. Helaas is daar een stevige aanpak voor nodig tegen een kleine groep kwaadwillenden die het verpest voor de rest. Blijdschap en teleurstelling horen bij een sport van winnen of verliezen. Geweld is daar nooit onderdeel van", aldus Helder.

"Voetbal is een prachtige sport", zegt minister Yeşilgöz-Zegerius. "Helaas wordt die soms beschamend lelijk gemaakt door uitwassen. Om ervoor te zorgen dat iedereen die dat graag wil weer veilig kan genieten van een potje voetbal, hebben we samen met alle partners een duidelijk plan neergelegd. We hebben in Nederland veel mogelijkheden om relschoppers aan te pakken, maar dan moeten die mogelijkheden ook echt ingezet worden door alle partners. Maatregelen moeten dus consequenter en steviger worden ingezet. Geen ruimte voor relschoppers in de sport."

Marianne van Leeuwen beseft hoe belangrijk het voetbal is in Nederland. "Het betaald voetbal is voor de samenleving van grote maatschappelijke betekenis. Dit gaat verder dan alleen een competitie, de liefde voor het voetbal brengt in ons land meer dan 8 miljoen mensen samen, inspireert tallozen om zelf te gaan sporten en het draagt bovendien ruim 2 miljard euro bij aan het BBP (Bruto Binnenlands Product). Laten we ruimte bieden aan de echte supporters en de mooie kanten van het voetbal vooral niet uit het oog verliezen door het asociale gedrag van een aantal nep-supporters, waar we allemaal klaar mee zijn", besluit Van Leeuwen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties