Eerste elftal

Eredivisieclubs akkoord over verlenging met ESPN t.v.w. 750.000.000

Eredivisieclubs akkoord over verlenging met ESPN t.v.w. 750.000.000

De eredivisie blijft ook na het seizoen 2025-2026 op ESPN te zien. De Eredivisie CV en ESPN hebben een akkoord bereikt om het contract, dat medio 2025 afloopt, met vijf jaar te verlengen. Het nieuwe contract levert de eredivisieclubs in totaal 750 miljoen euro op. ESPN garandeert elk jaar een bedrag van 135 miljoen euro.

Het nieuws wordt gemeld door De Telegraaf. Naast de 135 miljoen euro per jaar is er nog een tekenbonus van 70 miljoen euro, die in twee delen wordt uitgekeerd. Het huidige contract tussen de Eredivisie CV en ESPN, voorheen FOX Sports, stamt uit 2013. Over de afgelopen tien seizoenen hebben de clubs gemiddeld 80 miljoen euro per jaar ontvangen. Dat betekent een stijging van 55 miljoen euro, oftewel 68,75 procent.

Disney heeft zich als eigenaar van ESPN garant gesteld voor het bedrag van 750 miljoen euro, iets wat ESPN in mei nog niet kon. Toen wilden de Amerikanen alleen voor tien jaar tekenen tegen een lager jaarlijks bedrag dan 135 miljoen euro per jaar. Een kortere contractduur is voordeliger voor de clubs, omdat de markt van de tv-rechten snel groeit en de rechten steeds meer waard worden. ESPN moet nog wel een akkoord bereiken met diverse kabelmaatschappijen voor het doorgeven van het televisiesignaal naar de kijkers. Het is nog onbekend welke partij de samenvattingen gaat uitzenden.

Ook een alliantie van televisieproviders (KPN, VodafoneZiggo, DELTA Fiber en Odido) hadden interesse. Zij kwamen in april met een bod. Er zou jaarlijks een bedrag van 180 miljoen euro mee gemoeid zijn. Er kwamen echter verborgen kosten naar boven. Sinds het laatste bod eind mei liet de alliantie nauwelijks meer van zich horen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties