Eerste elftal

Experts zetten vraagtekens bij behandeling Sadílek, Tinnitus Academie weerlegt

Experts zetten vraagtekens bij behandeling Sadílek, Tinnitus Academie weerlegt

Michal Sadílek kon een tijdlang niet voetballen door tinnitus. Het was een ongekend zware periode voor de 23-jarige Tsjech. Dankzij de Tinnitus Academie in Boekelo genas hij echter van de oorsuizen, zo vertelde hij onlangs. Hierop is heel veel reactie gekomen: herstellen van tinnitus zou namelijk helemaal niet kunnen.

De methode die wordt gebruikt bij de Tinnitus Academie is 'pure kwakzalverij', meent Vereniging tegen de Kwakzalverij. Meer mensen en organisaties zetten hun vraagtekens bij het verhaal. Enorm veel mensen meldden zich ook aan bij de academie om te komen kijken. De organisatie nodigde zelf ook buitenstaanders uit om mee te komen lopen.

Een organisatie die vraagtekens zet bij het verhaal, is stichting Hoormij NVVS, die belangen behartigt van mensen met oorschade. "Genezen van tinnitus, wij zeggen dat eigenlijk nooit", zegt directeur Wil Verschool tegenover het Algemeen Dagblad. Volgens hem gaat het meer om de manier waarop je met tinnitus kunt leven. Henri Marres van de KNO-vereniging: "Eén succesverhaal is geen bewijs dat de behandeling in meer gevallen succesvol is. Strikt genomen kan het placebo-effect ook nog een rol spelen."

Oprichter van de Tinnitus Academie Nicole Bekhuis reageert op de kritiek. "We hebben als doel om klachten te reduceren omdat we vanuit eigen ervaring weten dat er mogelijkheden zijn. Tinnitus is een subjectieve, complexe klacht, waarbij maatwerk te allen tijde essentieel is. Wij pretenderen nooit dat we mensen genezen!" Volgens haar zijn er al honderden mensen geholpen door de academie. "Onze resultaten kunnen dus niet meer aan toeval toegeschreven worden."

Hier worden door experts echter ook weer argumenten tegenin gebracht. De Tinnitus Academie zou wel suggereren dat tinnitus te genezen is en wekt het de indruk wetenschappelijk onderbouwd te zijn, terwijl het gebruikt maakt van individuele verklaringen in plaats van wetenschappelijk onderzoek, zo zegt Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Ook Frank van Hoorn, oprichter van de stichting Tinnitus Free, is kritisch. "Dit soort gevallen zijn altijd anekdotisch. Mijn ervaring met deze cases zijn, ik chargeer een beetje, hoog placebo-gehalte. Vaak een slechts tijdelijk effect, meestal betreft het stressgerelateerde tinnitus. En: de aandacht die men in zo'n behandeling krijgt werkt vaak al enigszins ‘genezend’. Behandelingen van 3600 euro zonder duiding van wat en hoe men precies werkt, daar heb ik zo mijn vraagtekens bij."

Audioloog René van der Wilk van Hoorzaken.nl is ook sceptisch. "De wetenschappelijke publicaties die ze op hun website staan bewijzen hun aanpak niet. Bekend is dat een hoog bedrag betalen bijdraagt aan het placebo-effect. Als ik positief ernaar kijk zie ik iemand die zelf tinnitus heeft gehad die anderen wil helpen. De rookwolken die ze optrekken over de inhoud van hun behandeling, waar ze dus geen openheid over geven en het hoge bedrag dat ze vragen lijkt te wijzen op commerciële drijfveren."

Oprichter Bekhuis is vindt het zonde dat er zo negatief over de Tinnitus Academie wordt gedacht . "Heel jammer dat mensen zo’n sterke mening over ons hebben, terwijl ze hier niet één keer zijn geweest of met ons in gesprek gaan. Voor ons zijn de deelnemers echt het allerbelangrijkst. Nee, we zijn niet een oplossing voor iedereen, maar wel voor de mensen die zich ons herkennen en in onze aanpak. In plaats van elkaar te bekritiseren, laten we naast elkaar gaan staan", besluit Bekhuis.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties