Eerste elftal

FC Twente gaat geen vrije trap meer missen vanwege nieuwe 'levende muur'

FC Twente gaat geen vrije trap meer missen vanwege nieuwe 'levende muur'

FC Twente scoort weinig uit vrij trappen, voor het laatst in het thuisduel tegen PEC Zwolle. Michel Vlap schoot de bal tegen de paal vanuit een vrije trap, waarna de bal via doelman Jasper Schendelaar binnenviel. Sinds kort beschikt de ploeg uit Enschede over een 'levende muur'. De muur bestaat uit poppen die afgesteld worden op lengte en omhoog springen.

Wanneer de spelers vrije trappen oefenen op de training wordt sinds kort deze muur gebruikt. Videoanalist Thijn de Braaf drukt op een knopje nadat de desbetreffende speler geschoten heeft. De poppen schieten dan omhoog, ook over de hoogte is nagedacht. Zo kan de muur worden afgesteld op elke ploeg uit Europa en springen de poppen dus bij de voorbereidingen tegen FC Utrecht minder hoog dan tegen PSV. Aangezien de lange Luuk de Jong dan in het rijtje staat

Technisch directeur Arnold Bruggink kwam vier jaar geleden in contact met het bedrijf dat deze 'levende muur' ontwikkelde. Vrijtrapspecialist Sem Steijn stelde de poppen voor bij de technisch directeur. "We hadden opnieuw enkele traditionele poppen kunnen aanschaffen, maar vanuit de groep kwam expliciet de vraag voor een nieuwe muur. Dan ga je daar als club extra je best voor doen. Dit is niet alleen leuker oefenen, maar ook functioneler”, vertelt Bruggink bij TC Tubantia.

Steijn vond namelijk dat de oude poppen niet realistisch genoeg waren. "We hadden van die kleine poppen en dat scheelt gewoon 40 centimeter. Als ik daar overheen schoot, dacht ik altijd: zou die er in het echt ook overheen zijn gegaan? Het mikpunt was gewoon anders." Vandaar dat hij erg blij is met de aanschaf. "Dit is geweldig. Elke ploeg uit Europa staat er in."

Ook is de vrije trap nu net als in het 'echt'. 'Het maakt het allemaal een stuk realistischer. De hoogte van de spelers klopt precies, de keeper heeft minder zicht op de bal en er gebeurt iets voor je neus, omdat ze springen. We bootsen nu voor elke wedstrijd de praktijk na", vertelt de aanvallende middenvelder.

Dat dit een van de nieuwste technologieën is, blijkt wel als er gekeken wordt naar welke clubs deze 'levende muur' bezitten. Samen met PSV, Feyenoord en de Spaanse voetbalbond beschikt FC Twente als enige over dit nieuwe snufje. Al ziet Jan Streuer iets belangrijks ontbreken. "Ik mis de muurligger", besluit hij lachend.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties