Eerste elftal

FC Twente in financiële top Nederland met gehalveerde schuld: Hoe kan het?

FC Twente in financiële top Nederland met gehalveerde schuld: Hoe kan het?

Velen in Nederland willen het geloven, maar het is toch echt zo: FC Twente staat er financieel geweldig voor. Slechts drie clubs in het Nederlands betaald voetbal zijn financieel gezonder dan de club uit Enschede. Hoe het komt dat FC Twente er zo goed voor staat en waarom velen dat nog niet geloven, legt onderzoeker Job Gulikers, in het verleden actief bij de KNVB, uit.

"Dat veel mensen in het land nog altijd denken dat FC Twente het water aan de lippen staat, heeft te maken met beeldvorming uit het verleden", vertelt Gulikers in gesprek met TC Tubantia. "Blijkbaar verwachten ze dat er elk moment weer wat lijken uit de kast kunnen vallen. Maar wie zich echt verdiept in de cijfers van FC Twente ziet een solide basis voor de toekomst."

Deze solide basis komt onder andere door de manier waarop FC Twente haar schulden aflost. Daardoor hoefde de club afgelopen zomer en winter geen spelers te verkopen. Eerder vergeleek algemeen directeur Paul van der Kraan de schuldenlast van de club al met een hypotheek. Gulikers doet dit ook. "Dat is ook een schuld, maar niemand wordt zijn huis uitgezet als je aan de aflossingstermijnen voldoet."

"FC Twente hoefde vanuit financiële overwegingen niet te verkopen, omdat de club netjes alle afspraken nakomt. Als iemand de loterij wint, is-ie ook niet verplicht om met dat geld meteen alles af te gaan lossen. Sterker nog, dat is lang niet altijd mogelijk zonder het betalen van een boete", aldus de onderzoeker.

Hoe dan?

Een paar jaar geleden was het nog een financiële ramp bij FC Twente. Hoe kan het dan dat het er nu allemaal zo positief uitziet? Dat komt onder meer doordat de club over voldoende liquiditeit beschikt. Daardoor kan FC Twente op korte termijn aan de betalingsverplichtingen voldoen, wat de KNVB belangrijk vindt.

Door het goede beleid is de schuld flink afgenomen. De totale schuld bedroeg in het seizoen 2014-2015 nog 95 miljoen euro, nu is dat met 48 miljoen euro de helft. Gulikers legt uit hoe dat kan. "Als je puur kijkt naar de rentedragende schulden die over meer dan een jaar terugbetaald dienen te worden, valt op dat deze sinds 2014/15 behoorlijk zijn afgenomen. Dat komt door financiële herstructureringen en goed beleid."

FC Twente staat vierde op de lijst van financieel gezondste clubs van Nederland, boven bijvoorbeeld Ajax, PSV en Feyenoord. Dat komt onder andere doordat FC Twente een betere solvabiliteit en liquiditeit heeft dan deze clubs.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties