Eerste elftal

FC Twente kan profiteren van megabod ESPN op uitzendrechten Nederlands voetbal

FC Twente kan profiteren van megabod ESPN op uitzendrechten Nederlands voetbal

Medio 2025 lopen de uitzendrechten van ESPN voor de wedstrijden van het Nederlandse betaald voetbal af. Vorig jaar november vertelde sportmarketeer Chris Woerts dat Ziggo vergaande interesse heeft om de rechten over te nemen. Daarnaast zouden ook Amazon, Netflix en Apple de Nederlandse competities vanaf het seizoen 2025-2026 graag willen uitzenden.

Destijds leek het erop dat Ziggo een hele goede kans maakte, maar volgens De Telegraaf ligt ESPN nu op pole-position. De Amerikaanse sportzender heeft maar liefst 1,7 miljard euro geboden voor de live-televisierechten van de eredivisie en de eerste divisie. Dat betekent dat de profclubs met ingang van het seizoen 2025-2026 tien jaar lang gemiddeld 167 miljoen euro zouden mogen verdelen. Dit is voor FC Twente zeer lucratief: het huidige contract dat in 2012 werd getekend bedroeg één miljard euro voor twaalf jaar.

Bij acceptatie van het bod van ESPN wordt de lening van 350 miljoen euro van de sportzender aan de Eredivisie CV kwijtgescholden. Daarnaast krijgen de profclubs de buitenlandrechten en sponsorrechten terug en mag het met ingang van het nieuwe contract de samenvattingen, die nu door NOS worden uitgezonden, weer zelfstandig verkopen. Al met al komt het erop neer dat er jaarlijks ruim 200 miljoen euro naar de clubs zou vloeien.

Voor 1 april zullen andere partijen een bod uitbrengen. Als er partijen zijn die meer bieden dan de 1,7 miljard euro van ESPN, dan heeft ESPN het recht op het laatste bod. Jan de Jong, directeur van Eredivisie CV, is enthousiast. "Je moet een broedende kip niet storen, maar er kunnen wel eens hele mooie eitjes uitkomen."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties