FC Twente kan weer dichter bij AZ komen na puntverlies in eigen huis

Voordat FC Twente mag aantreden tegen Excelsior, stond eerst nog de eredivisiewedstrijd tussen AZ en sc Heerenveen op het programma. Ook voor FC Twente was het een belangrijke wedstrijd met het oog op het behalen van Europees voetbal, want AZ stond voorafgaand aan de wedstrijd zes punten voor de Tukkers. De Alkmaarders wisten deze voorsprong met slechts één punt uit te breiden, waardoor FC Twente kan profiteren.

Al na vijf minuten kwam sc Heerenveen op voorsprong. Een lage voorzet van talent Osame Sahraoui werd keurig binnen getikt door spits Sydney van Hooijdonk. Daarna was het tijd voor een korte onderbreking, omdat de bezoekende supporters vuurwerk op het veld gooiden. Na de onderbreking had AZ duidelijk de bovenhand, maar kwam het in de eerste helft niet meer tot scoren. Dit is wel een klein wonder te noemen, want de ploeg had genoeg kansen om de voorsprong te pakken.

Dit wonder zette zich aan het begin van de tweede helft voort. sc Heerenveen-keeper Xavier Mous ging in de fout en gaf een strafschop weg. Jesper Karlsson schoot de penalty goed in, maar Mous bracht op geweldige wijze redding. Daarna ging het wat gelijker op. De bezoekers kregen zelfs nog een grote kans om de voorsprong te verdubbelen, maar Sam Beukema hield de bal van de lijn. Een kwartier voor tijd was het toch AZ dat een doelpunt maakte. Na lang kijken besloot de VAR dat de bal na een benauwde situatie helemaal over de lijn was geweest, waardoor het 1-1 werd. Bij deze uitslag bleef het ook na een spannende slotfase met zeven minuten blessuretijd.

Deze week sprak AZ-trainer Pascal Jansen nog uit niet naar beneden te kijken. "Wij kijken alleen omhoog. Het is helaas acht punten met Feyenoord en twee punten met Ajax", vertelde Jansen tegenover Voetbal International. "We hebben een marge van zes punten richting Twente. Maar we willen meer. We voelen dat er meer mogelijk is. Dat moeten we op het veld laten zien." Nu moeten de Alkmaarders toch naar FC Twente kijken.

Dankzij de remise van AZ kan FC Twente vanavond namelijk op vier punten van de nummer vier komen. De Tukkers hebben tevens een beter doelsaldo. Waar veel supporters de hoop op een vierde plaats hebben opgegeven, is het behalen van directe plaatsing voor Europees voetbal weer zeer realistisch. AZ heeft nog een veel lastiger schema. Maar voordat we te veel gaan dromen, moet er eerst maar eens gewonnen worden van Excelsior. Het duel in Kralingen gaat om 18:45 uur van start.